Jaspers en Kools starten op WK in Egypte

De twee Nederlanders op het WK driebanden in Sharm El Sheikh, Dick Jaspers en Ludo Kools, starten morgen (dinsdag) in de poulefase met 48 spelers. Ze komen uit in poules van drie spelers, van wie de nummers 1 en 2 zich plaatsen voor de knock-out ronden met 32 spelers.

Dick Jaspers speelt in die eerste fase tegen Peter Ceulemans en de Zwitser Behzat Cetin. Ludo Kools, de winnaar van de Masters, ontmoet Arnim Kahofer en Murat Naci Coklu. ,,Ik hoop me te herpakken van de World Cup, waar ik gelijk werd uitgeschakeld'', aldus Ludo Kools. Jeffrey Jorissen, die eerste reserve is, hoopt tot maandagavond laat op een invalbeurt. Vooralsnog ziet dat er niet naar uit.

06 december 2021

SHARM EL SHEIKH – Het 73e Wereldkampioenschap driebanden wordt in de komende dagen (dinsdag 7-zaterdag 11 december) gespeeld over vijf dagen en met een totaal van 79 wedstrijden. Dat is een groot verschil met het zesde Wereldkampioenschap, dat in 1933 voor het eerst in Egypte werd gespeeld. Daarin speelden 7 deelnemers mee in een toernooi dat werd georganiseerd in het Shepheards hotel en 11 dagen duurde. De Nederlander Hendrik Robijns werd gekroond met de wereldtitel voor de Egyptenaar Edmond Soussa. Het toernooi om de wereldtitel werd in totaal vijf keer in Caïro gespeeld: 1933, 1973, 1981, 1987 en 2018. Voor het zesde mondiale kampioenschap in het Afrikaanse land is de organisatie verhuisd naar het Park Regency Resort in Sharm El Sheikh, waar zaterdagavond de World Cup werd afgesloten met een overwinning van Semih Sayginer.

Dick Jaspers en Ludo Kools starten morgen, dinsdag, allebei in een poule met twee tegenstanders. Van de drie spelers in elke poule gaan er twee naar de volgende ronde: de knock-out met 32 spelers.

Ludo Kools speelt in zijn eerste partij tegen de Oostenrijker Arnim Kahofer om 16.00 uur (Nederlandse tijd 15.00 uur). Dick Jaspers speelt zijn eerste om 20.00 uur (19.00 in Nederland) tegen de winnaar van de partij Peter Ceulemans tegen de Zwitser Behzat Cetin Ludo Kools heeft als tweede tegenstander de Turk Murat Naci Coklu.

De Nederlandse Masters is niet zo tevreden over zijn optreden in de World Cup, waarin hij een partij won tegen een Jordaniër en verloor van een Turk. ,,Ik heb me niet snel genoeg kunnen aanpassen aan de tafels’’, zei Kools daar achteraf over. ,,Ik voelde het gewoon niet zo goed aan en heb mijn kansen verspeeld.’’

 

 

Op het WK hoop ik me te herstellen, zegt Kools strijdvaardig. ,,Ik heb het verder heel goed naar mijn zin hier, hoor. Het is mooi, prachtig hotel, mooie omgeving, leuke medespelers. Ik voel me geaccepteerd, maar het gaat nu om goed biljarten. Ik wil nu graag winnen.’’ En in dit systeem betekent vrijwel zeker dat 1 gewonnen partij de plaatsing voor de volgende ronde betekent.

Jeffrey Jorissen, die eerste reserve was voor het WK, heeft tot de laatste dag gewacht of hij eventueel kon invallen. Dat was tot vanmiddag (maandag) niet het geval. Van alle 48 spelers kwamen de Mexicanen het laatst binnen, alleen de Tsjech Martin Bohac was nog niet gearriveerd. De verwachting is dat Bohac op tijd zal zijn.

Het traject dat de 48 spelers hebben afgelegd voerde voor de meeste deelnemers via de World Cup in Veghel, de World Cup in Sharm El Sheikh en gaat twee dagen later geruisloos over in het toernooi dat vanwege de COVID crisis vanaf 1 december niet was gespeeld. De wereldtitel bleef twee volle jaren in bezit van Torbjörn Blomdahl, die de 120 kostbare rankingpunten deze dagen moet inleveren.

De positie van de Zweed staat onder druk, maar niet zodanig dat zijn top-tien positie direct in gevaar zou zijn. Dick Jaspers voert de ranglijst aan met 438 punten, gevolgd door Marco Zanetti met 338, Torbjörn Blomdahl met 326, Dani Sánchez met 326 en Semih Sayginer met 299. Dat betekent voor Jaspers dat hij zijn koppositie vrijwel zeker na dit kampioenschap ook zal behouden.

De Vietnamees Duc Anh Chien Nguyen, die tweede was op het laatste WK in Randers, behoudt zijn 81 punten, omdat hij door de vliegproblemen in zijn land gedwongen heeft moeten afzeggen. Semih Sayginer en Sameh Sidhom stonden in Randers mee op het podium en verliezen beide 57 rankingpunten.

Het deelnemersvel voor het WK in Sharm El Sheikh wordt gevormd door

de regerend kampioen en de beste 16 spelers van de wereldranglijst aangevuld met 13 Europese, 8 Amerikaanse, 5 Aziatische, 3 Afrikaanse spelers en twee spelers met een wildcard van de organisatie.

