Jop de Jong moest winnen – en won!

Artistiek kunstenaar leek eventjes zelfs op weg naar Nederlands record – maar ondanks prachtige overwinning bij 3e Grand Prix Artistiek op Texel is deelname aan Masters is nog allerminst zeker

29 januari 2024

Het spande erom bij de 3e Grand Prix Biljart Artistiek op Texel – op meerdere vlakken. In de eerste plaats wilden de spelers door hier (en ook bij de 4e GP) goed te presteren, stappen zetten om hun plaatsing voor de Masters Biljart Artistiek en het NK Artistiek 1e klasse veilig te stellen. Dat gold in het bijzonder voor de huidige Nederlands kampioen Jop de Jong: bij de eerste GP werd hij slechts 8e en hij miste de 2e GP wegens een demonstratietoernooi in Lausanne.

Jop had dus een enorme achterstand in te halen voor plaatsing bij de Masters en hij is daarbij bovendien nog afhankelijk van de prestaties van de andere spelers. Verder maakte Sander Jonen nog een kleine kans om naast Jop de Jong afgevaardigd te worden naar het EK biljart artistiek in maart in Ankara. Daarvoor moest hij deze GP buitengewoon goed presteren én zijn rivaal voor die afvaardiging René Dericks zou dan een stuk zwakker moeten spelen.

 

 

Er was dus heel wat om voor te spelen op de fraaie locatie van de Biljartacademie op Texel. En vooral: wat was het een genot om Jop de Jong in topvorm te zien!

Jop won uiteindelijk met 366 punten in 153 pogingen, met een percentage van bijna 70! Ruim voor nummer twee Erik Vijverberg (310 in 158, percentage van bijna 60) en nummer drie Patrick de Haan (288 in 163, percentage van bijna 55%). Het percentage van Jop lag na 50 van de 70 figuren zelfs nóg een stuk hoger, maar zijn laatste 20 figuren waren iets minder.

Jop na afloop op zijn Facebook-kanaal: “Eerste plek bij het 3e Grand Prix op Texel met een mooie score behaald! Even leek het erop dat ik mijn persoonlijk record zou verpulveren en zelfs het Nederlands record zou breken, maar de laatste twee sets werkten niet mee. Misschien spanning, misschien pech, of mijn eigen schuld. Ach ja, nu sta ik vanaf 18e naar 12e in de ranking met nog één toernooi om bij de beste 8 te komen. Het wordt spannend, maar daar hou ik wel van.” ;)

“Voor nu geniet ik van de boot terug. Bedankt aan mijn sponsoren! Het materiaal was weer top, dank aan Buffalo en Dibo.”

“Iedereen van de organisatie op Texel, bedankt. Het voelde als een thuiswedstrijd, jullie zijn goed voor me.”

Wat betreft de strijd om de tweede plek voor het EK Artistiek: Na een matige start (na 40 figuren stond hij nog slechts 7e) wist Sander Jonen zich toch nog op te werken naar plek vier. Sander’s rivaal voor de tweede plek op het EK Artistiek René Dericks eindigde teleurstellend zevende.

Over plaatsing voor het EK artistiek: Jop de Jong is, als regerend Nederlands kampioen, als eerste speler afgevaardigd. Rene Dericks is tweede gebleven op de doorlopende ranking en is daarmee de tweede afgevaardigde naar het EK. Tevens vormen zij het Nederlands team bij het EK artistiek voor landenteams. Mannen, succes daar in Ankara begin maart!

 

Alle info over de derde Grand Prix Artistiek op Texel
Eerder artikel: artistieke toppers op Texel

 

Tekst: KNBB
Intro & outro: Ewald Holzhaus
Uitslagen: Ewald Holzhaus/Biljart Artistiek

Foto Jop de Jong onder toeziend oog Jaspers & Blomdahl: René Dericks

Artistiek Grand Prix Jong, Jop de
Volg ons online