Jaspers met twee World Cups op zak naar Vietnam

Dick Jaspers vertrekt een dezer dagen naar Vietnam waar hij later deze week in de World Cup van Las Vegas van start gaat. De Nederlandse wereldkampioen en nummer één van de wereld won de eerste twee World Cups van dit jaar in Antalya en Las Vegas. De voorbeschouwing, geplaatste spelers, belangrijkste deelnemers op de World Cup in Ho Chi Minh City.

23 mei 2022

HO CHI MINH CITY - De derde World Cup van zes in totaal dit jaar is maandag op de vroege morgen in de Vietnamese stad Ho Chi Minh City van start gegaan met een invasie van Aziatische spelers in de eerste voorronden. De Nederlander Dick Jaspers is later in de week de meest uitgesproken favoriet na zijn twee eclatante overwinningen dit jaar in Ankara en Las Vegas. De beschermde top 14 van de wereldranglijst staat verder onder druk door de kleine verschillen in het veld van achtervolgers van Jaspers, die met ruime voorsprong de rangschikking aanvoert: 596 punten, dat is 215 punten meer dan de nummer twee Marco Zanetti en 249 meer dan de nummer drie, de 37-jarige Vietnamese topper Quyet Chien Tran, die één World Cup won in Ho Chi Minh 2018.

Het Nguyen Du Stadium is deze week (23-29 mei) voor de Vietnamezen het bolwerk waar de wereldtop zich verzamelt in Ho Chi Minh City, de grootste stad van het land, voorheen Saigon, met zijn tropische savanneklimaat en zo'n 9 miljoen inwoners. De World Cup cyclus maakt in de eerste dagen al kennis met onbekende spelers zoals Jaein Jung, Luan Cao Phan Triet, Van Phuoc Hieu Nguyen, die zo maar gemiddeldes van rond de 2 op de gloednieuwe biljarttafels toveren. Het jonge Turkse talent Burak Hashas, die vorige maand Europees kampioen onder 17 is geworden, is één van de spelers die de show starten op de openingsdag.

De wereldtop komt vanaf vrijdag in actie, eerst in poules van vier spelers, en staat gelijk al garant voor mooie gevechten zoals Blomdahl-Sánchez, Tasdemir-Coklu, Merckx-Bury, Sayginer-Sidhom en Zanetti-Duc Anh Chien Nguyen.

 

 

De top 14 van de geplaatste spelers:
Dick Jaspers
Marco Zanetti
Quyet Chien Tran
Dani Sánchez
Sameh Sidhom
Haeng Jik Kim
Tayfun Tasdemir
Eddy Merckx
Jérémy Bury
Murat Naci Coklu
Martin Horn
Semih Sayginer
Torbjörn Blomdahl
Jung Han Heo.

De wildcards zijn door de UMB uitgedeeld aan Riad Nady (Egypte), Duc Anh Chien Nguyen en Tran Thanh Tu Nguyen.

Het Europese contingent met een kleine inbreng van Colombianen, dat op dinsdag al in actie komt met de jonge Nederlander Sam van Etten en de Spanjaard Sergio Jimenez, zet de opmars vooral in op woensdag en donderdag, op twee dagen voor het hoofdtoernooi. Robinson Morales, Jeffrey Jorissen, Barry van Beers, Takeshima O, Ji Hun Ahn, Ja In Kang en Tom Löwe zijn de opvallendste namen op de derde dag van de kwalificaties.

Donderdag is traditioneel de dag van subtoppers die een plaats in het hoofdtoernooi willen verdienen. De bekendste namen: Myung Woo Cho, Nikos Polychronopoulos, Sung-Won Choi, Choong Bok Lee, Dion Nelin, Roland Forthomme, Lütfi Cenet, Michael Nilsson en Can Capak.

De Koreanen hebben verspreid over alle dagen 50 spelers in het toernooi, de Vietnamezen 28 en de Japanners 22. De Turkse delegatie is van de Europeanen het sterkst vertegenwoordigd in Ho Chi Minh met 18 spelers, de Duitsers zijn met 8, de Nederlanders met 7, de Belgen met 5.

De wedstrijden zijn vanaf de eerste speeldag live te volgen op het Five&Six channel op YouTube.

Tekst: Frits Bakker
Foto Dick Jaspers in Las Vegas

 

Driebanden Jaspers, Dick World Cup
Volg ons online