Jonge en oude meesters op NK biljarten in Sluiskil

De voorronden van het NK driebanden voor junioren zijn afgewerkt: Zaterdagavond plaatsten vier finalisten zich voor de strijd om de podiumplaatsen: Joris van 't Zelfden, Nick Dudink, Leon Dudink en Tom Slikker. De wedstrijden starten zondag met de halve finales, daarna volgt de finale: alle partijen zijn live op Kozoom.

 

03 februari 2024

SLUISKIL – Het Nederlands kampioenschap biljarten voor junioren, gespeeld in het Zeeuwse land, opende zaterdagmorgen voor de tweede dag zijn deuren. De Sluiskilse enclave van Dallinga, waar ooit één van de beste WK organisaties in de historie zijn thuishonk had, verwelkomde 12 jonge biljarters tussen 11 en 25 jaar om drie dagen te strijden voor de Nederlandse titel in het driebanden. Het is een uiterst gemêleerd gezelschap dat deze dagen aan de twee matchtafels verschijnt, bekeken door een goed gevulde zaal met toeschouwers rondom de arena. De bondscoaches zijn verhinderd, het niveau vertoont pieken en dalen, een logisch gevolg van het grote verschil in leeftijden. De voorronden zijn zaterdagavond afgerond, zondag zijn de finales met vier overgebleven spelers. Voor de nieuwe kampioen zal zondagavond het Wilhelmus klinken, op voorhand een hoogtepunt in een opbloeiende carrière.

Jonge en oude meesters treffen elkaar in en om de arena, waar kleine, prille talentjes hun kunsten vertonen. Ze toveren onder applaus bij tijd en wijle vernuftige trekstoten en spectaculaire piqués uit de keu, alsof de Jaspersen, Blomdahls en Merckxen zelf aan de tafels staan.

 

 

Dat gebeurt onder het oog van vroegere en tegenwoordige sterren, die knippend met de vingers en af en toe kritisch meekijken. Zoals Jef Philipoom, de oud wereld en Europees kampioen en vader van Luca Philipoom, één van de jonge spelers. En de allerbeste biljarter ooit, Raymond Ceulemans, meest gelouterde kampioen aller tijden, die zijn komst voor zondag al heeft aangekondigd.

Wie krijgen zij zoal te zien in de vermaarde zaal van Dallinga? De jongste van allemaal is de 11-jarige Jayden van Buren uit Hilversum, met de looks van Christiano Ronaldo, nog niet geschoold als biljarter, maar af en toe al onverwacht strooiend met mooie stoten, die zeker een koning van de losse band wordt. De 25-jarige Robin Dobbeleir, van origine een Koreaan, dus met biljartbloed in de aderen, is een debutant op dit NK die tegelijk zijn laatste NK speelt en tussen zijn partijen door als kelner de toeschouwers van soep, kroketten en drankjes voorziet.

Joris van ’t Zelfden is een uiterst aimabele jongeman, een kanshebber uit eigen streek, een schuchtere Zeeuw, die in zijn prille carrière al af en toe meespeelt in World Cups. Tom Slikker, Leon en Nick Dudink (twee broers uit de klassieke spelen) zijn twee broers die uit het Noord-Hollandse biljartbolwerk zijn afgereisd, Sean van Buren is het oudere broertje van Jayden, Joeri Wilkowski de 12-jarige zoon van Huub en Monique. En Luca Philipoom (15) een jonge Belg, die omgeturnd is tot Nederlandse Belg, omdat zijn moeder toevallig een Nederlands paspoort heeft en de jonge Luca zelf veel meer vertrouwen in de Nederlandse opleiding heeft.

De voorronden zijn op deze zaterdagavond gespeeld in drie poules van vier van wie de poulewinnaars en de beste nummer twee overgaan naar de strijd met vier spelers om de podiumplaatsen.

Tom Slikker, de regerend kampioen, deelt de eerst tikken uit, wint in Poule A eerst van Giliano Vloedmans, van Leon Dudink (25-19 in 22) en gaat tenslotte ook langs Sean van Buren met 25-15 in 38. Hij wordt de derde beste van de vier finalisten.

Nick Dudink en Xavier Siahaya hebben de beste start in Poule B, met de twee jongemannen van 11 en 12 als tegenstanders. Dudink wint ook van Siahaya (25-18 in 40), Joeri Wilkowski wint de partij tussen de jonge tieners van Jayden van Buren met 19-10 in 50. 

Joris van ’t Zelfden en Luca Philipoom zijn de kandidaten voor winst in Poule C. Ze winnen hun eerste partijen van Levi van der Hout en Robin Dobbeleir in 34 en 31 beurten. Joris wint de belangrijkste partij van Luca met 25-12 in 29. Robin Dobbeleir, de kelner en invaller, verslaat Levi van der Hout met 15-7. Joris van ’t Zelfden wint ook zijn laatste partij tegen Robin Dobbeleir en eindigt met de maximale zes matchpunten.

Toen ging het alleen nog om de beste tweede uit de drie poules die met de drie poulewinnaars naar de halve finales gaat. Het ging vooral tussen Leon Dudink en Luca Philipoom, waarin het gemiddelde beslissend was. De Belgische Nederlander Philipoom moest zijn laatste partij tegen Levi van der Hout in      19 beurten of minder winnen. Daar bleef hij ver vandaan, waardoor Leon Dudink meegaat naar de finaleronden.

De halve finales zondagmorgen om 10.30:

Joris van ’t Zelfden-Leon Dudink

Tom Slikker-Nick Dudink

De standen in de drie poules:

Poule A:

Tom Slikker 6-0.765-6

Leon Dudink 4-0.766-6

Giliano Vloedmans 2-0.445-3

Sean van Buren 0-0.232-2

Poule B:

Nick Dudink 6-0.614-0.614-5

Xavier Siahaya 4-0.660-7

Joeri Wilkowski 2-0.376-5

Jayden van Buren 0-265-3

Poule C:

Joris van ’t Zelfden 6-0.903-5

Luca Philipoom 4-0.613-3

Robin Dobbeleir 2-0.264-2

Levi van der Hout 0-0.225-3.

Tekst: Frits Bakker

Foto Jayden van Buren (Ton Smilde)

 

Driebanden KNBB NK
Volg ons online