Jean van Erp op zijn 50e: ik word alleen maar beter

De Nederlandse eredivisie gaat nieuw jaar in: cijfers en scores. De Kozoom league, de eredivisie driebanden in Nederland, is op één speeldag van het nieuwe jaar: vorige zaterdag werd de 10e ronde gespeeld, zondag is de 11e ronde. Vandaag kijken wij met Jean van Erp, die 50 wordt, terug op de tiende ronde, morgen met Frans van Schaik kijken we vooruit naar de 11e ronde.

20 december 2023

HEESWIJK-DINTER – Het interview komt goed uit. De Brabantse biljarter Jean van Erp wordt 50 vandaag (20 december) en viert de mijlpaal met familie, vrienden en bekenden. We willen het over de competitie hebben, de komende Masters, maar natuurlijk is de heuglijke dag ook mooi om terug te kijken. Dat doen we in het kort: vrienden hebben in een lange Brabantse nacht een pop in zijn achtertuin gezet, het feest is over drie dagen verdeeld met veel genodigden, Samora komt even poseren, maar is druk met de voorbereiding en met Jean kun je gelukkig elk uur van de dag over biljarten praten.

,,Ik mag dan wel vijftig zijn, ik word alleen maar beter’’, start hij zijn betoog lichtjes uitdagend. Jean van Erp dus: gehuwd met Samora, twee dochters, afkomstig uit een beroemde biljartenclave en ooit (hoogtepunt in 2016) met Dick Jaspers wereldkampioen voor Nederland. De KNBB en Kozoom legden hem wat vragen voor.

 

 

Frits Bakker: Biljarters van 50 zijn vaak nog op hun top, in elk geval topfit en nog vol ambities. Hoe schatten we dat voor jou in, Jean? Welke fase is dit in jouw biljartcarrière?

Jean van Erp: Mijn top heb ik nog niet bereikt, daar wil ik alles voor doen en laten. Het WK in Viersen, 2016, met Dick, was natuurlijk een hoogtepunt, maar ik kijk uit naar de komende jaren. Mijn moyennes stijgen nog. Ik sta dit jaar over al mijn wedstrijden 1.500, dat is goed genoeg om nog veel te winnen. Mijn eerste Masters speelde ik in 2000, dus 23 jaar geleden. Ik heb die Nederlandse titel één keer gewonnen en heb er in al die jaren niet één gemist. We staan met ons team bovenaan in de eredivisie, ik ben met mijn teams 8 keer kampioen geworden in Nederland en 6 keer in België. De kans is heel groot dat er nog veel bij komen. Ik ben topfit, drie keer sporten in de week, veel trainen en wedstrijden spelen met biljarten. Er komen nog mooie jaren aan.

FB: Kijk toch nog maar eens terug met ons. Wat zijn de mooiste teams waar je mee hebt gespeeld? Met welke grote biljarters? Wat zijn de mooiste jaren geweest van de jonge biljarter Jean van Erp?

JvE: Het begin van mijn carrière is gelijk een mooie tijd geweest. Wie kan zeggen dat hij in een team met Jaspers, Blomdahl en Horn heeft gespeeld. En met Blomdahl en Sánchez. Ik spreek dus over Van Wanrooij, over Van Donge en De Roo (drie keer kampioen, drie keer de beker) en ook nog Cristal Kelly. Maar ook nu nog, want hoewel Jaspers niet echt meespeelt en Merckx wel, is het huidige SIS Schoonmaak team ook van grote klasse. We winnen al een paar jaar op rij de titel en de beker.

FB:  Zijn er Europese successen geweest met die topteams?

JvE: Die zijn er zeker geweest, alleen heb ik ze niet meegemaakt. Ik ben er twee keer dichtbij geweest: één keer hadden we finale kunnen spelen tegen het sterke Agipi. We stonden in de halve finale 4-0 voor, ook omdat ik mijn partij won. Jaspers en Blomdahl moesten het afmaken, maar Jaspers verloor van Nilsson met 3-0 en Blomdahl van Merckx met 3-1. Ik heb zelf 8 of 9 keer Europacup gespeeld, maar helaas nooit gewonnen.

FB: Wat is voor jou persoonlijk je beste jaar geweest tot nu toe?

JvE: Dat meten ze altijd aan titels af, dus die wereldtitel met Jaspers en de overwinning van de Masters in 2015 maakten die jaren heel bijzonder. Ik ben ook altijd een speler van de regelmaat geweest, dus van veel winnen in de competities, redelijk hoge moyennes. Twee jaar geleden speelde ik één van mijn beste seizoenen: met Den Haag op positie twee na Glenn Hofman. Ik won tegen sterke tegenstanders 19 van de 21 partijen.

