Het woord is nu aan Dick Jaspers in World Cup Seoul

Twee Nederlanders, Jeffrey Jorissen en Sam van Etten, slaagden er niet in het hoofdtoernooi te halen van de World Cup in Seoul. Het woord is voor Nederland nu aan Dick Jaspers, die morgen van start gaat in het toernooi met 32 spelers. Het overzicht van de laatste kwalificaties en de loting voor het hoofdtoernooi.

09 november 2023

SEOUL – Het geluksballetje van Peter Ceulemans was goud waard aan het eind van de dag in de World Cup van Seoul. De lange Belgische sterspeler met de achternaam van de beroemdste biljarter aller tijden, duelleerde met TTT Nguyen, een inmiddels gerenommeerde Vietnamees, om poulewinst en kwalificatie voor het hoofdtoernooi. Peter Ceulemans ging gelijk op naar de finish, maar mocht niet verliezen. Op twee punten van de winst kloste zijn speelbal tegen de tweede bal en leek zijn tegenstander een buitenkansje te krijgen om uit te maken. De schijn bedroog, want de bal kwam miraculeus uit de klos en caramboleerde op de derde bal. De laatste bal van Ceulemans was een grote opluchting.

De Belg excuseerde zich nog eens, greep naar zijn hart en liet de Vietnamees in wanhoop achter. Het werd nog erger toen bleek dat TTT uiteindelijk niet als een van de drie beste nummers 2 kon plaatsen. Hij werd vierde in die stand, net voor de Nederlander Jeffrey Jorissen.

Wan Young Choi was de beste van de dag voor Robinson Morales, Gökhan Salman, Tolgahan Kiraz en Gerhard Kostistansky. De Europese winnaars van de poules waren verder Gwendal Maréchal, Ruben Legazpi, Peter Ceulemans en Manuel Rui Costa. 

De opvallendste winnaar was Rui Costa, de geroutineerde Portugees, die op voorhand een outsider was in de groep met de broers Omer en Berkay Karakurt. De getalenteerde broers speelden eerst tegen elkaar: Omer won met 1 carambole verschil van Berkay, omdat hij na een 5 van Berkay op 39-37 uitspeelde met 2 en 1. Berkay speelde daarna gelijk tegen Rui Costa met 40-40 in in 33 en de Portugees overtrof zichzelf met winst op Omer met 40-37 in 30, waardoor hij groepswinnaar werd.

Veel van de grote spelers in het World Cup circuit, kanshebbers voor het hoofdtoernooi sneuvelden onverwacht in het zicht van het echte toernooi in de World Cup van Seoul. Dat gold onder andere voor TTT Nguyen, Huberney Cataño, Hugo Patino, Van Ly Dao en vooral voor Nikos Polychronopoulos en Roland Forthomme.

De carrière van grillige biljarters, zoals Polychronopoulos en Forthomme, vaak topscorers met hoge series, heeft af en toe hoge pieken, maar soms ook onverwachte dalen. De wegen van de Griek en de Belg zijn dikwijls ondoorgrondelijk, zoals ze op de donderdag van de World Cup in Seoul demonstreerden. Bij de start van Forthomme’s partij tegen de Oostenrijker Kahofer kon hij nauwelijks missen. De mede-wereldrecordhouder hoogste serie schitterde met een fraaie 18 in de tweede beurt, maar kreeg net zo plotseling een enorme terugval met 13 keer 0 in zijn laatste zestien beurten. Het was de aanzet tot een slechte dag: Roland Forthomme werd in zijn tweede wedstrijd afgetroefd door de Koreaan Park (40-22 in 34 ) en verdween met 1.033 kleurloos uit de World Cup.

Hetzelfde gebeurde met Nikos Polychronopoulos, de man van de magistrale serie van 25 in de World Cup van Veghel twee weken geleden. De wervelende Griek werd in de World Cup van Seoul eerst verslagen door Pierre Soumagne met 40-33 in 25 en daarna ook door de Koreaan Wan Young Choi met 40-30: een haast kansloze 0 uit 2 en derde en laatste in zijn groep met 1.369.

De jonge, aankomende sterk Hong Chiem Thai greep zijn kans na een remise tegen Turgay Orak. De frèle Aziaat versloeg daarna Riad Nady met 40-30 in een van de beste partijen van deze dag: 40-30 in 19. De beste partij was voor Wan Young Choi, die Pierre Soumagne versloeg met 40-32 in 18.

 

 

Twee Nederlanders, Jeffrey Jorissen en Sam van Etten, kwamen ook niet door de ronde. Jorissen verdween van het toneel met 2 punten en 1.551, nadat hij eerst gelijkspeelde tegen Van Ly Dao in 24 beurten, maar verloor van Gwendal Maréchal met 40-36 in 25. Sam van Etten verspeelde zijn kansen in een zeer matige partij tegen Gökhan Salman, die hij verloor met 40-15 in 25 beurten. Zijn tweede partij was een knappe winstpartij in slechts 21 beurten - maar het bleek niet genoeg.

De drie nummers twee die meegingen naar het hoofdtoernooi waren Riad Nadi (2-1.750-13), Pierre Soumagne (2-1.674-10) en Jose Juan Garcia (2-1.638-9).

 

De ranglijst in de laatste kwalificatie:
Wan Young Choi 4-2.051-9
Robinson Morales 4-2.000-8
Gökhan Salman 4-1.600-6
Tolgahan Kiraz 4-1.568-6
Gerhard Kostistansky 4-1.509-13
Gwendal Maréchal 4-1.481-8
Ruben Legazpi 4-1.481-7
Su Yeong Park 4-1.311-5
Myeong Jong Cha 4-1.230-8
Hong Chiem Thai 3-1.777-7
Peter Ceulemans 3-1.538-8
Rui Costa 3-1.269-8

Poule A: Marco Zanetti, Jose Juan Garcia, Robinson Morales, Erick Tellez

Poule B: Myung Woo Cho, Pierre Soumagne, WanYoung Choi, Hyeong Kon Kim

Poule C: Torbjörn Blomdahl, Martin Horn, Ye Sung Jeong, Riad Nady

Poule D: Dick Jaspers, Manuel Rui Costa, Jung Han Heo, Gökhan Salman

Poule E: Quyet Chien Tran, Peter Ceulemans, Jun Tae Kim, Tolgahan Kiraz

Poule F: Sameh Sidhom, Hong Chiem Thai, Jérémy Bury, Gerhard Kostistanski

Poule G: Eddy Merckx, Phuong Vinh Bao, Gwendal Maréchal, Myeong Jong Cha

Poule H: Haeng Jik Kim, Tayfun Tasdemir, Ruben Legazpi, Su Yeong Park.

 

 

Tekst: Frits Bakker
Foto Jeffrey Jorissen (Lifetimephoto)

 

Driebanden Jaspers, Dick World Cup
Volg ons online