Hoofdprijs naar Zundert: winnaar van de beker

Het Brabantse team van STZ Zundert met zijn 75-jarige teamcaptain Jan van Kerkoerle werd zaterdagavond laat in De Bussel in Oosterhout gekroond tot bekerwinnaar. Het team won in de finale van L&B Ledermode. ,,We hebben lang moeten jagen op een hoofdprijs, maar eindelijk is het gelukt.''

03 juni 2018

OOSTERHOUT – De eerste hoofdprijs van het Nederlandse biljartseizoen ging zaterdagavond naar het team van Zundert. Het was al zo vaak net misgegaan in finales om het kampioenschap en in de bekerfinale, dat de biljarters van D’n Hoek de eeuwige tweede werden genoemd. Maar zaterdagavond was het eindelijk raak: Roland Forthomme, Peter Ceulemans, Barry van Beers, Roland Uijtdewillegen en Raymon Groot mochten de grote beker omhoogtillen in de arena van De Bussel in Oosterhout. Jan van Kerkoerle, de 75-jarige teamcaptain, kon zijn emoties nauwelijks verbergen. De finale van de bekercompetitie, waarin aanvankelijk honderd teams van start gingen, werd gespeeld tussen STZ Zundert en L&B Ledermode. Peter Ceulemans maakte laat op de zaterdagavond de winnende carambole in de vijfde set van de partij tegen Dave Christiani. De wisselbeker kon eindelijk mee naar Zundert.

 

 

De Brabantse achterban met zijn uitzinnige supporters stormde de arena binnen, Peter Ceulemans omhelsde eerst Roland Uijtdewillegen, Raymon Groot, de teambaas Jan van Kerkoerle en daarna zijn andere teamgenoten. ,,We hebben er lang op moeten jagen, maar eindelijk hebben we een grote prijs'', zei Roland Forthomme met een brede lach. Peter Ceulemans: ,,Ik kan niet zeggen hoe ik het heb gedaan en hoe gelukkig ik hiermee ben.'' Barry van Beers en Roland Uijtdewillegen deelden in de vreugde met Jan van Kerkoerle, die al sinds de vorige eeuw het boegbeeld en met Hans Snellen drijvende kracht is achter het team. En Raymon Groot neemt afscheid met een fantastische prijs. De Noord-Hollander verlaat het team, omdat hij naar Amerika emigreert om zijn grote liefde achterna te reizen.

Het Zundert-team greep twee keer naast de play-offs in de laatste drie jaar, twee keer ging ook net de beker voorbij aan het team dat zijn thuishaven heeft in D'n Hoek. Paul Brekelmans, interim-voorzitter van de Sectie driebanden, zei tijdens de huldiging van het team: ,,Dit is de overwinning van de vriendschap en de samenhorigheid.'' Hij overhandigde één beker aan Raymon Groot en vervolgens werden Jan van Kerkoerle en Hans Snellen in de schijnwerpers gezet. Paul Brekelmans: ,,Ik mag wel zeggen, eindelijk, eindelijk, eindelijk hebben jullie deze beker gewonnen. Ik dank jullie voor het vele goede werk dat jullie hebben verricht voor het biljarten in Zundert en heel Nederland.''

Eddy Merckx en Dave Christiani van L&B Ledermode, de tegenstander in de finale, hielden de spanning er nog lang in. De wereldpartij van Eddy Merckx tegen Forthomme was één van de hoogtepunten van het toernooi. De Belgische nummer twee van de wereld werkte een 1-0 achterstand weg met 3 gewonnen sets en met series van 9, 7 en 13, goed voor 3-1 winst en 2.700 gemiddeld tegen 2.316 voor Forthomme. Dave Christiani hield Peter Ceulemans in bedwang tot 2-2, maar in de beslissende set had Ceulemans maar zes caramboles nodig voor de winst van Zundert. Bij 6-5 gingen de schijnwerpers aan, klonk harde muziek in de arena en kon Zundert beginnen aan de zegetocht te midden van de supporters.

De toon was in de finale al gezet door Barry van Beers en Roland Uijtdewillegen, die in het eerste deel een 4-0 voorsprong op het scorebord hadden gezet. De twee L&B maatjes Gerwin Valentijn en John Tijssens waren niet in beste doen en zochten na afloop tevergeefs naar excuses. ,,We waren gewoonweg niet goed genoeg'', verwoordde Tijssens ook namens Valentijn.