FB: Hoe sterk schat jij de Nederlandse competitie, de Kozoom league, in met al die buitenlandse spelers?

JvE: Als de sterkste van allemaal, want kijk maar wat hier speelt. Wij zijn ook het enige land waar teams mogen spelen met 3 of 4 buitenlanders. Dat vind ik persoonlijk geen goed systeem. De Nederlandse competitie moet bovenal ook voor Nederlandse spelers zijn, dus net als in andere landen, twee buitenlanders per team, zou beter zijn. Maar goed, de bond heeft dat besluit vijf jaar geleden genomen en we moeten er mee leven. We hebben dus in elk geval de mooiste en de sterkste competitie ter wereld.

FB: Kun jij eens filosoferen over de sterkte en de progressie van het Nederlandse biljarten, dus over de eigen spelers?

JvE: De kwaliteit van spelers, ook van jonge spelers, is nog nooit zo goed geweest. Dick Jaspers is en blijft natuurlijk de absolute topspeler, maar we doen mee in de World Cups. In de laatste drie World Cups stond er twee keer een podium met twee Nederlanders: Jaspers en De Bruijn in Veghel, Jaspers en Hofman in Sharm El Sheikh. En er zijn behalve Glenn Hofman meer spelers van grote klasse. Jeffrey Jorissen, Dave Christiani, Barry van Beers, Sam van Etten, Raymund Swertz. Ik heb het nooit meegemaakt dat we hier in Nederland zo veel goed spelers hadden.

FB: We lopen tegen de winterstop met de teams: welke teams gaan het uitmaken voor de top vier plaatsen die om de titel gaan strijden dit jaar?

JvE: Het heeft zich nu wel al afgetekend bovenaan, denk ik. Wij staan aan kop, Cues&Darts en Eekhoorn zijn kandidaat voor de topposities en ik denk Bousema Lochem. En dat wordt een mooi titelgevecht met de Nederlandse toppers en de buitenlanders zoals Merckx, Horn, Legazpi, Morales, Polychronopoulos, Peter Ceulemans, Loncelle en nog anderen. We gaan een heel mooie tweede helft tegemoet.

De tiende ronde van de Kozoom league kende vorige zondag de volgende resultaten:

(Beste partijen voor Glenn Hofman en Ruben Legazpi, 40 in 15, Eddy Leppens en Steven van Acker 40 in 16, Martien van der Spoel en Martin Horn, 40 in 17.

 

De wedstrijden:

Dekker/AP Sprundel-SIS Schoonmaak 4-4

Dave Christiani-Jean van Erp 40-27 in 21
Barry van Beers-Raimond Burgman 40-30 in 20
Gerwin Valentijn-Raymund Swertz 29-40 in 35
Henk Blauwblomme-Martien van der Spoel 16-40 in 17

Topbiljart Zundert-Burgmans Biljarts 2-6

Sergio Jimenez-Eddy Leppens 31-40 in 16
Thorsten Frings-Anno de Kleine 38-40 in 27
Sam van Etten-Bart Ceulemans 37-40 in 30
Francis Forton-Marco Janssen 40-29 in 30

Cues&Darts/Xtreme-Team Eekhoorn 4-4

Robinson Morales-Nikos Polychronopoulos 36-40 in 29
Glenn Hofman-Peter Ceulemans 40-17 in 15
Ruben Legazpi-Frans van Kuyk 40-28 in 15
Pierre Soumagne-Kurt Ceulemans 28-40 in 23

Bousema Lochem-Aartsbouw 6-2

Martin Horn-Ronny Brants 40-28 in 17
Jeffrey Jorissen-Dirk Weeremans 34-40 in 23
Johan Loncelle-Tom Persyn. 40-31 in 19
Stefan Galla-Ad Broeders 40-18 in 24

J&F Auto’s-Team Nachtwacht 2-6

Kay de Zwart-Erwin Kivits 40-28 in 35
Joey de Kok-Harrie van de Ven 26-40 in 38
Therese Klompenhouwer-Frank Martens 37-40 in 29
Herman van Daalen-Frits Broeders 30-40 in 38

DKM Tools-Dallinga 2-6

Davy van Havere-Jean Paul de Bruijn 34-40 in 35
Wesley de Jaeger-Steven van Acker 21-40 in 16
Roland Uijtdewillegen-Peter De Backer 33-40 in 26
Jack Wijnen-Berry Dallinga 40-32 in 25.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto Jean van Erp (Paul Brekelmans)

 

 

 

 

 

 

 

 

Driebanden Erp, Jean van Kozoom
Volg ons online