Hollands glorie op eerste dag van World Cup: prima start

Dick Jaspers, Jean van Erp en Barry van Beers zijn de eerste dag van het hoofdtoernooi in de World Cup van Ankara veelbelovend gestart. Ze gingen alle drie naar winst: Jean van Erp versloeg Jeffrey Jorissen in een oranje derby.

25 februari 2022

ANKARA - Dick Jaspers, Jeffrey Jorissen, maar vooral Barry van Beers hebben op de vroege vrijdagmorgen de World Cup in Ankara een mooie start gegeven. Jaspers lanceerde zijn toernooi met een overwinning op Antonio Montes uit Spanje met 40-23 in 18 beurten. De andere twee spelers in zijn groep (Poule A) speelden een sensationele partij, waarin de Colombiaan Jose Juan Garcia de jonge Koreaan Myung Woo Cho een pijnlijk verlies bezorgde: 40-16 in 12 beurten. De World Cup in de Turkse hoofdstad is vandaag, vrijdag, aan het hoofdtoernooi begonnen met 32 spelers, verdeeld over acht poules van vier spelers, van wie de beste twee overgaan naar de knock-outs met 16 spelers.

Jeffrey Jorissen en Jean van Erp speelden tegen elkaar in de poule waarin ook Eddy Merckx en Jung Han Heo naar de hoogste klasseringen dingen. Jorissen had in het eerste part van de wedstrijd een kleine voorsprong (20-12 in de pauze), daarna ging het voortdurend op en neer in de score en slaagde er tot 31-30 geen van beide in een kloof te slaan. Jean van Erp zette als eerste aan voor de eindsprint op een score van 36-35 in zijn voordeel. Hij finishte met 4: 40-35 in 27.
Jung Han Heo won zijn partij tegen Eddy Merckx na een recordserie tot nu toe: 18.

 

Barry van Beers was één van de sensaties in de eerste dagsessies. De Brabander stond tegenover de vice-wereldkampioen Murat Naci Coklu, één van de favorieten van het Turkse thuispubliek. De bliksemstart van Barry zette de toon voor een geweldige demonstratie, die begon met een serie van 13 en daarna via 3 en 6 uitliep naar 22-0 in de pauze, na nog een 6 naar 30-3 en toen een kleine hapering kende. Toch bleef Coklu ver achter, ook toen Van Beers in de 15e beurt naar 38-13 liep en uitging op 40-13 in 16. Coklu maakte in de nabeurt nog 1 punt, de wedstrijd eindigde op 40-14 in 17. In deze poule spelen ook Martin Horn en Michael Nilsson.

Ook de twee Belgen Roland Forthomme en Peter Ceulemans kwamen met winst uit hun eerste partijen. Eddy Merckx werd gestuit door een sublieme Jung Han Heo, die een serie van 18 scoorde, de hoogste van het toernooi tot nu toe.
Roland Forthomme had een excellente start tegen Marco Zanetti, een partij die hij won met 40-27 in 14. Ook de tweede Belgische speler in deze ronde, Peter Ceulemans, versloeg een speler uit de top 14 van de wereldranglijst. Ceulemans liet Jérémy Bury ver achter (40-28 in 31). In die poule spelen twee Turken: Tasdemir en Kiraz.

Tekst: Frits Bakker.
Foto: Barry van Beers

 

Driebanden Erp, Jean van Jaspers, Dick
Volg ons online