InterConnect De Dieze en Westend Zaandam scoren maximaal

Eredivisie Snooker: Titelverdediger Amigio/Inpower laat een gaatje vallen

30 april 2017

De KNBB Eredivisie Snooker 2016/2017 stevent af op een Hitchcock-achtige ontknoping. InterConnect De Dieze uit Den Bosch won zaterdag 29 april in de zestiende van de achttien speelronde met 9-0 van het nu officieel gedegradeerde Pompadour Breda en blijft koploper. Westend Zaandam haalde het ook met 9-0 van HOB Nijmegen en volgt op twee punten. Titelverdediger Amigio/Inpower won thuis in Maassluis maar nipt met 5-4 van Sportcentrum Utrecht en ziet het gat met De Dieze groeien tot vijf punten.

 

 

InterConnect De Dieze trad thuis aan met Bjorn Kock en de Belgen Jurgen van Roy en Alain Vandersteen. Het trio Martijn Adam, Richard Vernimmen en Anton Janssen van Pompadour Breda boog in alle confrontaties voor de Bossche ploeg, al snoepte Adam een frame af van Vandersteen en verloor Vernimmen op zwart van Kock. Voor Pompadour is het doek na deze 9-0-nederlaag nu officieel gevallen, de degradatie is een feit.

Westend Zaandam bleef in het spoor van De Dieze door thuis met 9-0 te winnen van HOB Nijmegen, al waren er drie spannende partijen bij. Sebastiaan Kan won met 3-2 van Freek Bettonviel, voormalig landskampioen Richard van Leeuwen had een 3-2 nodig tegen zowel Bettonviel als Mark Koppert. Ton Berkhout won wat ruimer van Bettonviel en Koppert, en ook van Peter Phoelich, de derde HOB-man.

Amigio/Inpower trof van de drie titelkandidaten thuis de lastigste tegenstander: nummer vier Sportcentrum Utrecht. De Utrechter aanvoerder Roy Stolk won zijn drie partijen tegen Rene van Rijsbergen (3-1), Ameer Baksh (3-0) en Arya Sohrabi (3-0) en maakte daarbij een 95-break. Het vierde Utrechtse punt werd gepakt door Feylin Janssen, die Baksh versloeg (3-2). Martin Brinks bleef puntloos bij de Utrechters, al dwong hij nog wel Van Rijsbergen tot een 3-2 krachtsinspanning. Van Rijsbergen liet nog wel een 68-break en een 100-clearance noteren, maar met de 5-4 winst raakt zijn ploeg toch wat achterop in de kampioensrace.

Snookerij Leiden verloor thuis met 4-5 van Final Touch uit Amsterdam. Frans Veling won namens de bezoekers zijn drie partijen tegen Rogier van der Kamp, Wim Monfils en Xander van Rossem. Patrick Matthiessen haalde de zege binnen voor de gasten door ook van Monfils en Van der Kamp te winnen. Mischa Marchi bleef puntloos bij de Amsterdammers. Van Rossem (2), Monfils (1) en Van der Kamp zorgden voor de Leidse punten. Snookerij staat nu vijfde, met nog een punt voorsprong op Final Touch.

In het rechter rijtje troffen Vlaardingen en Snooker Society Doetinchem elkaar. Het werd 6-3 voor de thuisploeg, waar Bo Speyer zijn klasse van weleer nog eens liet zien met winst op Raymond Bruil, Martijn Woonings en Pascal Sars. Marco de Graaff won ook van Woonings en Sars, maar verloor van Bruil. Rene Tinge klopte Woonings, maar moest het afleggen tegen Sars en Bruil. Vlaardingen staat nu zevende en lijkt veilig, Snooker Society heeft nog twee ronden om de negende plaats - die tot degradatie leidt - over te doen aan HOB Nijmegen.

InterConnect De Dieze moet zaterdag 13 mei op bezoek bij het lastige Sportcentrum Utrecht. Westend Zaandam mag dan langs bij degradant Pompadour, terwijl Amigio/Inpower naar Snooker Society afreist.

Tijdens de slotronde op zaterdag 27 mei moet Westend thuis in Zaandam weliswaar Sportcentrum Utrecht van repliek dienen, maar komen InterConnect De Dieze en Amigio/Inpower in Den Bosch tegenover elkaar te staan.

 

 

16e speelronde KNBB eredivisie snooker, zaterdag 29 april 2017

InterConnect De Dieze (Den Bosch) - Pompadour (Breda) 9-0

Westend (Zaandam) - HOB Nijmegen (Nijmegen) 9-0

Amigio/Inpower (Maassluis) - Sportcentrum Utrecht (Utrecht) 5-4

Vlaardingen (Vlaardingen) - Snooker Society (Doetinchem) 6-3

Snookerij (Leiden) - Final Touch (Amsterdam) 4-5

 

Stand:

1. InterConnect De Dieze 16-109

2. Westend 16-107

3. Amigio/Inpower 16-104

4. Sportcentrum Utrecht 16-89

5. Snookerij 16-60

6. Final Touch 16-59

7. Vlaardingen 16-58

8. HOB Nijmegen 16-55

9. Snooker Society 16-51

10. Pompadour 16-28

Tekst: Peter de Brie

Competitie Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online