Hans Coolegem overleden

Biljartpionier, uitgever en deskundig journalist overleden op 75-jarige leeftijd.

Bekende biljarters uiten hun waardering en medeleven

16 mei 2020

Afgelopen woensdag is overleden op 75-jarige leeftijd biljartpionier, liefhebber én vooraanstaand journalist Hans Coolegem.

Artikelen over het overlijden van Coolegem stonden in AD en Rijnmond, en collega-journalist Frits Bakker schreef op KNBB.nl en Kozoom.com een uitgebreid eerbetoon aan Hans.

Coolegem was een vooraanstaand sportjournalist, met een ongekende passie voor biljarten. Hij had een eigen uitgeverij met prachtige biljartboeken, een uitgeverij die hij in 2018 vanwege problemen met zijn gezondheid moest stoppen.

 

 

KNBB-directeur Willem La Riviere: "Hans heeft enorm veel betekend voor de biljartsport. Hij stond aan de wieg van de eredivisie driebanden en de Grand Prix, en was betrokken in allerlei evenementen en commissies. Daarnaast zorgde Hans met zijn magazines BiljartTotaal en Driebanden Nieuws voor een permanente informatiestroom over de biljartsport, door de jaren heen een belangrijke bron voor vele biljartliefhebbers is geweest. Voor de KNBB heeft hij nog het prachtige jubilemboek "100 Jaar Biljarten" uitgebracht."

 

 

Collega-journalist Frits Bakker op zijn Facebook-pagina: "Hans Coolegem, aimabele collega, jarenlang in het wielrennen, later in vele biljarttoernooien. Overleden op 75-jarige leeftijd. Niet alleen zeer deskundig en alom gewaardeerd journalist, ook uitgever van boeken en biljartbladen. R.I.P Hans."

Dick Jaspers, nummer 1 van de wereld in het driebanden, op KNBB Facebook: "Hans Coolegem was de grote initiatiefnemer en bedenker van het nieuwe concept hoe het topdriebanden gepresenteerd zou worden sinds de start in 1985. Een zeer deskundige journalist met oog voor vernieuwing en bovendien een sympathieke hardwerkende man met wie ik een fantastische band heb opgebouwd. Hans je hebt zoveel gedaan voor de biljartsport, hulde en dat mag nooit worden vergeten. De succesvolle Masters die we nu spelen hebben we te danken aan Hans. Nogmaals mijn respect voor alles wat je gedaan hebt. Rust in vrede.""

Santos Chocron op Biljarten Actueel Nederland: "Hans Coolegem, markant biljart monument, vriend en pionier in de professionalisen van onze sport, is ons otvallen. Dierbaren en vrienden, heel veel sterkte. Zijn passage op aarde is niet onopgemerkt gebleven. We zullen Hans niet vergeten."

Paul Brekelmans op Biljarten Actueel Nederland: "Gecondoleerd en veel sterkte aan zijn naasten. Hans heeft veel voor de biljartsport betekend. Hij was erg actief op organisatorisch gebied, verzorgde enkele veel gelezen biljartmagazines en was totdat het met zijn gezondheid wat minder ging een trouw bezoeker van de evenementen en vergaderingen van de sectie Driebanden. Tijdens die vergaderingen kon hij zich wel eens kritisch uitlaten, maar steeds met de insteek om zijn geliefde sport van positieve impulsen te voorzien. Ondanks zijn teruglopende gezondheid heeft Hans toch de Masters "nieuwe stijl" in 2019 nog eens van heel nabij kunnen mee beleven en daar genoot hij ten volste van. Hans bedankt voor alles wat je voor onze sport hebt gedaan, R.I.P."

Jean van Erp: "Ik sluit me helemaal aan bij de woorden van Paul. Rust zacht Hans en bedankt voor alles wat je betekend hebt voor de biljartsport."

Hans de Bruin op Biljarten Actueel Nederland: "Jouw liefde en inzet voor onze mooie driebandensport is onbeschrijfelijk groot geweest. Je gaf hem eigenwaarde en richting in moeilijke tijden. Mede dankzij jou heeft onze sport zich kunnen ontwikkelen tot wat hij nu is en bleef je attenderen op aandacht en ontwikkeling van jeugdige biljarters. Het was fijn om met jou gewerkt te mogen hebben. Een koers werd gezet en wij zullen die blijven varen. Dank je wel Hans, R.I.P."

Ad Vermeulen via mail: "Schrik en spijt zijn mijn allereerste gevoelens na het lezen van je onderstaande toch nog onverwachte overlijdensbericht, dat ik gisteren via internet ontving.Beide gevoelens schieten tegelijk door mijn 86-jarige hoofd, nadat ik de onderstaande link heb gelezen. Schrik, omdat ik méér dan 25 jaar columnist, recensent en  af en toe fotograaf ben geweest van het maandblad 'Biljart', dat destijds werd opgevolgd door het troetelkind van uitgever en biljartfanaat Hans Coolegem. Spijt, omdat ik sedert medio 2018 probeer, samen met mijn vrouw, Hans Coolegem in Rotterdam te ontmoeten. Helaas tevergeefs en ik voel me daar erg schuldig voor: ik kan je vader niet meer bedanken, Sylvia, voor alle steun en verdere begeleiding die hij gaf in dat prille begin van 'zijn' maandblad 'Biljart totaal'. Ik onderschrijf alle loftuitingen die gisteren op de KNBB-site https://www.carambole.nl/nieuws/hans-coolegem-overleden zijn gezet door vele collega's en andere relaties, waarvan het artikel 'uitgebreid eerbetoon aan Hans' van Frits Bakker mij het meest aanspreekt. Ik wil jullie dan ook van ganser harte condoleren met het wegvallen van een fijne en betrouwbare supporter van de biljartsport. We zullen hem missen."

Biljartfotograaf Ton Smilde op Kozoom: "Ik ken Hans als een zeer markant en aandoenlijk mens, met een sterke, eigen inbreng in onze biljartwereld. Twee jaar geleden heeft hij zijn complete archief met duizenden biljartfoto's aan me geschonken, een verzameling die ik koester en die nu nog meer waarde heeft. 'Rust zacht, mijn vriend."

 

 

Volgende week wordt in besloten kring van Hans afscheid genomen.

 

Van deze plaats wensen de besturen, directie en medewerkers van de KNBB aan familie, vrienden en nabestaanden veel sterkte en kracht toe met het verwerken van dit verlies.

 

Tekst: KNBB
Foto: Ton Smilde
Uitgelichte foto: via Frits Bakker

 

Biljart algemeen KNBB Media
Volg ons online