De spelers die automatisch zijn geplaatst zijn:

Torbjörn Blomdahl (Zweden)

Dick Jaspers (Nederland)

Marco Zanetti (Italië)

Eddy Merckx (België)

Tayfun Tasdemir (Turkije)

Dani Sánchez (Spanje)

HaengJik Kim (Korea)

Sameh Sidhom (Egypte)

Semih Sayginer (Turkije)

Murat Naci Coklu (Turkije)

Martin Horn (Duitsland)

Jérémy Bury (Frankrijk)

Lütfi Cenet (Turkije)

Sung-Won Choi (Korea)

Jung-Han Heo (Korea)

Dion Nelin (Denemarken)

Roland Forthomme (België)

 

De Europese spelers per land:

Ruben Legazpi (Spanje)

Ludo Kools (Nederland)

Jacob Haack Sörensen (Denemarken)

Peter Ceulemans (België)

Can Capak (Turkije)

Nikos Polychronopoulos (Griekenland)

Ronny Lindemann (Duitsland)

Martin Bohac (Tsjechië)

Arnim Kahofer (Oostenrijk)

Manuel Rui Costa (Portugal)

Gwendal Maréchal (Frankrijk)

Alessio D'Agata (Italië)

Michael Nilsson (Zweden).

De Afrikaanse spelers:

Mohsen Fouda (Egypte)

Mashhour Abu Tayeh (Jordanië)

Yassser Shehayeb (Libanon).

De twee wildcards van de organisatie:

Youssef Ossama (Egypte)

Riad Nady (Egypte).

Het toernooi wordt gespeeld in Park Regency Sharm El Sheikh Resort.

De toernooidirecteur is Mohamed Soliman.

Het toernooi wordt gespeeld in Park Regency Sharm El Sheikh Resort.
De toernooidirecteur is Mohamed Soliman.De poule-indelingen voor de eerste schiftingen:
Group A: Gwendal Maréchal, Ruben Legazpi, Torbjörn Blomdahl
Group B: Peter Ceulemans, Cetin Behzat, Dick Jaspers
Group C: Michael Nilsson, Mohsen Fouda, Marco Zanetti
Group D: Rui Costa, Abu Tayeb, Eddy Merckx
Group E: Jacob Haack Sörensen, Ronny Lindemann, Tayfun Tasdemir
Group F: Martin Bohac, Jose Juan Garcia, Dani Sánchez
Group G: Javier Teran, Shehayeb Yasser, Haeng Jik Kim
Group H: Chang Hoon Seo, Javier Vera, Sameh Sidhom
Group I: Riad Nady, Mauricio Gutierrez, Semih Sayginer
Group J: Arnim Kahofer, Ludo Kools, Murat Naci Coklu
Group K: Wan Young Choi, Christian Hernandez, Martin Horn
Group L: Can Capak, O Takeshima, Jérémy Bury
Group M: Pedro Gonzalez, Youssef Ossama, Lütfi Cenet
Group N: Sung-won Choi, Erick Tellez, Takao Miyashita
Group O: Nikos Polychronopoulos, Jung Han Heo, Alessio D'Agata
Group P: Dion Nelin, Roland Forthomme, Choong-Bok Lee.

Tijdens het toernooi, vrijdag, is in de locatie aan de Rode Zee de jaarlijkse meeting van de UMB, de General Assembly, waarvoor vertegenwoordigers van alle landen zijn uitgenodigd. De agenda vermeldt geen bestuursverkiezingen, die voor 2022 zijn vastgelegd. De kalender voor de komende maanden wordt besproken, waarop onder meer de Continental Cup, die voor 17-19 december in Korea was gepland. Dat toernoo is inmiddels gecanceld, net als de Survival voor 24 januari tot 6 februari 2022. UMB voorzitter Farouk Barki gaat er vanuit dat de World Cup in Ankara van 21-27 februari het eerstvolgende toernooi is. Voor de maand maart staat het WK voor landenteams in Viersen op de kalender, daarna volgt de World Cup in Las Vegas, waarvan een delegatie in Sharm El Sheikh is gearriveerd om kennis op te doen van de organisatie. 

Het toernooi in Sharm El Sheikh gaat van start met 48 spelers, die zijn verdeeld in 16 poules van drie spelers van wie de eerste twee naar de knock-out ronden gaan met 32 spelers.

De poulewedstrijden starten dinsdag (7 december, plaatselijke tijden in Egypte) om 12.00 uur en zijn vervolgens om 14.00, 16.00, 18.00 en 20.00 uur. Die dag worden er 20 van de in totaal 48 poulewedstrijden gespeeld.

Woensdag is de eerste sessie om 10.00 uur en worden in totaal 24 partijen gespeeld (10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 en 20.00 uur).

Dan blijven vier poulewedstrijden voer voor donderdag om 11.00 uur.

De zestiende finales met zestien spelers knock-out zijn over vier sessies, donderdag om 14.00, 16.00, 18.00 en 20.00 uur.

Vrijdag zijn eerst de achtste finales met  8 spelers over twee sessies om 12.00 en 14.00 uur. De kwartfinales met vier volgen om 16.00 en 18.00 uur.

Zaterdag is de finaledag: om 11.00 en 13.00 uur de twee halve finales, om 16.00 uur de finale.

Alle wedstrijden worden rechtstreeks uitgezonden op YouTube van Five&Six.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto Ludo Kools (Paul Brekelmans).

 

 

 

 

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online