Hofman winnaar, Tijssens in heldenrol in Grand Prix

Eindzege in Grand Prix van Oosterhout naar Glenn Hofman, die verrassend sterke John Tijssens verslaat in finale

23 februari 2019

OOSTERHOUT - De winnaar van de Grand Prix in Oosterhout, Glenn Hofman, behoorde op voorhand tot de favorieten. John Tijssens, de verliezend finalist, was een outsider die naar een heldenrol groeide. De Hagenaar en de Brabander speelden de finale van het toernooi, waarin Dick Jaspers ontbrak. De overwinning ging met 40-22 in 19 naar Hofman. Tijssens speelde zijn tweede Grand Prix toernooi in tien jaar. Hij versloeg onder meer Jean Paul de Bruijn in de kwartfinale en Raymund Swertz in de halve finale.

Het toernooi kreeg de ontknoping die werd verwacht met Raimond Burgman, Barry van Beers en Jeffrey Jorissen als andere kanshebbers op een hoofdrol. Jorissen speelde een van de beste partijen (40 in 13), Sander Jonen had eerder geschitterd met een serie van 19. Glenn Hofman was uiteindelijk de verdiende winnaar met solide optredens in al zijn partijen. Hij versloeg Barry van Beers in de kwartfinale met 40-36 in 20 en Raimond Burgman in de halve finale met 40-28 in 20.

 

 

John Tijssens bleef jarenlang weg bij de Grand Prix toernooien, maar keerde vorig jaar voor het eerst terug. In dezelfde Grand Prix, op Camping De Eekhoorn, haalde hij toen de halve finale. Nog in zijn jonge jaren won Tijssens ooit een Grand Prix in Rosmalen tegen Arie Weijenburg.

,,Ik heb een super toernooi gespeeld'', zei de Tilburger na de finale. ,,Op beslissende momenten was ik op mijn sterkst en kon ik partijen naar mijn hand zetten. In de finale lukte dat niet. Ik stond met 15-10 voor toen Hofman eerst zes maakte met een zwijntje en gelijk vier. Dat heb ik niet meer goed kunnen maken.''

Tijssens, die in 1994 de Europese titel driebanden won tijdens het BWA tijdperk en op het podium stond met Andreas Efler en Dion Nelin, heeft zijn motivatie weer wat teruggevonden om individueel mee te spelen. ,,Het verbaast me dat ik zo ver ben gekomen, want ik heb drie maanden gesukkeld met mijn gezondheid. Pas de laatste weken gaat het weer wat beter. Ik had pillen gekregen waar ik duizelig van werd. Daardoor heb ik heel lang slecht gespeeld, maar in dit toernooi was ik eindelijk weer op mijn niveau.''

Sectiebestuurder Hans de Bruin dankte na afloop de familie Hermans van Camping De Eekhoorn voor de voortreffelijke organisatie.

Tekst: Frits Bakker
Foto Glenn Hofman en John Tijssens (Paul Brekelmans)

Driebanden Grand Prix
Volg ons online