Jaspers en Blomdahl topduo voor slotdag World Cup

De World Cup in Sharm El Sheikh loopt naar zijn eind met de slotdag op zaterdag: Dick Jaspers, de nummer 1 van de wereld die de nummer 2 Marco Zanetti versloeg, Torbjörn Blomdahl, die een slotserie van 22 scoorde, Semih Sayginer en de Koreaan Sung-won Choi staan in de halve finales. Zaterdag is de finaledag met Jaspers-Choi om 10.00 uur Nederlandse tijd en Blomdahl-Sayginer om 12.00 uur.

03 december 2021

SHARM EL SHEIKH – Het titanengevecht met al zo’n lange historie, ging tussen de nummers één en twee van de wereld. Het was voor Dick Jaspers belangrijk voor het behoud van zijn positie en ook een revanche voor de finale van twee jaar geleden aan de Rode Zee. De Zweedse wereldkampioen haalde twee uurtjes later een ander kunststukje uit: Torbjörn Blomdahl finishte zijn partij tegen HaengJik Kim voor de kwartfinale met een onwaarschijnlijke 22. De World Cup in Sharm El Sheikh krijgt maar geen genoeg van al die hoogtepunten op weg naar de slotdag van het spektakel. Dick Jaspers speelt zaterdagmorgen om 11.00 uur (Egyptische tijd) de halve finale tegen Sung-won Choi, Torbjörn Blomdahl om 13.00 uur de andere halve finale tegen Semih Sayginer. De finale is om 16.00 uur.

Twee jaar geleden won Marco Zanetti in Sharm El Sheikh de finale tegen Dick Jaspers. De Nederlander speelde zich nu als eerste bij de laatste vier van het toernooi in een zinderend slot met een minimaal verschil. Jaspers won met 50-49 (28 beurten) nadat de partij vanaf 44-44 was bezaaid met hoogstandjes. Het slot was zo enerverend en zenuwslopend dat beide spelers de vijf time-outs hadden opgebruikt en snel afstoten en tijdnood beslissend waren voor de partijwinst. De winnende carambole (op 49-48 voor Jaspers) zette de arena in vuur. De Nederlander juichte alsof hij nu al het toernooi had gewonnen.

 

 

Op de slotdag van de World Cup in Sharm El Sheikh staan drie Europeanen tegenover de Koreaan Sung-won Choi nadat van de vier Koreanen in de kwartfinales drie Aziaten zijn uitgeschakeld. Sung-won Choi bleef over na de overwinning tegen zijn landgenoot Jung Han Heo met 50-45 in 31. In die eerste sessie ging Jaspers rakelings voorbij Zanetti. Twee Europeanen stonden in de volgende sessie tegenover twee Koreanen: Blomdahl tegen HaengJik Kim, Sayginer tegen Jun Tae Kim. De Turkse tovenaar liep na de pauze weg van zijn tegenstander: na 26-21 was de eerste aanval goed voor 39-26, het einde kwam bij 50-37 in 32/31. Het fenomenale slot van Torbjörn Blomdahl, de regerend wereldkampioen die langzamerhand weer naar zijn beste vorm groeit, was de prachtige kroon op al zo veel hoge series in dit toernooi: de stand kon met 22-17 nog alle kanten uit. Toen was daar plotseling Blomdahl’s opzienbarende moment: een slotserie van 22 voor een eindstand van 50-17 in 19/18 beurten.

 

Beste zestien, achtste finales

De sessie met de laatste zestien, voor het eerst naar 50 punten op de vroege vrijdagmorgen, wordt gelanceerd door Peter Ceulemans met een heerlijke serie van 19. Daarmee evenaart hij de 19 van HaengJik Kim op de dag daarvoor tegen Dion Nelin, waarmee Kim op één carambole na door de finish ging. Peter Ceulemans, die in de Nederlandse eredivisie ooit een 20 maakte, houdt voortdurend de controle tegen Heo, meestal met 2 tot 5 punten voor op zijn tegenstander. Het slot van de partij is ongenadig voor Ceulemans: hij mist vier keer voor zijn twee laatste caramboles en uiteindelijk maakt Heo uit op een score van 50-38 in 33/32.

