Kan & Stuten baas in eigen huis bij NK Snooker Koppels

Verslag van een mooie Paaszondag in Westend.

Een uitgebreide terugblik met verliezend finalist Corné Kuijpers (samen met Ivo Kraus) en winnaar Mark Stuten (samen met Sebas Kan) over een voor hen allen memorabel toernooi

18 april 2022

Er werd al naar vooruitgekeken: het NK Snooker voor Koppels in Westend. En ondanks een relatief bescheiden aantal deelnemers, zou het bepaald niet tegenvallen. Immers, de sfeer was geweldig (zie de prijsuitreiking, zo sfeervol zie je het zelden) en er vonden enige momenten plaats aan de tafel waarbij termen als ‘uniek’ en zelfs ‘historisch’ vielen.

Genoeg reden voor een uitgebreide terugblik met Corné Kuipers van het zilveren team (samen met Ivo Kraus), en Mark Stuten van het gouden team (samen met Sebas Kan).

 

 

Corné: “Eerste Paasdag om 5:45 uit bed omdat we wel paasontbijt wilden in huize Kuijpers! Na het ontbijt heb ik rond 8 uur Ivo opgehaald voor ons avontuur in Westend in Zaandam. Na 1,5 uur rijden zijn we er! We wachten de loting af en los gaan we! We mogen tegen Mike van Voorst en Michael Chung. We komen niet in ons spel en verliezen kansloos: Mike maakt nog een 70 (of 71, ben ‘t vergeten) break om het laatste frame te pakken.”

“De tweede partij mogen we tegen Martin en Ad. Dit was een zware partij, maar met solide safeties en puntjes sprokkelen winnen we met 2-1. Daarna mogen we tegen Rene en Menno (mede-eigenaar van Westend). Menno is on fire en maakt erg gemakkelijk breakjes, uiteindelijk worden we het laatste frame weggespeeld! De eindstand in onze poule is op 1 Mike en Michael, en de rest op 2.”

“Er moet dus een shootout komen! Een black ball shootout! eerst mogen Menno en Rene tegen Ad en Martin, die wordt door Ad en Martin gewonnen. Dan mogen wij tegen Ad en Martin. Ik begin en Martin legt een safety. Vervolgens ben ik in de veronderstelling dat ik weer mag spelen en ik maak een safety. Echter Ivo moest natuurlijk spelen – en dus verliezen we door mijn domme actie!”

“Nu moeten we tegen Rene en Menno. Ivo zegt als grap speel jij maar Corné haha. Menno gaat op en maakt een goede safety met zwart en wit aan beide lange banden tussen zwarte en roze spot. Ik ga voor een moeilijke en beheerste snij dubbel van zwart in de corner pocket en wit safe! En…. ik pot zwart, en Menno en Rene zijn uitgeschakeld. Ivo wilde eigenlijk naar huis, maar opeens stonden we in de kwartfinale!”

“Leuk detail: we gingen voor het plezier en met nul verwachtingen!”

 

 

“Kwartfinale tegen Rene van Rijsbergen en Ameer Baksh! Opeens sta ik aan en ben ik super gefocust. Ook Ivo gaat steeds beter spelen! Binnen no time staan we met 2-0 voor! Echter we kregen rare bounces en bekeken de witte bal! Die bleek iets groter te zijn dan de rest (en achteraf ook nog zwaarder). We besluiten een andere set ballen te pakken. Frame 3 verliezen we nipt. Frame 4 vindt René een beetje vorm en maakt een breakje: 2-2. En dan volgt een legendarisch laatste frame. Wat ik nog herinner is dat we op een moment blauw nodig hebben na een super safety battle waarbij zwart voor de pocket ligt! Ik moet blauw heel dun aanspelen en pot hem maar drama: roze verdwijnt ook in de midpocket en om het drama compleet te maken krijgen ze een free ball! Rene pot zwart (free ball)  en heeft geen goede positie op blauw maar pot hem wel maar mist roze (volgens mij) Ivo maakt roze en zwart om te winnen. Opeens staan we in de halve finale!

