Japanse Orie Hida neemt wereldtitel over van Therese

Eerste wereldkampioene Driebanden Dames ooit wederom op het hoogste podium

15 mei 2017

ZOERSEL - De 41-jarige Japanse Orie Hida was ooit de eerste wereldkampioene in het driebanden voor dames. Dertien jaar later stond ze zondagmiddag in Zoersel (België) weer op het hoogste podium en verborg ze haar emotiesk weer net zo intens en ingetogen toen het Japanse volslied door de speelzaal klonk. Met de overwinning, goed voor haar vierde wereldtitel in totaal, bekroonde de Aziatische routinier het toernooi waarin de Nederlandse Therese Klompenhouwer na twee titels werd onttroond en de 20-jarige Koreaanse Mi Rae Lee net als vorig jaar de druk van de finale niet aankon.

De twee andere Nederlandse deelneemsters, Karina Jetten en Mirjam Pruim-Emmens kwamen niet door de voorronden. Jetten boekte één overwinning in drie partijen.

Op de slotdag van het zevende WK versloeg Orie Hida eerst Gülsen Degener in een thriller met één carambole verschil (30-29 in 47 beurten). De piepjonge Mi Rae Lee, die oogt als een lief en aardig schoolmeisje, leek klaar te zijn voor de greep naar goud na winst op de Deense Marianne Mortensen (30-8 in 26), maar verbleekte in de finale. De meer dan twintig jaar oudere Japanse was de beste in de finale tussen twee stijlvolle, maar ook tamelijk trage speelsters met 30-19 in 37 beurten.

 

 

De minzame lach op het gezicht van de nieuwe kampioene ging gepaard met eindeloze buigingen naar de tegenstander, de arbiter en de toeschouwers in de mudvolle speelzaal van De Kapel. Veel meer dan een 'I am so happy', met toegeknepen ogen, kon ze daarna niet delen met de verslaggevers en later voor de camera's van Kozoom. De ongehuwde Japanse, die op het vorige WK onthulde dat ze zo graag wil trouwen en een kindje krijgen, is een toonbeeld van eenvoud en vriendelijkheid in het selectieve gezelschap van damesbiljartsters.

Ze was dolblij met de titel, niet met het niveau waarop ze had gespeeld, maar dat kon eigenlijk niet één van de zestien speelsters zijn. Van de deelnemers eindigde niemand boven de één gemiddeld, alleen de onttroonde Therese Klompenhouwer kwam er met 0.980 nog het dichtst in de buurt. De hoogste serie (acht) werd gedeeld tussen Orie Hida en Mi Rae Lee, die er haar partij tegen Marianne Mortensen mee uitmaakte.

De Deense, voor het eerst op het podium van een WK, verrichte zaterdagavond een klein mirakel door Therese Klompenhouwer als de topfavoriet uit het toernooi te stoten. Dat werd de Nederlandse op de finaledag nog eens pijnlijk duidelijk gemaakt, toen Mortensen in de halve finale slechts 8 keer scoorde en de 0.400 niet haalde.

De Aziatische finale maakt duidelijk dat het damesbiljarten in Zuid-Korea en Japan meer en jongere talenten heeft dan in Europa. Therese Klompenhouwer was de enige die deze hegemonie kon doorbreken met twee opeenvolgende titels in 2015 en 2016. De toekomst van het driebanden voor dames, benadrukte ook Orie Hida, ligt onder meer in handen van Mi Rae Lee, die in dit toernooi demonstreerde over een prachtige techniek te beschikken, maar te veel ups en downs had en zoals vorig jaar (tegen Klompenhouwer in de finale) op het beslissende moment niet kan toeslaan.

Het zevende wereldkampioenschap was niet gezegend met veel hoogtepunten. Twee partijen, van Therese Klompenhouwer en Orie Hida, in 15 en 17 beurten, en de slotserie van Mi Rae Lee (acht) waren het beste wat er op het wereldpodium was te zien. Behalve de jonge Koreaanse diende zich geen nieuw talent aan. De podiumplaatsen waren verder voor de gevestigde speelster, die al jarenlang op WK's en andere internationale toernooien rondlopen.

De Belgische Danielle le Bruyn haalde de finaleronde niet. Het was haar niet kwalijk te nemen, omdat ze een maandenlange, harde voorbereiding achter de rug heeft. Gülsen Degener, die nog nooit een finale speelde op een WK, was er dichtbij. Ze had na een mooie start (tien caramboles voorsprong) kansen om Orie Hida te verslaan, maar werd geveld door een inzinking in het tweede deel en miste de finaleplaats op één simpele carambole. ,,Ik was klaar om eindelijk de titel te veroveren'', zei de Turkse na afloop. ,,Maar ik hoop dat ik de inspiratie kan vinden om te blijven biljarten en sterk terug te komen.''

 

 

De eindstand van het WK (gemiddeldes, hoogste serie):

 

1 Orie Hida (Japan) 0.878-8

2 Mi Rae Lee (Zuid-Korea) 0.640-8

3 Gülsen Degener (Turkije) 0.703-6

3 Marianne Mortensen (Denemarken) 0.601-6

5 Therese Klompenhouwer (Nederland) 0.980-5

6 Shin Young Lee (Zuid-Korea) 0.744-5

7 Jaimie Buelens (België) 0.569-4

8 Namiko Hayashi (Japan) 0.545-3.

 

Tekst: Frits Bakker

Foto's: Ton Smilde/Kozoom

Dames Driebanden WK
Volg ons online