Jerry Hermans heeft beste start in World Cup Veghel

De World Cup in Veghel is na één dag met Jerry Hermans als beste winnaar op weg naar de tweede sessie. Zes van de elf Nederlanders overleefden de eerste dag, waarin de Koreaanse Ha Eun Kim de enige dame was van twee op een totaal van 147 mannen. De uitslagen en de ronden van morgen, maandag.

22 oktober 2023

VEGHEL – De World Cups met de beste spelers van de wereld, zoals er zondag één van start is gegaan in het Nederlandse Veghel, zijn niet de favoriete toernooien van de beste dames in de wereld. De jonge Koreaanse Ha Eun Kim, een 18-jarige studente, was zondag de eerste speelster in een veld van 147 mannen. Daarna volgt, maandag, alleen nog de veelvoudige kampioene Therese Klompenhouwer, die dan in het toernooi komt. De World Cups driebanden zijn kort gezegd een ontmoeting voor voornamelijk mannen van uiteenlopende kwaliteit met een uiteindelijke winnaar uit de wereldtop. Voor de organisatie is het grote tekort aan dames niet zorgwekkend. Behalve de 147 mannen die het toernooi wel spelen, zijn ook nog eens 130 spelers naar de reservelijst verwezen.

Therese schitterde wel eens in Veghel, maar speelt hooguit één of twee World Cups per jaar. Ha Eun Kim, die een universitaire studie volgt in Seoul, speelt er dit jaar vijf of zes om haar grote ambitie te tonen. ,,Ik ben gestart op mijn tiende jaar, nu train ik acht uur per dag’’, vertelde ze in de middaguren in Veghel met haar telefoon als vertaler.

De kwaliteit van het aimabele meisje (zo’n 0.750 gemiddeld in haar eerste optreden) is niet te vergelijken met de beste mannen op deze eerste dag. Jerry Hermans, een op en top sportman, die nog niet de helft van de uren traint, startte met een partij tegen één van de Libanezen, de 33-jarige Did Aliya, en won met 30-16 in 14, een gemiddelde van 2.143. Daarmee stak de Brabander ver boven de rest van de winnaars uit, al was zijn tweede partij van veel minder kwaliteit tegen de Turk Yildiz: 30-22 in 26.

Voor twee van de Nederlandse overlevers was het alles of niets op de late avond. Kay de Zwart, die in spanning leeft door de op handen zijnde bevalling van zijn vrouw, startte zijn partij tegen Ali Ibraimov met 3, 8 en 4 en vervolgde met 10 nullen. Hij speelde uit in de 21e beurt, Ibraimov moest er vijf in de nabeurt, maar miste zijn laatste. Harrie van de Ven balanceerde op de rand van de afgrond tegen Dimitrios Seleventas. De Nederlander raakte in de problemen nadat hij een voorsprong van 28-16 had verspeeld. De Griekse jongere moest twee keer scoren in de nabeurt voor een remise, juichte al voor de gelijkmaker, maar de arbiter besliste anders: géén carambole en dus 30-29 in 32.

De Nederlanders waren met elf in het startveld, net als de Duitsers op deze eerste dag van de voorronden. Van het thuisland gingen 6 van die 11 spelers door naar de volgende dag, de Duitsers waren met 2 van de 11 en raakten onder meer vader Bajram en zijn twee zonen Ali en Amir Ibraimov, twee grote talenten kwijt door uitschakeling.

 

 

Jerry Hermans was de hoogste in gemiddelde met 1.538 voor de Belg Stef van Hees met 1.276, een andere Belg, Steven van Acker met 1.111, de Nederlander Kay de Zwart met 1.090 en de Fransman Jérôme Barbeillon ook met 1.090.

Wat houdt, om de dag af te sluiten, de dames weg van de World Cups? Ha Eun Kim loopt over van ambitie, speelde dit jaar al de World Cups in Las Vegas, Ho Chi Minh en Porto, start nu dus in het verre Nederland en daarna in de World Cup in Korea. Hoe ze dat als studente van 18 jaar betaalt? ,,Ik heb een sponsor, ’Green’, een bedrijf in diepvries voedsel.’’ In haar eerste World Cups heeft ze zes punten bij elkaar gespeeld, daarmee staat Hi eun op de 382e plaats van de wereldranglijst.

Therese Klompenhouwer staat 240e, om dezelfde reden. De Nederlandse, die vijf keer wereldkampioene was bij de dames en sinds 2010 op de eerste plaats van de ranglijst staat, krijgt geen rankingpunten voor de wereldranglijst bij de mannen. Ze sprokkelt alleen wat spaarzame puntjes als ze in een World Cup meespeelt. Zo is dat ook voor Ha Eun Kim, die hooguit de eerste dagen zal overleven.

He Eun Kim, dit jaar 3e op het WK dames, dat door een landgenote werd gewonnen, denkt nog niet aan een overgang naar de profbond PBA in Zuid Korea, waar veel meer sterke dames spelen. ,,Ik weet het nog niet’’, zegt ze aarzelend. ,,Maar ik denk niet dat ik naar de PBA ga.’’ En eigenlijk is het niet reëel om van dames in de World Cups te verwachten dat ze daar hoger kunnen scoren. Damestoppers in tennis, bijvoorbeeld, hebben hun eigen grote toernooien waar veel geld is te verdienen. Topspeelsters in driebanden bij de dames hebben die weelde nu eenmaal niet en spelen de World Cups meestal alleen om er sportief  beter van te worden.

,,Ik ben er natuurlijk wel bij in eigen land, omdat ik een ticket heb gekregen’’, zegt Therese. ,,Wat andere dames betreft, weet ik het niet, dat moet je ze zelf vragen. Ik vermoed, weinig te verdienen en veel kosten.’’

 




 

Morgen, op de tweede dag, zijn de meest interessante groepen:

Poule A met Barry van Beers en Maxime Panaia

Poule B met Frans van Schaik en Adrien Tachoire

Poule C met Jean van Erp en Van Ly Dao

Poule D met Wilco van Wijk en Albert Kooistra

Poule F met Adrie Demming en Vangelis Moulos

Poule G met Ha Eun Kim

Poule H met Therese Klompenhouwer en Tonny Carlsen

Poule I met Francis Forton en Raul Cuenca

Poule J met Glenn Hofman, Jack van Peer en Emilio Sciacca

Poule K met Harrie van de Ven en Lukas Mortensen

Poule M met Kay de Zwart

Poule N met Steven van Acker, Alexander Salazar en Dimitrios Seleventas (de eerste reserve die mocht invallen voor Tom Löwe)

Poule O met Stef van Hees en Jean Reverchon

Poule P met Dave Christiani en Jerry Hermans.

 

De ranking op de eerste dag:

Jerry Hermans 4-1.538-7

Stef van Hees 4-1.276-6

Steven van Acker 4-1.111-8

Kay de Zwart 4-1.090-8

Jérôme Barbeillon 4-1.090-6

Harrie van de Ven 4-0.967-7

Jack van Peer 4-0.909-5

Raul Cuenca 4-0.789-5

Andreas Schenkel 4-0.759-5

Ha Eun Kim 4-0.731-4

Adrie Demming 4-0.638-4

Christos Falangas 4-0.631-4

Albert Kooistra 4-0.594-4

Dimitrios Seleventas 2-1.134-7

Hakan Gulter 2-1.020-9

Adrien Tachoire 2-0.929-5

Dominik Nebuda 2-0.888-7

Tekst: Frits Bakker
Foto Jerry Hermans (Ton Smilde)

 

Driebanden World Cup World Cup Veghel
Volg ons online