Joop van den Oudenhoven (83): Afscheid van de Zeeuwse biljartpaus

Een in memoriam door Frits Bakker, met foto's Dirk Acx

10 december 2023

Hij was een boegbeeld in de Zeeuwse biljartwereld, een man die zijn sport koesterde en in alle biljartzalen een bekende verschijning was. Joop van den Oudenhoven (83), biljartschrijver, promotor van zijn sport, verslaggever en zelf jarenlang ook verdienstelijk speler, is vrijdag overleden. Die keuze had hij uiteindelijk zelf gemaakt met zijn geliefde vriendin Cobie, na jaren waarin zijn gezondheid steeds brozer werd en hem tenslotte in de steek liet. ,,Het is op, het is mooi geweest’’, stond er als kop boven het verhaal in de PZC, de Provinciale Zeeuwse Courant.

De mooie herinneringen blijven aan een prachtig, lief mens. Joop, een onvoorwaardelijke biljartpaus, onafscheidelijk met Cobie, stapte net voor dit weekend uit het leven. Zoals hij dat zelf altijd had gewild: bijna in het harnas. 0p de dag van zijn heengaan, belde hij nog kort naar de World Cup in Sharm El Sheikh, Egypte, om te informeren naar Dick Jaspers, Glenn Hofman en de Zeeuwse biljarter Joey de Kok. Het was Joop ten voeten uit, bovenop het nieuws, een autoriteit in biljarten, altijd met zijn hele ziel en zaligheid betrokken bij zijn sport en bij de krant.

 

 

Hij kon zich fysiek nog zo beroerd voelen, zijn krant, de PZC, moest berichten over recente biljarttoernooien, verslagen over nieuws, uitslagen en reacties. Zijn website, Zeeland-biljart.nl, was een begrip in vele biljartkringen. Het was Joop zijn eer te na geweest, zeiden wij als vroegere collega’s tegen elkaar, als hij niet tot in de dagen van zijn afscheid verslag had gedaan van wat er in de wereld van het biljarten gebeurde.

De grijze krullen en de grijze baard doken tot in zijn laatste, redelijk gezonde jaren op in zaaltjes waarin Zeeuwen of andere bekende en onbekende biljarters de ballen over de matchtafels lieten rollen. Een Zeeuws kampioenschap van hoge tot lage klassen? Joop van den Oudenhoven zat op de voorste rij om minitieus verslag te doen. De World Cups en het WK in Sluiskil? Joop mengde zich onder het nationale en internationale journaille en zette zijn sport in de schijnwerpers. De eredivisie in Sluiskil? Joop had er zijn vaste zitplaats om verslag te doen van partijen met Raymond Ceulemans, Frédéric Caudron, Dick Jaspers, Jean Paul de Bruijn en andere wereldspelers. Buiten de provincie? Joop was er zelf of legde een hotline met spelers en organisatoren.

Karakteristieke kop, ontwapenende glimlach, glinsterende ogen, zo wordt de aimabele Zeeuw door iedereen herinnerd. Hij is opgegroeid in Brabant, in Dongen, in een katholiek nest. ,,Ik moest eigenlijk naar het klooster’’, vertelde hij vaak over zijn jonge jaren. ,,Maar ik ben thuis weggelopen, want ik wilde niet.’’ Later woonde en werkte hij onder meer in Rotterdam, Oss en Hengelo en later naar Zeeland. En leerde hij Cobie kennen, met wie hij nog zo veel gelukkige jaren heeft gekend.

Joop ging vanaf 2000 parttime werken bij de PZC als biljartverslaggever. Waar biljartballen rolden, was Joop, of hij volgde er in elk geval het nieuws en de partijen op de voet.

Het Zeeuwse biljarten, maar ook vele landelijke spelers zullen hem ontzettend missen. De PZC en de website zullen op biljartgebied nooit meer zijn wat ze met de prachtige verhalen van Joop zijn geweest.

Vaarwel, Joop, vriend en collega, rust in vrede.

 

 

Van deze plaats wensen de besturen, directie en medewerkers van de KNBB aan familie, vrienden en nabestaanden veel sterkte en kracht toe met het verwerken van dit verlies.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto’s Joop (Dirk Acx)

Overlijden
Volg ons online