Haags team ontsnapt en blijft in eredivisie

Het opvallendste resultaat in de laatste speelronde van de Kozoom League was de ultieme handhaving van J&F Auto's/New Jorissen. Het team verloor weliswaar met 8-0 bij Bousema, maar kon zich ternauwernood handhaven. Het verslag van de laatste speeldag op weg naar de play-offs, met enkele zeer hoge moyennes

12 mei 2024

DEN HAAG – Het Haagse team van J&F Auto’s kreeg op de laatste speeldag van de eredivisie een ongenadig pak slaag: 8-0. Toch was er na afloop een lach en een traan te zien, want de Hagenaars kropen door het oog van de naald en handhaven zich in de hoogste divisie, de Kozoom League. Burgmans Biljarts en Team Nachtwacht degraderen rechtstreeks, Aartsbouw Sprundel speelt een promotie/degradatiewedstrijd tegen Post Luchtkanalen. De Veemarkt viel buiten de boot, omdat het geen spelers kon krijgen voor een beslissingswedstrijd tegen Post Luchtkanalen. Na de laatste ronde eindigde SIS Schoonmaak bovenaan met 34 punten voor Team Eekhoorn met 32, Topbiljart Zundert met 30 en Cues&Darts met 26. De eerste wedstrijd in de play-offs tussen Zundert en Cues&Darts wordt donderdagavond om 19.00 uur gespeeld in Zundert.

Het Haagse team van Jorissen werd in de uitwedstrijd tegen Bousema weggevaagd met 8-0 en kreeg onverwacht goed nieuws. Want omdat Aartsbouw Sprundel niet won tegen DKM Tools, maar met 4-4 gelijk speelde, eindigen J&F Auto’s en Aartsbouw Sprundel gelijk in punten. J&F werd 9e in de ranglijst, omdat het 67 gewonnen partijen heeft en Aartsbouw 10e met 65 winstpartijen. Team Nachtwacht sloot de competitie af als hekkensluiter ondanks een 6-2 overwinning tegen Dallinga.

De laatste speeldag in de Kozoom League gaf een vijftal hoogstaande partijen te zien. Eddy Merckx was opnieuw de beste man net als zaterdag. De Belg won zondag van Thorsten Frings met 40-20 in 12 beurten (3.333 gemiddeld). Datzelfde deed Merckx zaterdag tegen Dave Christiani met 40-9 in 12 beurten. Andere mooie winnaars op de laatste dag waren Raymund Swertz, die won van Francis Forton met 40-13 in 13, Jean Paul de Bruijn, winnaar in 13 beurten tegen Erwin Kivits met 40-13 en Barry van Beers, die Frans van Kuyk versloeg met 40-18 in 14.

Bousema/JBScues, dat net naast de play-offs greep, won zijn laatste partij met 8-0 van J&F Auto’s in een zeer evenwichtige wedstrijd (26, 28, 31 en 33 beurten).

Topbiljart Zundert en SIS Schoonmaak, twee van de teams in de play-offs, speelden zondag tegen elkaar gelijk. Merckx en Swertz waren de sterren van het SIS team tegen Forton en Frings, Merckx in 12, Swertz in 13 beurten. Sam van Etten versloeg Jean van Erp, Danny Geysen won van Martien van der Spoel.

Team Eekhoorn sloot af met een 6-2 nederlaag tegen Dekker/AP Sprundel. Voor Eekhoorn was Nikos Polychronopoulos beste man van de dag met winst tegen Dave Christiani: 40-30 in 18. Barry van Beers schitterde tegen Frans van Kuyk, Gerwin Valentijn versloeg Kurt Ceulemans en Henk Blauwblomme won van Jerry Hermans.

Cues&Darts won in zijn laatste wedstrijd van Burgmans Biljarts met 8-0. Glenn Hofman, Pierre Soumagne, Huub Wilkowski en Jack van Peer waren winnaars in 24 en drie keer 27 beurten.

DKM Tools, dat een flitsende eindsprint had en in de middenmoot eindigde, kreeg in dit dubbele weekend te maken met een incident rond Birol Uymaz. De Turk werd na zaterdag per direct uit het team gezet en speelde zondag niet meer mee. Volgens John Verkooijen, de teambaas, heeft Uymaz ,,dingen gedaan die niet door de beugel kunnen.’’ Verkooijen heeft het hoofdstuk Uymaz afgesloten en wil er verder niet over praten.

DKM Tools gaat volgend seizoen de eredivisie in met Frédéric Caudron, Dion Nelin, Ronny Lindemann, Davy van Havere, Roland Uijtdewillegen, Jack Wijnen en Eddy Willems. De teamsponsors zijn nog bezig met versterking, maar kunnen verder nog geen nieuws melden.

 

Tekst Frits Bakker
Foto: J&F Auto's/New Jorissen

Driebanden KNBB Kozoom
Volg ons online