De Belg, die zich over een paar dagen ook mag opmaken voor het WK, concludeert na het zure verlies: ,,Het moet de stress zijn geweest, dit waren ongewone omstandigheden voor me hier en in dit stadium. Het is wel een prachtige ervaring en al met al ben ik zeer tevreden over mijn toernooi. Er hing een enorme spanning in de zaal, ook een mooie sfeer met de Belgische supporters. Maar ik moet toegeven: voorlopig zal de teleurstelling even overheersen.''

Dick Jaspers maakt een eind aan het avontuur van de Koreaanse revelatie Choong Bok Lee, die vanaf de tweede dag in het toernooi is en prachtige moyennes heeft laten zien. Zijn come-back in de World Cups wordt nu al gezien als een van de opvallendste feiten in het toernooi. Jaspers start de partij met een 23-10 voorsprong na 5 beurten, Lee komt sterk terug met 10 naar een score van 23-20 en volgt daarna meestal op een marge van 10 punten (41-33) achter zijn tegenstander. De Nederlander blijft koel en gaat toch nog soepel naar het einde op 50-36 in 20.

De laatste thuisspeler, Sameh Sidhom, krijgt na de winst op Sayginer in de vorige ronde geen kansen van Marco Zanetti. Het is niet de strijd die het thuispubliek heeft verwacht, Zanetti sprint naar een riante 47-18 in 17 en maakt uit op 50-24 in 20. De wedstrijd tussen Sung-won Choi en Nikos Polychronopoulos, twee teammaats uit de Molinari stal, mist ook spanning door het onverwacht grote overwicht van de Koreaanse meester tacticus, die zegeviert met 50-34 in 34.

Hoe veel pech kan een mens hebben, treurt Eddy Merckx na afloop van zijn partij tegen Semih Sayginer. De Turk heeft een 'slow start' met wat haperingen zo rond de stop en iets verder in de partij op 28-14, maar de slotfase gaat in met 44-33. De Belg voelt zich dan redelijk comfortabel ondanks niet al te hoge scores, maar Sayginer krijgt een opleving met een serie van 11 die hem plotseling springlevend terug in de wedstrijd brengt op 44-44. De slotfase gaat op en neer, met kansen over en weer. Het laatste woord, op 47-46, is aan Sayginer, die de laatste van twee Belgen op een ongelukkige manier uitschakelt. Eddy Merckx mist vier matchballen, toevallig net zo veel als Ceulemans eerder op de dag had gedaan. Twee van die cruciale ballen verdwijnt in een klein hoekje, in een muizengaatje. Bij de laatste misser profiteert Sayginer met een verlossende laatste carambole die 50-49 in 35 op het scorebord zet. Het 'verdriet van de Belgen' overschaduwt de avond van de fans.

Dion Nelin en HaengJik Kim, twee onberekenbare spelers uit verschillende culturen, maken een lange aanloop van hun partij. De Koreaan heeft tien punten na 15 beurten (16-10 achter), maar komt na de pauze in een flow. Als Nelin opvallend stilvalt, niet geholpen door enig geluk, scoort Kim drie keer een acht en gaat uit met zes voor een nog tamelijk riante score van 50-28 in 26. De Deen verdwijnt uit het toernooi door twee opeenvolgende verliespartijen tegen Kim.

De uitblinker van een dag geleden, Torbjörn Blomdahl, bevindt zicjh in de aanloop naar het Wereldkampioenschap, waarin hij na lange tijd zijn titel verdedigt. De tweede en laatste World Cup van dit jaar moet de Zweed dat laatste zetje vertrouwen geven. Hij is goed op weg, vooral in die machtige tien beurten-partij tegen Wan Young Choi. De partij tegen Tayfun Tasdemir heeft iets minder kwaliteit, met een start van 22-19 in 17, waarna Blomdahl het initiatief neemt en van 44-32 in 26 de eindstreep in zicht krijgt. De overwinning komt bij 50-43 in 32.

Jun Tae Kim, met zijn fantastische juniorentijd achter de rug, heeft twee World Cups op rij in Veghel in de vingers, voelt zich ook hier aan de Rode Zee opperbest en zet tegen Jérémy Bury zijn opmars naar de top verder door. Tot een score van 24-22 (in 9) geven beide spelers elkaar niet veel ruimte, daarna keert de partij Kim's kant op. Het wordt in de beslissende fase 31-26, daarna demarreert de Koreaan naar een ruimere marge. Hij wint met 50-33 in 18.

Tekst: Frits Bakker
Foto Dick Jaspers na zijn overwinning op Marco Zanetti (Paul Brekelmans)

 

 

 

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online