Roland Uijtdewillegen leidde twee keer in sets, zag Tijssens twee keer terugkomen en had de sterkste zenuwen in de beslissende set: 15-6 in 15 beurten. John Tijssens was op zijn best in de vierde, Barry van Beers werd gevloerd in de eerste set (15-8 in 12), maar trok daarna de partij naar zich toe in drie gewonnen sets: 15-8 in 11, 15-10 in 10 en 15-9 in 12.

Halve finales

De Haagse coach Cor Trampe, uitgeschakeld met zijn team, zei het treffend na de halve finales: ,,Je kan alleen maar winnen als je een goede verliezer bent.'' Zijn team van SIS Schoonmaak, de beste in de competitie, was net uitgeschakeld door L&B Ledermode, in de andere halve finale kroop STZ Zundert door het oog van de naald tegen HCR Prinsen. Het was boeiend tot de laatste caramboles, uiteindelijk waren de beslissende overwinningen voor Dave Christiani (tegen Jean van Erp) en Peter Ceulemans (tegen Anno de Kleine).

De uitblinkers in de laatste sessie waren Glenn Hofman en Roland Forthomme. De twee kopmannen van Den Haag en Zundert versloegen Eddy Merckx en Eddy Leppens met riante scores. Dat leverde Roland Forthomme voor Zundert de finaleplaats op, Glenn Hofman werd niet beloond voor zijn overwinning, omdat Jean van Erp tegen Dave Christiani onderuit ging.

Roland Forthomme, tobbend met rugklachten pijn en daardoor moeilijk ter been, was onverwacht superieur tegen Eddy Leppens. De Belgische clash was een eenrichtingspartij, omdat Forthomme domineerde vanaf de start: 15-9 in 8, 15-10 in 7 en 15-1 in 6 beurten, goed voor 2.143 gemiddeld tegen 1.000 voor Leppens, die wanhopig naar een verklaring zocht. ,,Ik snap er helemaal niets van, want ik speel al twee maanden alleen maar goede matchen en vandaag in deze belangrijke partij kon ik niets. Ik miste vijf pruimen, twee keer de acquit, het was schandalig. Zo is biljarten is. Ik heb echt niet gezweefd hoor, de laatste tijd, maar sta nu wel met twee voeten op de grond.''

Door twee verliespartijen van Barry van Beers tegen Jelle Pijl (3-1) en Raymon Groot tegen Raymund Swertz (3-2) moesten Roland Forthomme en Peter Ceulemans na de pauze winnen met 4-0 en betere cijfers om Prinsen nog voorbij te gaan. Forthomme legde de basis met de 3-0 tegen Leppens, Ceulemans versloeg De Kleine met 3-1.

L&B Ledermode en SIS Schoonmaak gingen gelijk op naar de tweede ronde. John Tijssens versloeg Jeffrey Jorissen in het eerste part met 3-1, maar Raimond Burgman trok de wedstrijd gelijk met 3-2 winst op Gerwin Valentijn. Die 'Haagse' winst was eigenlijk spectaculair. Valentijn had de winst voor het grijpen met 2-0 voor in sets en 14-11 in de derde set, toen de Brabander ongelukkig door de tijd ging, omdat hij geen time-out meer had. Hij miste daardoor de matchbal, Burgman mocht van acquit, maakte uit met 15-14 en won vervolgens ook de twee resterende sets voor 3-2. ,,Ik had al twee uur van tafel moeten zijn met een 3-0 winst'', treurde Valentijn later. ,,Maar door die ene misser sta ik hier nu als verliezer, het is gewoon niet te bevatten.''

De tweede sessie viel uit in het voordeel van L&B Ledermode, omdat Dave Christiani, na drie dagen eindelijk op volle sterkte, met 3-0 won van Jean van Erp. ,,Ik heb die drie dagen achter me gelaten en heb de knop helemaal omgezet'', zei de Limburger, die opgelucht was, omdat hij zijn team toch nog naar de finale kon brengen. Zijn overwinning op Van Erp was doorslaggevend, want op de andere tafel was Glenn Hofman ijzersterk tegen Eddy Merckx, toch de nummer twee van de wereldranglijst.

Hofman verloor de eerste set nog wel met 15-12 in 7 beurten. Daarna deelde hij de ene tik uit na de andere: eerst 15-2 in 4, dan 15-1 in 9 en tenslotte 15-5 in 6 met een geweldige slotserie van 11. De laatste drie sets gaven een opmerkelijke score te zien: 45-8 voor Hofman 19 beurten. De eindmoyennes in de partij: 2.192 voor Hofman, een zelzaam povere 0.920 voor Merckx, die dat later in de finale meer dan goedmaakte.

Tekst: Frits Bakker

Foto winnaars: Ton Smilde/Kozoom

Bekerfinale Driebanden
Volg ons online