Jaspers en de andere Nederlanders voor Ho Chi Minh

Dick Jaspers vertrekt al de nummer 1 van de wereld in de World Cup van Ho Chi Minh, die maandag van start gaat met de voorronden en in het volgende weekend naar de finales gaat. De Belgische topspeler Frédéric Caudron keert na zijn avontuur bij de PBA terug in het UMB circuit en start al op maandag. De Nederlanders zijn met 14 spelers, van wie er 13 in het voortraject starten. De wedstrijden zijn live te volgen op AfreecaTV.

18 mei 2024

 

HO CHI MINH - De 2e World Cup van het jaar wordt gespeeld in Ho Chi Minh, Vietnam, staat in de komende week (maandag 20 tot en met zondag 26 mei) krijgt een opvallende, nieuwe ontmoeting van oude bekenden in de wereldtop. Frédéric Caudron keert na een botsing met de PBA terug in het circuit van World Cups. De Belg staat voor het eerst in een drietal jaren weer tegenover gerenommeerde toppers zoals Jaspers, Tran, Cho, Blomdahl, Zanetti en Merckx, maar moet volgens de geldende UMB reglementen eerst een traject van voorronden afleggen om het hoofdtoernooi te halen met 32 spelers te halen. De Nederlander Dick Jaspers voert de ranglijst aan in Ho Chi Minh met een totaal van 374 rankingpunten. De terugkerende Caudron, net als de Turk Birol Uymaz, moeten op 0 punten starten na hun schorsing door de PBA overstap en staan op de ranglijst op de posities vanaf 925. Maar een aardig detail is dat Caudron zou stijgen naar positie 40 als hij zijn eerste World Cup zou winnen.

De World Cup, in het snel groeiende biljartmekka waar de wereldkampioen individueel (Phuong Vinh Bao) en de wereldkampioen voor teams (Bao en Tran) hun thuisland hebben, wordt gespeeld in het Nguyen Du Stadium in Ho Chi Minh city en live uitgezonden door AfreecaTV. UMB president Farouk Barki is de UMB verantwoordelijke, Ugur Oktorvaci de sportdirecteur.

Het weerzien van Caudron met veel oude bekenden uit de wereldtop geeft een extra dimensie aan deze World Cup in Ho Chi Minh, die vorig jaar werd gewonnen door Torbjörn Blomdahl, die Myung Woo Cho versloeg in de finale. Drie spelers die in Ho Chi Minh meespelen, keerden al eerder terug: Robinson Morales, Glenn Hofman en Jean Paul de Bruijn. Die zijn inmiddels opgeklommen naar de posities 22, 27 en 36 van de ranglijst met voor Morales 107 punten, voor Hofman 84 en voor De Bruijn 71.

Voor een van de vertrekkers naar de PBA dit jaar, is dit zijn laatste World Cup. Het grote Turkse talent Burak Hashas, onder meer twee weken geleden weer Europees kampioen onder 25 en 42e op de wereldranglijst, neemt afscheid van de UMB en start deze zomer in de PBA tour.

Quyet Chien Tran won dit jaar de 1e World Cup in Bogota, Colombia. De 14 geplaatste spelers volgens de UMB Events Ranking zijn Dick Jaspers, Quyet Chien Tran, Myung-Woo Cho, Torbjörn Blomdahl, Eddy Merckx, Jun-Tae Kim, Haeng-Jik Kim, Marco Zanetti, Sameh Sidhom, Tayfun Tasdemir, Martin Horn, Phuong Vinh, Myeong-Jong Cha en Jung Han Heo. Daarbij komen de drie wildcards voor Jérémy Bury (UMB) en de Vietnamezen Hong Chiem Thai en Thanh Luc Tran (organisatie).

Het tijdsverschil met West Europa is 5 uur, dat wil zeggen dat Frédéric Caudron op de eerste maandag om 14.00 uur Vietnamse tijd zijn rentree maakt. Dat is om 9.00 uur in West Europa. Hij speelt tegen twee Koreaanse spelers in zijn groep.

Behalve Caudron en Uymaz start op de eerste speeldag, maandag, ook de Duitser Ali Ibraimov, de oudere broer van Amir Ibraimov. Op de tweede dag komen onder andere de ex-wereldkampioen Ryuuji Umeda in actie, net als Takeshima O, Emrullah Basegmez, Tatsuo Arai, Sergei Jimenez, Alessio D’Agata en Dimitrios Seleventas.

Dag 3 start met David Pennör, Ahmet Alp, Ja In Kang, Ronny Lindemann, TTT Nguyen, Van Ly Dao, Ji Hun Ahn, Turgay Orak, Arnim Kahofer, Kostas Kokkoris, Jose Miguel Soares en Pierre Soumagne.

Op de laatste kwalificatiedag doen een gooi naar het hoofdtoernooi: Berkay Karakurt, Peter Ceulemans, Nikos Polychronopoulos, Robinson Morales, Ruben Legazpi, Gwendal Maréchal, Roland Forthomme, Glenn Hofman, Jeffrey Jorissen, Tolgahan Kiraz,  Gökhan Salman, Burak Hashas, Sam van Etten en Jean Paul de Bruijn.

Op vrijdag worden de acht groepen van vier spelers gevormd, die elkaar ontmoeten op de 8 matchtafels in de arena. Dick Jaspers speelt in de eerste, interessante wedstrijden om 10.00 uur Vietnamese tijd (5.00 in de morgen West Europa) tegen Jérémy Bury, Myung Woo Cho tegen Jung Han Heo, om 12.00 uur Eddy Merckx tegen de wereldkampioen Phuong Vinh Bao, Jun Tae Kim tegen Martin Horn, Haeng Jik Kim tegen Tayfun Tasdemir en Marco Zanetti tegen Sameh Sidhom.

De knock-outs met 8 zijn zaterdag vanaf 12.00 uur (7.00 West Europa), de kwartfinales om 17.00 en 19.30 uur. Zondag zijn de halve finales om 13.30 en 16.00, de finale om 19.30 (14.30 West Europa).

De Nederlanders en de dagen waarop ze spelen:

Mark van Peer, Adrie Demming op maandag.

Ronald van Geyt, Sylvia Eckel, Jordy de Kruyf, Reggy Brouwers op dinsdag.

Huub Wilkowski, Volkan Cetin, Joey de Kok op woensdag.

Glenn Hofman, Jeffrey Jorissen, Sam van Etten, Jean Paul de Bruijn op donderdag.

Dick Jaspers op vrijdag.

De Belgen in deze World Cup:

Frédéric Caudron, Thierry Duson op maandag.

Alain Saeys op woensdag.

Peter Ceulemans, Roland Forthomme op donderdag.

Eddy Merckx op vrijdag.

Voor de biljartfans die de wedstrijden live willen volgen starten de wedstrijden op de eerste drie dagen om 6 uur in de ochtend Europese tijd en duren tot 15.00 uur in de middag en op de volgende dagen van 5 uur tot 14.00 uur.

Tekst: Frits Bakker

Foto Dick Jaspers, die zijn koppositie op de ranglijst verdedigt (Paul Brekelmans)

 

 

 

 

 

Driebanden Etten, Sam van Hofman, Glenn
Volg ons online