 

 

Getuige van deze bijzondere climax was ook Mark Stuten, die uiteindelijk met Sebas Kan de finale zou winnen ban het duo Corné Kuijpers/Ivo Kraus. Corné vraagt ons aan Mark te vragen hoe hij deze beslissende frame herinnerde, en dit is als volgt:

 

Mark: “Was echt een thriller het einde van Corné en Ivo tegen René en Ameer. Met blauw nog op tafel en roze en zwart bij de pocket was elke bal cruciaal. Ivo rolde een longpot bewust naar de pocket zodat als hij miste er een grote kans was dat hij snooker lag. Dat gebeurde. Ameer geeft vervolgens blauw weg maar bij het potten klost Corné roze en deze gaat  in de pocket. Freeball ook nog. René pot zwart maar zijn positie niet ideaal. Pot wel daarna nog blauw maar mist roze. Roze komt vast aan de band maar Ivo dubbelt hem hard en houdt z’n zenuwen in bedwang bij zwart voor de winst. Prachtig slot van die wedstrijd!”

 

 

Corné: “Nu dus de halve finale, en we mogen tegen Arko en Jos! Arko was erg moe en we staan door een 22 clearance van Ivo snel op 1-0. Toen werd het 2-0. Arko en Jos komen terug naar 2-1 (we waren even minder geconcentreerd). En het laatste frame spreken Ivo en ik af dat we onze puntjes pakken en safe leggen. We staan ruim voor als Arko en Jos opgeven in een sportieve match!”

“En tja - dan staan Kuijpers-Kraus opeens in de finale tegen Mark Stuten en Sebas Kan! Wij zijn beide enorm moe (want de partij tegen Rene en Ameer was slopend). Sebas wint frame 1 bijna in z’n eentje want hij maakt gelijk een mooie break! Het publiek is wat luidruchtig en ik zeg sssst (daarna was het stiller). Tweede frame begint gelijk met een mooie break van de tegenpartij, maar Ivo maakt ook een hoge 20 break en we blijven goed volgen! Ik maak de laatste roze en een pressurepot in de mid pocket! Maar mis de gele bal en Sebas speelt de tafel leeg.”

“Het laatste frame maakt Mark Stuten volgens mij een super mooie break (60 geloof ik) en we zijn kansloos en geven netjes op. Sebas en Mark zijn kampioen en wij krijgen kudos van Sebas en Mark. Mark zei tegen ons dat wij het beste in hun boven haalden en dat ze echt aan de bak moesten! En dat lukte gelukkig ook -  ze zijn da ook de terechte kampioenen! Maar wie had dat gedacht: Kuijpers-Kraus tweede op het NK koppels!”

“Wat een droom hahaha. Ivo en ik zijn ontzettend trots. Vooral dat we met de shoot-outs er bijna uit gaan en dat ik met de legendarische dubbel op zwart ons in het toernooi hou. Was bizar!”

 

 

Het laatste woord is vanzelfsprekend aan Mark Stuten van het winnende koppel met Sebas Kan.

Mark: “Nederlands kampioen koppels mogen we ons een jaar lang noemen. Ondanks een matige opkomst was het format toch ruim 12 uur en voelt het toch als een echte titel waar we trots op mogen zijn. Tnx aan allen die ons op verschillende manieren hebben gesupport en met name diegene die de 'tribunes nog hebben gevuld tijdens de finale. Voelde heel speciaal en het beste kwam in ons naar boven.”

 

Alle uitslagen finaledag (Cuescore):
https://cuescore.com/tournament/Hoofdtoernooi+NK+Koppels+Snooker+2022+-+laatste+12/14604907

 

Tekst: KNBB
Met dank aan: Corné Kuijpers & Mark Stuten
Foto’s via Corné Kuijpers

Koppelbiljart NK Snooker
Volg ons online