Jumbo NK Pool 2023 grootser dan ooit

Op nieuwe locatie in Heesch met gratis toegang, en een totale prijzenpot van liefst €25.000! Dagelijks live op Ziggo Sport

20 januari 2023

 

HEESCH - Wat een happening was het vorig jaar! De upgrade van NK Pool naar Jumbo NK Pool was niet ongemerkt voorbijgegaan. In een spetterende ambiance in een volle zaal, met alles live op Ziggo Sport, was echt sprake van een NK Pool nieuwe stijl.

In deze ambiance won Marco Teutscher op prachtige wijze het 8-ball en Marc Bijsterbosch was de sterkste in het koningsnummer, het 9-ball.

  
 

Nieuwe locatie

Dit jaar wordt het nog mooier! Met een nieuwe locatie, de nog iets grotere zaal van Cultureel Centrum de Pas in Heesch, en een prijzenpot van €25.000 die intact is gebleven: €12.500 per discipline, met liefst €4.000 voor de winnaar. En Ziggo Sport heeft wederom een prachtig uitzendschema, waarbij de gehele openingsdag en delen van de overige dagen live te zien zijn op kanaal 14, en sowieso ook op kanaal 13. (Kijk altijd hier voor het meest recente uitzendschema.) Tevens wordt alles live uitgezonden op Kozoom. En, zeer bijzonder voor een NK: de toegang is gratis! (Klik hier om je te verzekeren van een tribuneplaats.)

 

 

Op vrijdag 20 januari worden vanaf 13:00 de kwartfinales gespeeld van zowel 8-ball en 9-ball. Op zaterdag 21 januari volgt vanaf 11:30 voor 8-ball de ontknoping met de twee halve finales en de finale. Op zondag 22 januari is de ontknoping voor 9-ball.

 

Geweldig speelveld

Op social media is het enthousiasme vooraf enorm! Na het succesvolle eerste jaar van de Jumbo NK Pool zijn de verwachtingen hooggespannen. Hierbij wordt vanzelfsprekend gekeken naar onze grootste poolspeler van de afgelopen decennia, Niels Feijen, het trainingsbeest en meervoudig MVP op de Mosconi Cup. En natuurlijk zijn maatje, het supertalent van weleer Nick van den Berg, met maar liefst acht deelnames aan de Mosconi Cup, inmiddels niet meer actief als fullprof, maar nog altijd maker van het mooiste shot aller tijden op de Mosconi Cup dat kijkers én commentatoren verbluft achterliet.Veel ogen zijn ook gericht op Marc Bijsterbosch, vorig jaar winnaar van het koningsnummer 9-ball, die graag dit kunstje zal willen herhalen om zich de beste speler van Nederland te kunnen laten noemen.

 


 

Maar er gaat ook veel aandacht uit naar de nieuwe generatie, die steeds nadrukkelijker op de deur klopt. Joey Haegmans en Cyriel Ledoux zijn er opnieuw bij, net als de gedreven Jan van Lierop. En voor het eerst op dit podium de broers Quinten en Yannick Pongers. Deze spelers stuwen elkaar op in niveau, en vooral de progressie van de pas 17-jarige Yannick is verbluffend.

 

 

En wie zeker ook genoemd moet worden is de complete outsider in het koningsnummer 9-ball, Johan van der Leest. In een ongekend groot veld van de kwalificaties voor het Jumbo NK Pool (beide kwalificaties vol in een paar uur) verbaasde Johan vriend en vijand door zich te kwalificeren bij de finaleronde van de laatste 8 op het Jumbo NK Pool. Het laat zien dat het bereiken van de NK eindronde al een prestatie op zich is, en dat de lijst met namen zeker niet vooraf kan worden ingevuld. Johan mag het in de arena opnemen tegen de ook op TikTok razendpopulaire Tim de Ruyter die al jaren onderdeel uitmaakt van de Oranje selectie.

Met afstand het mooiste affiche in de kwartfinale van het 9-ball is de clash tussen Niels Feijen en Nick van den Berg, vrijdag 20 januari om 19:30 uur. Hiervoor zal heel poolend Nederland live voor de buis zitten, wetend dat één van de topfavorieten de slotdag niet gaat halen.

 
SmartCue

Ook SmartCue, het succesvolle project van de KNBB waarbij poolbiljarten wordt gespeeld op scholen om wiskunde leuker én begrijpelijker te maken, is aanwezig in Heesch met een eigen stand bij de NK finales op 21 en 22 januari.
 

Speelschema

Kwartfinales 8-ball (race to 8/alternate break):
Niels Feijen-Tim Jonkman
Ivo Aarts-Casper Verstegen
Tim de Ruyter-Cyriel Ledoux
Nick van den Berg-Joey Haegmans

Kwartfinales 9-ball (race to 9/alternate break/1 on the spot/3-point rule):
Marc Bijsterbosch-Yannick Pongers
Jan van Lierop-Quinten Pongers
Tim de Ruyter-Johan van der Leest
Nick van den Berg-Niels Feijen
   

Planning

Vrijdag 20 januari:
- Sessie 1 van de kwartfinales 8-ball: start wedstrijden om 13:00 uur.
- Sessie 2 van de kwartfinales 8-ball: start wedstrijden om 14:45 uur.
- Sessie 1 van de kwartfinales 9-ball: start wedstrijden om 17:00 uur.
- Sessie 2 van de kwartfinales 9-ball: start wedstrijden om 19:30 uur.

Zaterdag 21 januari:
- Halve finales 8-ball: start wedstrijden om 11:30 uur en 13:15 uur.
- Finale 8-ball: start wedstrijd om 15:45 uur.

Zondag 22 januari:
- Halve finales 9-ball: start wedstrijden om 11:00 uur en 12:45 uur.
- Finale 9-ball: start wedstrijd om 15:15 uur.

 

Locatie

Cultureel centrum 'De Pas'
De Misse 4
5384 BZ  Heesch

 

Toegang is gratis!

Wil je verzekerd zijn van een zitplek op de tribune, reserveer dan hier een zitplek.

 

Info en links

Alles over het Jumbo NK Pool
Artikelen over het Jumbo NK Pool
Programmagids Ziggo Sport
Alle updates op social KNBB Sectie Pool over Jumbo NK Pool

 

 

 

Tekst: KNBB/KNBB Sectie Pool
Banners: Susanne Koppert met foto's Rob Kleinjans/Melissa Kuys-Rademakers
Poster: Susanne Koppert met foto Frederique Rijsdijk
Foto's Jumbo NK Pool 2022: Stefan Osnabrug/Melissa Kuys-Rademakers

 

Jumbo NK Poolbiljart
Volg ons online