Jan van Kerkoerle Bondsridder KNBB

Staande ovatie van publiek in Zundert voor geëmotioneerde Jan van Kerkoerle.

Bondsridderschap vanwege Jan's geweldige verdiensten in omgeving Zundert en nationaal

04 januari 2019

Rondom het Kersttoernooi in Den Hoek in Zundert, met internationale topbezetting en voor uitpuilende tribunes, vond een mooie onderscheiding plaats: Jan van Kerkoerle werd door Paul Brekelmans van KNBB Sectie Driebanden gekroond tot Bondsridder van de KNBB.

 

 

Jan van Kerkoerle was van oorsprong een Tilburger maar belandde in Zundert omdat hij ging voetballen bij de plaatselijke voetbalclub Moerse Boys. In die tijd had de voetbalclub nog geen eigen kantine waardoor café Den Hoek aan de Rucphenseweg het clublokaal was. Jan schopte het na zijn voetbalcarrière al snel tot voorzitter van de voetbalclub en kwam zodoende steeds vaker bij Den Hoek.

Nadat Jan het driebandenteam van Teletronika de Europa Cup had zien behalen, was hij verkocht en verbond hij zich al snel aan het bestuur van de biljartclub. Bij het tweede toernooi om de Europa Cup (1993) trad Jan al op als speaker en vanaf dat moment was hij helemaal om. Al snel fungeerde hij als speaker bij thuiswedstrijden en ook ging hij organisatorisch zijn steentje bijdragen

Omdat er nationaal en internationaal wat strubbelingen ontstonden, we spreken nu over de midden jaren '90, meldde Jan zich aan als bestuurslid van de VVGPS en de VDN, waar hij samen met Santos Chocron het bestuur formeerde. Jan werkte jarenlang in de kaashandel in Duitsland en hij pendelde dan vaak ’s avonds vanwege zijn bestuursfunctie naar Nederland.

Organisatorisch was Jan betrokken bij vele van de 17 Grand Prix toernooien die er in Den Hoek in Zundert werden georganiseerd, was hij actief bij de organisaties van KNBB Bekerfinales voor teams, de Masters, het EK driebanden voor junioren in Zevenbergen en hij was tevens betrokken bij meer dan de helft van de Kersttoernooien (inmiddels zijn er al 42 edities geweest) in Zundert. Bij al deze toernooien fungeerde hij dan eveneens als speaker en hij “leende” zich zelfs nog uit als speaker bij o.a. de World Cup in Sluiskil.

Jan vult al jarenlang de rol van speaker in bij de thuiswedstrijden van het Eredivisieteam van STZ Zundert, dat inmiddels onder verschillende sponsornamen heeft gespeeld. Vanwege zijn betrokkenheid werd hij in de loop der jaren ook nog tot teamleider gebombardeerd. Verder is Jan van Kerkoerle een trouw bezoeker van de sectie vergaderingen van de KNBB sectie Driebanden, waar hij altijd op een respectvolle manier zijn mening kenbaar weet te maken

Jan van Kerkoerle heeft veel betekend voor het biljarten in de omgeving van Zundert, maar ook vooral op nationaal niveau.

 

 

Als blijk van waardering werd Jan op zaterdag 29 december dan ook benoemd tot Bondsridder van de KNBB en kreeg hij uit handen van interim-voorzitter Paul Brekelmans de bijbehorende onderscheiding opgespeld. Zijn vrouw Corry, die Jan heel vaak vergezelt tijdens zijn biljartbezigheden, werd in de bloemetjes gezet.

Dat het publiek in Zundert de voordracht volledig ondersteunde bleek wel uit de staande ovatie die een geëmotioneerde Jan van Kerkoerle in ontvangst mocht nemen.

 

Alle KNBB Bondsridders (overzicht)

 

Met dank aan: Paul Brekelmans
Foto's ©Dirk Acx

Driebanden Eerbetoon KNBB
Volg ons online