Jaspers van ene grote toernooi in het andere

Nederlander na overwinning in Survival in Seoul in dezelfde week aan de start van de zesde World Cup van 2018 in Seoul

12 november 2018

SEOUL - De Koreaanse finalist Chi Yeon Cho in de Survival op zondagavond start twee dagen later alweer in de World Cup in Seoul. Therese Klompenhouwer haalde zondag haar elfde Nederlandse titel bij de dames en stapte een paar uur later op het vliegtuig naar Seoul. De grote toernooien volgen elkaar in snel tempo op: vandaag, maandag, is de zesde World Cup van 2018 uit de startblokken geschoten, zondag staat een nieuwe grootse winnaar op het podium. De locatie: het Koreaanse nationale trainingscentrum Taereung, op zo'n 80 kilometer van de vlieghaven van Seoul. Dick Jaspers, die zondag de Survival won, hoeft niet eens te verhuizen. ,,Ik kan gelukkig in hetzelfde hotel blijven, dus ik heb lekker een paar dagen tijd om te trainen'', zei hij zondagavond.

De vijf voorgaande World Cups werden gewonnen door Frédéric Caudron in Antalya, Quyet Chien Tran in Ho Chi Minh, Dick Jaspers in Blankenberge, Frédéric Caudron in Porto en Martin Horn in La Baule. Door zijn twee overwinningen staat Caudron op de wereldranglijst nog altijd ruim voor op zijn concurrenten. Dick Jaspers, die voor de winst in de Survival geen rankingpunten kreeg, volgt op 50 punten, Sayginer, de nummer drie, Zanetti en Tran. Caudron is ook de nummer één in de World Cup ranking voor Sayginer, Jaspers, Tasdemir en Tran. De winnaar van het World Cup klassement zal pas bekend zijn na het laatste toernooi in Hurghada.

De geplaatste spelers voor Seoul zijn Frédéric Caudron, Eddy Merckx, Haeng-Jik Kim, Marco Zanetti, Dick Jaspers, Jung-Han Heo, Sung-Won Choi, Jae-Ho Cho, Murat Naci Coklu, Torbjörn Blomdahl, Sameh Sidhom, Quyet Chien Tran, Dani Sánchez en Nguyen Quoc Nguyen. De drie wildcards werden gegeven aan Pedro Piedrabuena (UMB), Dong Koong Kang en Oh Sung-Uk (organisatie).
 
De wereldranglijst staat opnieuw onder druk: de rankingpunten van de World Cup in Cheongju 2017 worden verwijderd van het totaal. Haeng-Jik Kim verliest opnieuw de maximale 80 punten, Murat Naci Coklu 54, Dick Jaspers en Lütfi Cenet 38. De spelers die nog net tot de top 14 behoren zijn Torbjörn Blomdahl en Tayfun Tasdemir. De spelers met kansen om de top binnen te dringen zijn Jérémy Bury (15), Nguyen Quoc Nguyen, Dinh Nai Ngo, Dani Sánchez, Eddy Leppens en Nikos Polychronopoulos.

De laatste kwalificatie op donderdag is het podium voor veel sterke spelers: Semih Sayginer (nu 3e op de wereldranglijst), Tayfun Tasdemir, Dinh Nai Ngo, Eddy Leppens Nikos Polychronopoulos, Hyung-Kon Kim, Lütfi Cenet, David Martinez, Can Capak, Minh Cam Ma, Birol Uymaz, Myung-Woo Cho, Tonny Carlsen, Ahn Vu Duong, Xuan Cuong Ma, Roland Forthomme en Javier Palazón.

Maandag starten de voorronden al voor vele Koreanen en Vietnamezen, de jonge Spanjaard Mario Mercader en de Mexicaan Mauricio Aquilar. Bekende namen op dinsdag zijn Ronny Lindemann, die zondag nog de beste speler was in de Nederlandse eredvisie, Carlos Campino, Ahmet Alp, Namiko Hayashi, Savas Bulut, Murat Tüzül, Gülsen Degener, Mehmet Goren, Allan Schröder en ook de Nederlanders Volkan Cetin, Sylvia Eckel en Ronald van Geyt.

De Nederlandse World Cup delegatie, met Therese Klompenhouwer, Glenn Hofman, Jean Paul de Bruijn en Barry van Beers komt woensdag in het toernooi. Dan spelen onder meer ook Filippos Kasidokostas, Robinson Morales, Juan Jose Garcia, Dion Nelin, Kostas Papakonstantinou, Dustin Jäschke, Jae-Guen Kim, Yusuke Mori, Chi Yeon Cho en Duc Anh Chien Nguyen.

Kozoom zal de World Cup gratis uit voor alle leden op maandag en dinsdag, vanaf woensdag is een Premium pas vereist.

Driebanden Internationaal
Volg ons online