Het Nederlands Kampioenschap Kaderteams 2021-2022

Verslag van een mooi weekend in De Liefhebber te Warmenhuizen, met Deventer'83 als kampioen.

Door Joop Roelands, met foto's Henk Buijs

21 juni 2022

 

Het is natuurlijk altijd mooi om een finale te mogen organiseren. Maar om er eentje in huis te halen met het niveau van deze kaderspelers is natuurlijk een unicum.

Dus werd er van de BCS bestuursleden organisatorische kwaliteiten gevraagd om alles soepeltjes te laten verlopen. Er werd een bestuursvergadering aan gewijd. Onze voorzitter Henk Buijs stelde een activiteitenplan op met zaken, die vooral bij de opening en de afsluiting niet mochten worden vergeten. Iedereen kreeg zijn eigen taken en ook met onze lokaliteithouders Flip en Pieternel werd overlegd over allerlei voorbereidingen. Aankondigingen via onze secretaris, Joop Roelands, op de site van De Liefhebber en KNBBNWN en een stukkie in de krant via Rob Kok moesten voor de nodige bekendheid zorgen. Overleg met het bondsbestuur over beschikbaarheid van bondsarbiters, vergoedingen voor de organiserende vereniging, de officiële opening en afsluiting en de prijzen, medailles en oorkonde. Het contact met de arbiters coördinator om zoveel mogelijk districtsarbiters te binden aan dit NK. De bedankjes voor de arbiters moesten worden ingekocht. Maar ook het opzetten en dubbel checken van een interactief wedstrijdprogramma in MS Excel kostte de nodige inspanning van Rob Kok, onze wedstrijdleider. BCS leden werden op de hoogte gebracht van de nood het zakelijke ondersteuning in de vorm arbitreren en schrijven. Fantastisch hoe alles meehielp om dit evenement tot een succes voor spelers en organisatie te maken; het weer, de catering, de lokaliteit, de clubleden van BCS, de districtsarbiters en natuurlijk de spelers zelf. Maar vooral de familieleden, kennissen en plaatselijke liefhebbers van het betere biljarten die dit weekend kwamen kijken hebben vanaf de twee tribunes kunnen genieten.

Er werd natuurlijk veel verwacht van sommige toppers, die hun sporen in de biljartwereld al lang hebben verdiend. Maar ook van de andere kaderspelers waren de verwachtingen hoog en lieten zich niet onbetuigd. Menig toeschouwer was getuige van spelers, die prachtig subtiel spel toonden en over zeer technische kwaliteiten beschikten.

Enkele highlights uit de vele partijen geef ik hieronder weer.

 

 

René Tull zou zijn laatste officiële wedstrijd spelen tegen Erik van der Linden. René speelde in de moeilijke discipline bandstoten zeker niet zijn beste partij.

Zo liet Jordy de Kruijf met een vlot gespeelde serie van 72 vooral in de allereerste partij van de eerste ronde met een hoge mate van jeugdige flair zien hoe het kaderspel 57/2 gemakkelijker lijkt dan het in wezen is.

Koen Workel kwam met opvallend beheerst en fijn 38/2 kaderspel tot hoge prestaties, zowel in de eerste als laatste ronde.

Erik van der Linden liet zijn kwaliteiten met neo 57/2 kaderspel zien en presteerde constant iedere partij op niveau met degelijk opgebouwde series van 50 ,66 en 80 in zijn partijen.

 

 

Bas van der Wilt speelde zeer rustig, geconcentreerd en degelijk biljart in de discipline 38/2 kader.

Veel spelers speelden hun partijen op de zaterdag met minder goede resultaten. Mogelijk was dit aan spanning en de hoge temperatuur te wijten. Maar op zondag was het heerlijk biljartweer en dat werd ook duidelijk zichtbaar aan de betere resultaten.

 

 

Dat deze finale uiteindelijk een winnaar zou krijgen was duidelijk, maar de uitkomst bleef tot het einde toe spannend. Tot de voorlaatste ronde bleef onderling verschil tussen team 1 en 2 te overwinnen 14-9. Toen in de voorlaatste ronde het team van Deventer`83 met 7-2 partijpunten had gewonnen van het team van BV de hoog/ Van der Wilt, kon het team van BIOS / Baruch ICT BV met hun winst van 8-1 op het team van BC Maarland slechts genoegen nemen met de tweede plaats.

Eindstand:

plaats

team

GS

MP

% car

Teammoyenne

1

D. Deventer `83

3

21

94.61 %

8.774

2

B. Kaderteam B.I.O.S. / Baruch ICT BV

3

17

81.96 %

10.005

3

C. BV De Hoog/Van der Wilt

3

11

79.13 %

7.757

4

A. BC Maarland

3

5

74.18 %

7.038

 

Voordat er werd overgegaan tot het officiële gedeelte van de bekendmaking van de kampioen, riep  Henk Buijs eerst nog even René Tull naar voren. Henk memoreerde de vroege talenten van René, het  toenmalige lidmaatschap van BCS, de lessen van Rini Kooy en zijn behaalde succes gedurende zijn biljart carrière. Henk liet het na om zijn palmares in en voor de biljartsport op te noemen en ontvouwde toen een rits van 9 A-4-tjes met alle overwinningen en prestaties op het gebied van biljarten op regionaal, nationaal en internationaal topniveau. René werd hartelijk bedankt voor zijn inzet voor de biljartsport en groot applaus van alle aanwezigen volgde.

Henk bracht een woord van dank uit aan iedereen, die had meegeholpen om dit Nederlands Kampioenschap tot een succes te maken. Niemand werd vergeten.

Bij de felicitaties aan de teamleden van BC Maarland, die als 4e waren geëindigd, werden kruikjes Echte Warmetuuterjes Kruidenbitter uitgedeeld. Dit werd zeer gewaardeerd en met blijdschap ontvangen.

Mevrouw Janneke Horneman, Secretaris KNBB Vereniging Carambole hing bij alle teamleden de bijpassende kleur medailles om en feliciteerde hen met hun behaalde resultaat. Bij de winnaars werd daarbij een kampioensbord uitgereikt voor in het thuishonk. Zij sloot af met de teamleden van Deventer`83 uit te roepen tot Nederlands Kampioen Kadercompetitie 2021-2022. Dit NK werd met het Wilhelmus en de gebruikelijke woorden afgesloten van de bondsvertegenwoordiger afgesloten.

 
 

Namens de spelers sprak een van de leden nog een mooi woord van dank aan de lokaliteithouders, de organisatie door de leden van BCS en de aanwezigen en de andere teams.

 

Als BCS zijn wij trots, dat wij dit NK hebben mogen organiseren en op de wijze waarop wij

dit gestalte hebben gegeven.

 

Namens alle leden van BCS, wil ik iedereen bedanken voor zijn of haar bijdrage aan dit Nederlands Kampioenschap.

 

Tekst: Joop Roelands, secretaris
Foto’s: Henk Buijs

Kader NK Teamcompetitie
Volg ons online