Kopgroep Eredivisie schuift in elkaar na dubbel weekend

De opvallendste speler van de DKM Tools league, dit weekend, was de Turkse speler Ismail Yasin, die kopman was van Woonwonder. Hij versloeg zowel Jean Paul de Bruijn als Eddy Leppens. SIS Schoonmaak blijft de koploper met drie achtervolgers die elkaar in balans houden.

16 oktober 2022

OOSTERHOUT/DEN HAAG - De 50-jarige Turkse biljarter Ismail Yasin heeft dit weekend in de Nederlandse eredivisie naam gemaakt met twee prachtige overwinningen. Hij versloeg op de zaterdag van de dubbele ronde Jean Paul de Bruijn, de voormalige PBA speler met 40-35 in 30 beurten en op zondag de huidige PBA speler Eddy Leppens met 40-28 in 18, één van de beste partijen van deze zesde speelronde. SIS Schoonmaak blijft koploper door de 7-1 zege van zondag tegen A1 Biljarts, Bousema komt op een gedeelde tweede plaats door de winst op J&F Auto's, Cues&Darts won van Zundert en Dekker/AP speelde gelijk tegen Dallinga (4-4).

 

 

Ismail Yasin, de meest opvallende speler van dit weekend, die speelt voor Woonwonder/Het Hartje, heeft een biljartcentrum in Konya, op 500 kilometer van Istanbul en reist voor zijn wedstrijden in de Nederlandse eredivisie op en neer. Hij vertelde zondagmiddag: ,,Ik voel me zo gelukkig na mijn twee overwinningen tegen de PBA profs. Voor de eerste, tegen Jean Paul de Bruijn, heb ik hard moeten vechten in een tactische partij. Op zondag, tegen Eddy Leppens, kreeg ik veel moeilijke ballen, omdat Leppens heel veel verdedigde, maar ik kon er doorheen breken met veel losse bandstoten.'' De PBA'er kwam er in de slotfase van de partij zelfs niet meer aan te pas: 40-28.

De overwinning van Woonwonder op Burgmans Biljarts met 6-2 brengt de Oosterhouters van Het Hartje op een keurige vijfde plaats. De teambaas, Peter Broeders, verzekert: ,,Wij maken ons geen illusies, maar hebben wel een prachtige start gemaakt tegen vrijwel alle topteams.'' Hij geeft aan dat Ismail Yasin, de uitblinker van dit weekend, weliswaar geen kopman is. ,,Dat zijn Berkay Karakurt en Carlos Crespo, als die spelen, is Ismail tweede man.''

De eredivisie sloot de zesde ronde af met SIS Schoonmaak als koploper met 10 punten uit 6, gevolgd door drie teams met acht punten: Bousema Lochem, Dekker/AP en Cues&Darts. De meest verrassende winst haalde Bousema in de uitwedstrijd tegen J&F Auto's. Voor de Hagenaars speelde Jeffrey Jorissen gelijk tegen Martin Horn in 26 beurten, Glenn Hofman maakte gelijk met 1 tegen Johan Loncelle, ook in 26 beurten. Het Bousema succes kwam tot stand door de winst van Stefan Galla tegen Therese Klompenhouwer, die niet kon schitteren zoals zaterdag en verloor met 40-29 in 41. Frans van Schaik versloeg Herman van Daalen met 40-31 in 29.

SIS Schoonmaak handhaafde zich aan kop van de ranglijst met een 7-1 overwinning, die vooral ook te danken was aan de winst van Tom Löwe op Kay de Zwart (40-38 in 40) en de gelijke score van Toine Dekkers tegen Addy Wienk (40-40 in 56). De moyennes waren niet al te hoog, de matchpunten waren niettemin belangrijk, want Eddy Merckx won in het tweede part van Ronny Lindemann met 40-28 in 24 en Raymund Swertz bleef in het spoor van zijn kopman met 40-23 winst, ook in 24 beurten, tegen Jelle Pijl.

Cues&Darts stond tegenover een sterk STZ Zundert, met Polychronopoulos en Forthomme als kopmannen. Ruben Legazpi slaagde erin tegen de Griek gelijk te spelen (40-40 in 34) en Huub Wilkowski versloeg voor de pauze zijn tegenstander Thorsten Frings met 40-38 in 32. Roland Forthomme had één van zijn bevliegingen tegen Pierre Soumagne en won met 40-17 in 17, maar Volkan Cetin haalde de maximale winst binnen voor Cues&Darts door Francis Forton te verslaan met 40-34 in 41.

Een andere belangrijke partij, tussen Dekker en Dallinga, eindigde in een gelijke score. Jean Paul de Bruijn herstelde zich voor de Zeeuwen van het verlies van zaterdag en versloeg Dave Christiani met 40-34 in 21. De andere, knappe en riante Zeeuwse winnaar was Steven van Acker tegen Gerwin Valentijn met 40-18 in 20. Henk Blauwblomme scoorde nog voor Dekker in zijn partij tegen Berry Dallinga met een krappe winst: 40-38 in 35.

Voor Woonwonder, met zijn prachtige kopman Ismail Yasin, onder andere met een serie van 12, waren Harrie van de Ven en Frank Martens de andere winnaars tegen Davy van Havere en Anno de Kleine in 23 en 33 beurten. Marco Janssen versloeg Martin Spoormans, die nog niet zijn gewone ritme kan vinden, met 40-31 in 36.

Team Eekhoorn versloeg de nummer laatst van de ranglijst, Post Luchtkanalen, met 6-2. Het was niet direct een groots optreden voor Eekhoorn, maar Peter Ceulemans won in 44 beurten, Frans van Kuyk in 31 en Kurt Ceulemans in 33. Alleen Jerry Hermans moest afhaken in het slot tegen Wilco van Wijk: 40-39 in 35.

De stand na 6 ronden:

1 SIS Schoonmaak 6-10
2 Bousema Lochem 6-8
2 Dekker/AP 6-8
2 Cues&Darts 6-8
5 Woonwonder/Hartje 6-7
6 Burgmans Biljarts 6-6
6 Eekhoorn 6-6
6 J&F Auto's 6-6
6 Dallinga 6-6
10 Zundert 6-4
11 A1 Biljarts 6-3
12 Post Luchtkanalen 6-0.

Tekst: Frits Bakker

Foto Ismail Yasin (Rabiye Soyyigit)

 

DKM Tools League Driebanden
Volg ons online