Jumbo Masters viert zijn eerste winnaars

Zeven winnaars, twee spelers die tegen elkaar gelijkspelen: de Jumbo Masters gingen van start in het Beneluxtheater met een voortreffelijke Dick Jaspers en met Joey de Kok die Glenn Hofman verslaat en zijn meelevende moeder in blijheid dompelt.

17 januari 2024

 

BERLICUM – De laatste ronde op de Jumbo Masters, met een excellerende Dick Jaspers, was er één met een Brabants getinte tribune vol rood-witte kleuren. Het was het sluitstuk van de eerste wedstrijddag in de Benelux arena, maar zeker zo mooi was het Zeeuwse theaterstukje op de vroegere woensdagavond. De hoofdrol op het biljart was voor Joey de Kok, een jonge, gretige Zeeuw, jagend op een eerste succes in de Masters. De prachtige hartstocht in een hoekje van de arena kwam van zijn meelevende moeder, die eerst duizend doden stierf, maar na de winst van haar zoon de tribunes liet meedelen in haar tranen van geluk.

Joey de Kok versloeg in het slot van die partij Glenn Hofman met 40-37 in 29 beurten. Hij bleef er zelf nog het meest stoïcijns onder, waar Wim, zijn vader, Wendy, zijn moeder, zijn opa en zijn vriendin Anouk straalden van blijheid. Het was achteraf een belangrijke overwinning, omdat Dave Christiani en Huub Wilkowski op de andere matchtafel gelijkspeelden in deze Poule C. Dat opent de weg voor Joey de Kok (26) naar een gunstige poulefase. ,,Dit zijn mijn vierde Masters’’, rekende hij zelf later voor. ,,Ik heb één keer de poules overleefd, omdat Jeffrey Jorissen naar huis werd geroepen voor de bevalling van zijn vrouw.’’

De openingsdag van de Jumbo Masters was behalve van Joey de Kok de dag van Sam van Etten, terug uit een droevige periode waarin binnen korte tijd zijn opa Henk en beste supporter en zijn oma overleden. Ook een beste opening maakte Barry van Beers met een overwinning op Volkan Cetin en 1.666 gemiddeld, Jean Paul de Bruijn, met een iets betere eindsprint dan de Brabantse campinghouder Jerry Hermans (40-38 in 30), maar zeker ook van Dick Jaspers, de topfavoriet, op jacht naar zijn 23e Masterstitel.

De Brabantse wereldtopper, die speelde tegen Kay de Zwart, had een veelbelovende start met een serie van 12 in zijn tweede beurt, leidde bij de pauze al met 23-6 in vijf beurten, bleef rond de 3 en 4 gemiddeld draaien en gaf de Brabantse avond met Jaspers/De Zwart/Van Erp de meeste glans: een feilloze winst uiteindelijk met 40-15 in 14 beurten (2.857).

Zestien finalisten in dit gevecht om de Nederlandse titel sloten de eerste dag af met zeven winnaars, twee spelers die tegen elkaar gelijk speelden en zeven verliezers.

Sam van Etten en Jeffrey Jorissen voeren Poule A aan. De Hagenaar Jorissen, tot de titelfavorieten gerekend, kwam in zijn eerste partij niet echt snel los. Raymund Swertz en Frans van Schaik hadden een matige start en moeten nu de jacht openen op de twee leiders.

De stand in Poule A:

1 Sam van Etten 2-1.481-7

2 Jeffrey Jorissen 2-1.081-8

3 Raymund Swertz 0-1.037-5

4 Frans van Schaik 0-0.756-5

Barry van Beers was een uitstekende winnaar tegen Volkan Cetin (40-22 in 24), Jean Paul de Bruijn haalde net op tijd de trekker over tegen Jerry Hermans, die ondanks het verlies met 1.266 de kansen houdt om mee te doen.

Stand in Poule B:

1 Barry van Beers 2-1.666-5

2 Jean Paul de Bruijn 2-1.333-7

3 Jerry Hermans 0-1.266-6

4 Volkan Cetin 0-0.916-4

Joey de Kok tekende met de winst op Glenn Hofman voor het eerste stuntje op de Masters. De Zeeuw trof in de slotfase een wat onzekere Hagenaar, die tussendoor van keumerk veranderde, maar in de laatste fase een paar kleine, dure missers had, waardoor Joey de Kok kon toeslaan. De andere partij was minstens zo spannend, omdat Dave Christiani met een serie van 8 op één punt van het einde kwam, rakelings miste en nog vijf keer moest stoten voor de 40. Huub Wilkowski maakte er dankbaar gebruik van en maakte met 4 en 2 remise.

Stand in Poule C:

1 Joey de Kok 2-1.379-5

2 Dave Christiani 1-1.250-8

3 Huub Wilkowski 1-1.250-5

4 Glenn Hofman 0-1.275-5

Dick Jaspers, die startte als een straaljager in de late avondsessie, had een flitsende opening met een snelle 12 tegen Kay de Zwart. Voor wie nog twijfelt was het gelijk duidelijk: Jaspers komt naar de Masters om te winnen en zijn titel te prolongeren. De walk-over in zijn eerste partij met 40-15 klonk als een klok. Het andere gevecht in deze Poule D stond in schril contrast met die van Neerland’s beste speler aller tijden. Jean van Erp en Raimond Burgman, twee routiniers op de Masters, speelden vooral om de kostbare winst en minder om hoge moyennes. Jean van Erp had onder gejuich van zijn fans de beste finish. Burgman kreeg nog een herkansing, moest zes keer scoren, maar miste zijn acquit.

Stand in Poule D:

1 Dick Jaspers 2-2.857-12

2 Jean van Erp 2-1.290-5

3 Raimond Burgman 0-1.097

4 Kay de Zwart 0-1.071-3.

Tekst: Frits Bakker

Foto Joey de Kok (Ton Smilde)

 

 

 

 

Driebanden Jaspers, Dick Jumbo
Volg ons online