Jan van Lierop heerst bij sfeervol NK Pool Jeugd

Pupillen, junioren en meisjes streden vier dagen in Woensel om Nederlandse titels, plus volledig verzorgde spots voor EK Jeugd 2018 in Veldhoven.

De kampioenen: Jan van Lierop (junioren: alle disciplines); Lynn Pijpers (meisjes: 14.1, 8-ball, 9-ball), Megan Rademakers (10-ball), Quinten Pongers (pupillen: 8-ball, 10-ball), Yannick Pongers (9-ball) en Mika van Berkel (14.1)
 

05 mei 2018

Het is een ongekende prestatie: alle disciplines winnen op een NK Pool. Dus: het 14.1 straightpool, het 8-ball, het 9-ball én het 10-ball. Het lijkt iets wat alleen bij hoge uitzondering kan.

Toch deed Jan van Lierop bij de categorie ‘Junioren’ dit al voor de derde keer! Als altijd vol zelfvertrouwen, en gericht aan zijn deels internationale achterban, was dit zijn reactie:

“I won ALL disciplines of this year’s Dutch youth championship. Today I also won my 23rd Dutch youth title!!! This means a lot for me. I still remember the day that I dreamed of becoming Dutch youth champion. I won my first one in 2012. Today I won my last one. I had to work really hard for my titles. It gave me satisfaction and motivation. I will never forget these beautiful years. Good luck to everyone who wants to improve my record of Dutch youth titles. The next couple of months, I'm going to prepare for the European Championship U19.”

Want dit was het laatste jaar dat Van Lierop nog mocht meedoen bij de junioren. Tijd dus voor een volgende stap! Een stap waar de jongeman uit Deurne meer dan klaar voor is, getuige zijn winst bij het ‘echte’ NK Pool in de discipline 14.1 straightpool in het najaar van 2017.

 

 

Wie ook steeds duidelijker aan de weg timmert is één van de grootste talenten bij de meisjes, Lynn Pijpers. Gezegend met eenzelfde gedrevenheid en streven naar perfectie als Van Lierop, schreef Pijpers ditmaal drie events op haar naam: het 14.1, het 8-ball en het 9-ball. Alleen bij het 10-ball moest zij genoegen nemen met brons; daar won Megan Rademakers.

 

 

Bij de pupillen was de strijd met spannendst. Quinten Pongers en zijn jongere broer Yannick Pongers stonden op het hoogste podium bij de drie laatste events, terwijl het openingsevent bij de pupillen, het 14.1 straightpool, werd gewonnen door de pas 11-jarige Mika van Berkel. Voor Mika was het sowieso een bijzonder NK Jeugd, want er werd over hem een reportage gemaakt voor het tv-programma Zappsport.

 

 

Volledig verzorgde spots voor EK Jeugd 2018 in Veldhoven

Met dank aan Hague 5 was het dit jaar mogelijk om in elke categorie (Junioren, Pupillen en Meisjes) een volledig verzorgde spot toe te kennen voor het EK Jeugd komende zomer in Veldhoven. Deze spots waren alleen te verdienen door spelers/speelsters die (nog) geen deel uitmaken van Jong Oranje.

De Technische Commissie (Hugo Duivenvoorden en Maarten Combrink) was gedurende het NK aanwezig om de spelers in actie te zien, en heeft de volgende personen toegevoegd aan de definitieve EK-selectie: Yuri Dijkstra (junioren), Mitchel Knuever (pupillen) en Megan Rademakers (meisjes).

Het EK Jeugd 2018 waar Dijkstra, Knuever en Rademakers nu aan mogen deelnemen belooft sowieso een groots spektakel te worden. Dit omdat deze plaatsvindt rondom het ‘echte’ EK in Veldhoven, waar tussen 19 en 31 juli liefst 60 pooltafels zullen staan, en waar allerlei side events worden georganiseerd die volledig zijn gericht op de jeugd. Zo zullen voor en na het EK op diverse scholen in Nederland mobiele inklapbare tafels neergezet gaan worden zodat brugklassers kennismaken met onze mooie sport middels de inzet van wiskunde.

 

 

Vier dagen vol sfeer en plezier, maar toch competitief
Het waren bij het NK Pool Jeugd in Woensel vier dagen vol sfeer en plezier, maar toch competitief. Maarten Combrink: “Vooral bij dag drie, het 9-ball, was de zaal afgeladen. De tribunes zaten tjokvol!" Je ziet ook mooi de progressie die sommige spelers en speelsters doormaken, niet alleen qua spelniveau maar ook qua wedstrijdhardheid, de wil om te winnen. Nederland boft dat er op een aantal plekken zo goed en met zo veel plezier wordt opgeleid – denk aan Woensel, waar dit NK Jeugd werd gehouden, maar denk ook aan bijvoorbeeld PoolScool in Limburg. Onder leiding van goede en betrokken leraren leren jonge poolspelertjes op deze manier spelplezier te combineren met een steeds hoger niveau.”

 

 

Informatiesite NK Pool
Facebook-pagina NK Pool Jeugd
Facebook-pagina KNBB Sectie Pool
Website KNBB Sectie Pool
Live streams wedstrijden NK Pool Jeugd
Alle uitslagen/alle dagen op een rij

 

Tekst: KNBB Sectie Pool
Foto’s ©
Melissa Kuys-Rademakers
Banner: Çakti Aswan (foto's: Stefan Osnabrug Photography)

Jeugd/Junioren Lierop, Jan van NK
Volg ons online