Jeffrey Jorissen: van vormcrisis naar eerste grote internationale succes

De veelvoudig gelouterde Dick Jaspers is uitgeschakeld op het Europees kampioenschap driebanden in Ankara, Glenn Hofman, de grote revelatie, verloor na 9 overwinningen van Torbjörn Blomdahl, waardoor Jeffrey Jorissen als enige Nederlander nog in de race is voor Europese glorie.

20 april 2024

De voormalige Hagenaar speelt zondag in de halve finale tegen Martin Horn om 10.00 uur Nederlandse tijd. Het is het eerste grote internationale succes voor Jorissen, die al weken met een vormcrisis tobde. ,,Zo gek is biljarten, ineens sta ik hier op het Europees podium'', zei hij aan de vooravond van de finaledag in Ankara.

 

 

ANKARA – Voor Jeffrey Jorissen, de enige van vijf Nederlanders in de strijd die nog meedoet voor de podiumplaatsen, voelt het als een doorbraak. De voormalig Hagenaar was al weken uit vorm, maar was zaterdag terug van weggeweest op de dag dat op het Europees kampioenschap driebanden in Ankara de podiumplaatsen op het spel stonden. De meest gelouterde speler in de huidige generatie van Europese topspelers doet zondag weer een gooi naar de titel. De Zweed Torbjörn Blomdahl, die goed is voor 9 keer goud in het na-Raymond Ceulemans tijdperk, schakelde zaterdag Neerland’s coming-man Glenn Hofman uit met 50-48 en voegde zich bij drie andere finalisten op het Europees kampioenschap in Ankara: Martin Horn Ruben Legazpi en Jeffrey Jorissen. Die andere drie spelers haalden nog nooit Europees goud, Legazpi en Jorissen stonden zelfs nog nooit op het podium. Martin Horn speelt zondag in de halve finales eerst Jeffrey Jorissen om 11.00 Turkse tijd, Torbjörn Blomdahl staat tegenover Ruben Legazpi om 13.30. 

 

 

Jeffrey Jorissen kon zijn ogen bijna niet geloven. ,,Wat is biljarten toch een grillig spelletje, dat ik hier nu bij de beste vier van Europa sta, terwijl ik al twee maanden niet mijn eigen niveau heb kunnen halen'', zei hij zaterdagavond na een dag van twee prachtige overwinningen. Toen hij zaterdag zijn eerste winst had behaald en naar de ronde met de beste 16 promoveerde, zei Jorissen nog: ,,Het geeft vertrouwen, eindelijk na zo'n mindere periode, maar 1 zwaluw maakt nog geen zomer.'' Daarna, nadat hij zich voor de halve finale had geplaatst met een overwinning tegen de Spanjaard Robinson Morales, zei hij met de bekende Haagse bluf: ,,We zijn nog niet klaar hoor.'' En of hij de spanning en de druk voelde, zo dicht bij het slot? ,,Zeker niet hoor, ik ben al lang blij dat ik weer heb laten zien wat ik kan. Het kan nu alleen nog maar mooier worden.

Jeffrey Jorissen is de totaal onverwachte speler bij de beste vier. Torbjörn Blomdahl gaat in de Turkse hoofdstad op jacht naar zijn tiende Europese titel in een finaleveld met 4 waarin uit de top tien van de wereld Dick Jaspers, Marco Zanetti, Eddy Merckx en Tayfun Tasdemir ontbreken. Dat is het gevolg van de coup die door vooraf benoemde outsiders werd gepleegd, zoals Glenn Hofman, Ruben Legazpi, Roland Forthomme en Ronny Lindemann. De laatste stunt had ook Blomdahl kunnen uitschakelen, maar Glenn Hofman, revelatie van de twee Europese toernooien in Ankara, miste op de finish de beslissende knock-out.

 

 

De Nederlander, die ook schitterde in de laatste twee World Cups, haalde een huzarenstukje uit in het Europese tweeluik. In het toernooi voor landenteams haalde hij vijf opeenvolgende overwinningen, onder meer tegen Ruben Legazpi, Torbjörn Blomdahl en Martin Horn, in het inviduele EK was Hofman vier keer de glorieuze winnaar, onder andere tegen Peter Ceulemans en Eddy Merckx. De finishing touch ontbrak, omdat Blomdahl op karakter uit een achterstand terugkwam en tenslotte op een cruciale score van 48-48 de twee winnende punten maakte.

De enige soevereine winnaar in de kwartfinales was nota bene Jeffrey Jorissen, de Nederlander die al weken tobt met zijn vorm en in de teamtoernooien voor het Wereldkampioenschap en het Europees kampioenschap ver onder zijn kunnen speelde. Diezelfde Jorissen groeide zaterdag boven zichzelf uit met overwinningen op de Turk Berkay Karakurt (50-39 in 23, 2.173) en de Spanjaard Robinson Morales (50-35 in 24).

Torbjörn Blomdahl ontsnapte voor zijn overwinning op Hofman (50-48) in de ronde daarvoor ook tegen Adrien Tachoire dankzij een beter eindschot met 50-47. Dat houdt de Zweed als enige van de andere topfavorieten met Martin Horn in de rol van kanshebber.

Jeffrey Jorissen, de nummer 57 van de wereldranglijst, is de dark horse, Ruben Legazpi als nummer 25 een speler die regelmatig scoort in internationale toernooien, maar alleen voor Spanje goud heeft gewonnen. De Spanjaard versloeg in dit toernooi de Turk Basegmez, maar schitterde vooral met winst tegen Dick Jaspers, die hij riant uitschakelde met 50-32 in 24 beurten. Zijn kwartfinale tegen Jérémy Bury was een ware thriller, waarin de Fransman zijn greep naar winst op matchpunt verspeelde, waarna Legazpi kon uitmaken en juichend door de finish ging.

 

 

Eerdere artikelen over TeamNL in Ankara
www.knbb.nl/nieuws/nederland-met-maximale-5-spelers-naar-knock-outs-op-ek
www.knbb.nl/nieuws/glenn-hofman-maakt-stappen-naar-wereldtop
www.knbb.nl/nieuws/teamnl-naar-prachtig-zilver-op-ek-teams
www.knbb.nl/nieuws/nederlandzweden-halve-finale-ek-teams
www.knbb.nl/nieuws/nederland-2-overtreft-nederland-1-poulefase-ek-landenteams
www.knbb.nl/nieuws/vlotte-start-voor-team-nl-op-ek-ankara
www.knbb.nl/nieuws/nederlanders-maken-zich-op-voor-dubbel-ek-ankara

 

Relevante links
Alle info/teams/groepen/uitslagen: https://www.eurobillard.org/events/ec3cnt-407.html
Live te zien via Kozoom (€9.99 voor gehele event): https://tv.kozoom.com/nl/event/39641

Tekst: Frits Bakker
Foto's: CEB

Driebanden EK
Volg ons online