Jaspers en Burgman gaan voor winst bij WK Landenteams

Nederlands ervaren topkoppel heeft in Viersen zware loting, maar gaat uit van eigen kracht

08 maart 2019

Het WK voor Landenteams, dat van 14 t/m 17 maart 2019 in het Duitse Viersen wordt gespeeld, heeft in het mondiale driebanden een aparte status. Doordat twee spelers van een land een team vormen tegen twee spelers uit andere landen, is biljarten plots geen individuele sport maar een teamsport. Omdat wordt gespeeld in het format scotch double, waar spelers om en om spelen, is dus geen sprake is van lange series door één speler. Teamleden mogen elkaar ook coachen, waardoor de ene speler aan tafel staat met de teammaat ernaast voor aanwijzingen.

 

 

Nederland heeft geen slechte historie in dit spectaculaire evenement. Op het all-time medailleklassement neemt Nederland de zesde plaats is, met drie keer goud, zes keer zilver en zes keer brons.

De meest recente gouden plak zullen veel mensen zich nog herinneren. Dat was in 2016, toen huidig nummer 1 van de wereld Dick Jaspers met Jean van Erp het Nederlands team vormde, en Nederland op spectaculaire wijze de titel won.

Voor het komende WK speelt Jaspers niet met Van Erp maar met Raimond Burgman. Jaspers en Burgman vormen een zeer op elkaar ingespeeld team: beide mannen wonnen dit wereldkampioenschap samen ook al in 1998 en 1999. Omdat Jaspers en Burgman ook op de doorlopende ranking plek 1 en 2 bezetten, vormen zij ook bij het EK in Brandenburg het Nederlands team, een EK dat zij in teamverband al tweemaal (2013, 2015) wonnen.

Burgman: “Dick en ik zijn inderdaad goed op elkaar ingespeeld; we kunnen lezen en schrijven met elkaar. Al zo’n 40 jaar terug, toen we 14 waren, reisden we samen naar buitenlandse toernooien. Dick is meestal iets meer van de hoge moyennes, ik speel iets tactischer en verdedigender, en in deze scotch double landenwedstrijd vult dit elkaar mooi aan.”

 

“Dick en ik zijn goed op elkaar ingespeeld; we kunnen lezen en schrijven met elkaar"

“Maar we moeten wel uitkijken want we hebben een zeer lastige poule geloot, onder andere met het sterke Vietnam. Ja, we kunnen zeker wereldkampioen worden, maar er is ook een verhoogd risico op vroegtijdige uitschakeling. Zouden we de eerste poulewedstrijd verliezen, dan wordt het een lastig verhaal. Goed beginnen is dus het devies, en van eigen kracht uitgaan.”

Burgman kwalificeerde zich voor het WK door overtuigend de Grand Prix ranking van 2018 te winnen. Dick Jaspers, ondanks een geweldig 2018 (wereldkampioen, wereldrecord moyenne, nummer 1 van de wereld) kwalificeerde zich maar ternauwernood voor het WK Landenteams: hij moest de laatste Grand Prix van 2018 in Den Haag winnen, en deed dit.

 

 

Relevante links:

Wedstrijdschema en uitslagen (Eurobillard)

Wedstrijdschema (UMB, PDF)

Informatiepagina KNBB

Informatiepagina UMB

Informatiepagina Billiard Worldchampionship

Informatiepagina Billard Aktuell

Wikipedia WK Driebanden voor Landenteams (Nederlands)

Wikipedia WK Driebanden voor Landenteams (Duits)

Media tool (German Tour)

Verslag laatste overwinning Nederland bij WM Viersen (UMB, 2016)

 

 

Tekst: KNBB
ArchieffotoJaspers/Burgman ©Ton Smilde

 

Burgman, Raimond Driebanden Koppelbiljart
Volg ons online