Hollands dagje zet Veghel arena in vuur

Zes Nederlanders door naar volgende ronde op de dinsdag van de World Cup in Veghel. Robinson Morales beste dagwinnaar, Raimond Burgman beste van de Nederlanders, Kay de Zwart laatste winnaar van de dag.

09 november 2021

VEGHEL - Het laatste juichen kwam van Kay de Zwart, die de Hollandse clan op de tribunes van de World Cup in Veghel in de laatste uren in extase bracht. Het Oranje dagje in de Veghel arena werd afgesloten met zes Nederlandse groepswinnaars van wie er vijf in de top tien eindigden. Robinson Morales uit Colombia, met 1.935 gemiddeld, was de beste van de hele dagsessie, daarna volgden de Koreaan Ji Hun Ahn, de Turk Berkay Karakurt en een glanzend peloton van Nederlanders. De laatste kwalificatiedag, morgen (woensdag) met twaalf groepen van 3, start om 10.00 uur. Het is de laatste aanloop naar het hoofdtoernooi van de World Cup in Veghel met 32 spelers.

De 32-jarige Nederlandse postkoerier Kay de Zwart sloot de dag af met een kunststukje tegen twee Turken: eerst een overwinning tegen Ahmet Alp en aan het slot met een zwaarbevochten zege op Serdar Bas. ,,Ik stond een straatlengte achter, 22-11 of zo, maar greep mijn kansen in het slot.'' En hij maakte uit met drie prachtige ballen voor de eindsprint. Het was zijn vierde opeenvolgende winst in twee dagen voorronden.

De hoogstandjes kwamen verder onder meer van Lukas Stamm, een nogal grillige Duitser, met een ultrakorte partij en verder in deze dagsessie van Savas Gungor, die uitspeelde met een serie van 13. De Koreaanse invaller Ji Hun Ahn en Bart Ceulemans schitterden met series boven de 10 en zoals altijd waren er stijgende moyennes te zien voor de top drie spelers met Morales, Ahn en Berkay Karakurt.

De Colombiaan Robinson Morales maakte zijn come-back met twee imposante partijen. De kleine, voormalige PBA speler veegde eerst Mehmet Goren, een geroutineerde Turk, van de tafel met 30-15 in 15 beurten en in zijn laatste partij de andere Turk Savas Gungor met 30-20 in zestien. Wat een genot was het om 'Robin Hood', zoals zijn bijnaam in eigen land is, met zijn meesterlijke bagage van stoten terug te zien van weggeweest. Waar gaat dat toe leiden: hoe zal de stoere Zuid-Amerikaan, die soms ook in Spanje resideert, in de komende dagen kunnen concurreren met de wereldtop van de UMB?

Het was, op deze dag, geen garantie voor de uitblinkers in de partijen om door te gaan in het toernooi. Want niet alle uitschieters werden optimaal beloond. Lukas Stamm (30 punten in negen, 3.333 gemiddeld) werd op het eind nog voorbijgelopen door de Griek Kostas Kokkoris. Bart Ceulemans, onervaren, maar op deze dagen een veelbelovende World Cup speler, werd uiteindelijk verslagen door Raimond Burgman, die wel een internationale routinier is.

Van de spelers die uit het toernooi liggen, was Jef Philipoom de meest onfortuinlijke: de Belg verloor op één carambole van Cengiz Karaca. Omer Karakurt, die van Philipoom had verloren, ging als zestiende naar de volgende ronde. Joey de Kok startte met een overwinning op de latere uitblinker Lukas Stam, maar beide werden uitgeschakeld door Kostas Kokkoris.

Peter De Backer was de enige Belg die op deze dag doorging met overwinningen op Marcel Dirn en Fatih Korkmaz. Jeffrey Jorissen, die Raymon Groot en David Pennör uitschakelde, tegen de Zweed een fenomenale start met 25 in 8, maar finishte pas na 19 beurten. De Nederlandse Ludo Kools kon niet imponeren en verloor zijn twee partijen tegen Berkay Karakurt en Dong Hoon Kim.

De eindstand van de derde dag:
1 Robinson Morales 4-1.935-7
2 Ji Hun Ahn 4-1.578-12
3 Berkay Karakurt 4-1.578-7
4 Raimond Burgman 4-1.538-8
5 Jean van Erp 4-1.463-6
6 Huub Wilkowski 4-1.333-6
7 Jeffrey Jorissen 4-1.276-9
8 Peter De Backer 4-1.276-8
9 Kay de Zwart 4-1.276-5
10 Thomas Andersen 4-1.176-7
11 Faraco Jaime Sanchez 4-1.111-5
12 Sung Il Jeong 4-0.882-7
13 Ja-In Kang 3-1.818-8
14 Dave Christiani 3-1.666-9
15 Kostas Kokkoris 2-1.500-7
16 Omer Karakurt 2-1.357-7.

De eerste reserve is Jose Maria Mas, die invalt voor de zieke Peter Ceulemans.

Voor morgen, woensdag, zijn de aansprekendste groepen:
Jung Han Heo, Ja In Kang, Sung Il Jeong (drie Koreanen)
Dave Christiani is met Dion Nelin
Roland Forthomme met Thomas Andersen en Kostas Kokkoris
Nikos Polychronopoulos met Kay de Zwart en Omer Karakurt
Jun Tae Kim met Peter De Backer
Antonio Montes met Barry van Beers en Jeffrey Jorissen
Can Capak met Gökhan Salman en Huub Wilkowski
Wan Young Choi met Jean van Erp
Jose Maria Mas met Raimond Burgman en Arnim Kahofer
Berkay Karakurt met Michael Nilsson
Jose Juan Garcia met Rui Costa en Ji Hun Ahn
Robinson Morales met Jakob Sörensen en Dustin Jäschke.

Tekst: Frits Bakker
Foto Kay de Zwart (Ton Smilde)

 

Christiani, Dave Driebanden Erp, Jean van
Volg ons online