Jaspers tegen Ceulemans; Van Beers niet in hoofdtoernooi

Dick Jaspers, de nummer één van de wereld, start in de World Cup aan de Rode Zee tegen een grote naam: de kleinzoon van Raymond Ceulemans en inmiddels sterk opgeklommen Peter Ceulemans. Jaspers is onder meer ook tegenstander van Gwendal Maréchal, die twee dagen geleden Therese Klompenhouwer uitschakelde met dezelfde cijfers, maar een hogere serie. De World Cup start met de knock-outs in het hoofdtoernooi met 32 spelers, verdeeld over vier poules van vier. Barry van Beers werd in de laatste kwalificaties uitgeschakeld.

01 december 2021

SHARM EL SHEIKH – De pas 24-jarige Franse student Gwendal Maréchal stuurde in de laatste kwalificatie de Belgische reus Roland Forthomme met 40-10 naar huis. Dat was de meest spectaculaire uitslag in World Cup in Sharm El Sheikh tot nu toe, waar Choong Bok Lee en Nikos Polychronopoulos de andere top drie spelers waren voor de overgang naar het hoofdtoernooi. De Koreanen leverden vijf van de twaalf poulewinnaars van wie Choong Bok Lee de beste was in matchpunten en gemiddelde (2.352) voor Wan Young Choi, Jung Han Heo, Jun Tae Kim en Chang Hoon Seo. De thuisspeler Mohamed Abdin glipte mee naar het hoofdtoernooi en Robinson Morales keert voor de tweede keer na zijn PBA avontuur terug aan het front. Drie andere Colombiaanse strijders werden uitgeschakeld. Barry van Beers kwam ook niet door zijn tweede kwalificatieronde. In de poule speelde hij remise tegen de Koreaan Ji Hun Ahn, de revelatie van de World Cup in Veghel, maar verloor hij zijn tweede partij tegen Dion Nelin.

De Aziatische invasie, zelfs nog zonder de Vietnamezen, krijgt een imposant karakter in het hoofdtoernooi in Egypte met acht spelers van de 32, die vrijwel in elk van de acht poules van vier zijn vertegenwoordigd. In de eerste knock-outs zijn morgen, donderdag, al pittige gevechten te verwachten. Het meest opzienbarende viertal: Dani Sánchez, Jung Han Heo (de twee finalisten van Veghel), Jun Tae Kim (nummer drie van het podium) en Martin Horn. De tweevoudig dagwinnaar Choong Bok Lee, na twee jaar terug in de World Cups, speelt in de poule met Marco Zanetti, Dong Hoon Kim en de Egyptische wildcard Youssef Ossama. De drie reserves uit de poule met de runner-ups, zijn Can Capak, Dong Hoon Kim en Peter Ceulemans.

Gwendal Maréchal, die een dag eerder dat kleine tikje geluk had tegen Therese Klompenhouwer, miste de  eerste World Cup in Veghel, omdat hij vorige week een examen heeft afgerond en drie weken nauwelijks kon trainen. De jonge Franse belofte moet nog twee jaar studeren voor een toekomst in het bankwezen. Toch lonkt ook een professionele biljartcarrière voor de speler die in Sharm El Sheikh voor de vierde keer een hoofdtoernooi in een World Cup haalt na La Baule, Blankenberge en Porto. Het was tegen Forthomme zelfs niet zijn eerste 13-beurter: hij deed het ook al met de Spanjaard David Martinez als tegenstander in La Baule, dus ook 2.857 als partijmoyenne. ,,Ik had gevoel en motivatie in de partij met Roland (Forthomme) en de ballen rolden goed voor mij, anders kan winnen tegen Forthomme nooit zo gemakkelijk zijn.’’

Nikos Polychronopoulos had ook zo’n comfortable score in zijn partijen tegen Jan Ales (40-16 in 18) en Gerhard Kostistansky (40-22 in 22), waarmee de Griek in de top van het dagklassement terecht kwam met 2.000 gemiddeld. Dion Nelin, met de hoogste dagserie van 12, vonniste over  Barry van Beers en Ji Hun Ahn, die tegen elkaar gelijk speelden.

Roland Forthomme had zeker zijn dag niet met dubbel verlies tegen Dong Hoon Kim en Maréchal. Peter Ceulemans, de andere Belg in deze ronde, kwam ongelukkig uit de startblokken. Jose Maria Mas ging op 35-34 uit met vijf, Ceulemans scoorde vijf keer in de nabeurt en miste de laatste. De ruime zege op Pedro Gonzalez (40-19 in 26) gaf de Belg zicht op een gunstige runner-up positie.

Antonio Montes werd gestuit in zijn opmars door Choong Bok Lee, de Deen Jacob Haack Sörensen, beste man in de Duitse competitie vorige week, keek kansloos toe in de poule waar Robinson Morales de betere was van Can Capak (1.509 tegen 1.355), allebei met drie matchpunten. Wan Young Choi was veruit de beste in de poule met Jäschke en Alp, Gökhan Salman in de groep met Garcia en Kahofer. Chang Hoon Seo versloeg de Turk Kiraz en de Ecuadoriaan Teran.

De daguitslag:

1 Choong Bok Lee 4-2.352-9

2 Gwendal Maréchal 4-2.162-8

3 Nikos Polychronopoulos 4-2.000-7

4 Wan Young Choi 4-1.904-5

5 Jung Han Heo 4-1.568

6 Dion Nelin 4-1.509-12

7 Jose Maria Mas 4-1.454-5

8 Robinson Morales 3-1.09-5

9 Jun Tae Kim 2-1.396-9

10 Gökhan Salman 2-1.311-9

11 Mohamed Abdin 2-1.283-8

12 Chang Hoon Seo 2-1.265-6

 

De top drie van de reservelijst:

1 Can Capak 3-1.355-7

2 Dong Hoon Kim 2-1.600-9

3 Peter Ceulemans 2-1.426-9.

De poules voor de eerste ronde van het hoofdtoernooi (poules van vier spelers, alle vier tegen elkaar, de beste over naar de knock-out met zestien):

Poule A: Dick Jaspers, Peter Ceulemans, Gwendal Maréchal, Erick Tellez

Poule B: Marco Zanetti, Choong Bok Lee, Dong Hoon Kim, Youssef Ossama

Poule C: Eddy Merckx, Can Capak, Sung-won Choi, Riad Nady

Poule D: Tayfun Tasdemir, Lütfi Cenet, Nikos Polychronopoulos, Chang Hoon Seo

Poule E: Torbjörn Blomdahl, Mohamed Abdin, Jérémy Bury, Wan Young Choi

Poule F: Dani Sánchez, Martin Horn, Jung Han Heo, Jun Tae Kim

Poule G: HaengJik Kim, Robinson Morales, Murat Naci Coklu, Dion Nelin

Poule H: Sameh Sidhom, Jose Maria Mas, Semih Sayginer, Gökhan Salman.

De wedstrijden starten morgen, donderdag, om 10.00 uur (9.00 uur West Europese tijd) met onder meer de wedstrijd Jaspers-Ceulemans.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto Barry van Beers (Paul Brekelmans)

 

 

 

 

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online