Goud, zilver en brons voor Yannick Pongers op EK Jeugd

16-jarig talent uit Veldhoven wint finale 9-ball afgetekend: 7-1

08 augustus 2021

Yannick Pongers haalde goud op de discipline 9-ball op het EK Jeugd onder 17 in Slovenië. Hij won de finale overtuigend met 7-1 van de Pool Sambor Stachowiak.

Het 16-jarige talent afkomstig uit Veldhoven behaalde eerder een vijfde plek in de discipline Straightpool, een bronzen plak met 8-ball en een zilveren plak met 10-ball.

Pongers baarde niet alleen opzien vanwege de resultaten. Zijn flitsende spel en het ogenschijnlijke gemak waarmee de tafels werden leeggespeeld oogste grote bewondering vanaf de tribunes en liet menig tegenstander verbouwereerd en wanhopig achter in zijn stoel.

 

 

Toch bleef de ultieme beloning, het goud, lang uit. In Straightpool was daar de Pool Wiktor Fortunski die in de kwartfinale genadeloos toesloeg toen de machine bij Yannick even haperde. In 10-ball volgde weliswaar de eerste individuele medaille maar ook een enorme deceptie door een gemiste 9-ball in gewonnen positie, waardoor de Duitser Eric Mattern de beker in ontvangst mocht nemen.

Pongers toonde zich veerkrachtig en ook in 8-ball bereikte hij de halve finale. Daarin werd hij voor het eerst tijdens dit EK geconfronteerd met een tegenstander die hem overklaste. De Pool Dominik Jastrzab bleef foutloos in de racks die hij zelf mocht beginnen (4 uit 4 Break and Run), trok de halve finale met 6-2 naar zich toe en bekroonde het 8-ball toernooi door in de finale met 6-0 af te rekenen met de Est Karl Gnadeberg.

Daar stond Yannick dan: twee medailles en talloze complimenten over prestaties en spel. Maar hij kwam niet voor complimenten, hij kwam voor de beker, het goud, laten zien dat hij de beste is.

En er was nog één kans: het 9-ball. De tank leek echter leeg bij de jongste van de Dutch Poolbrothers. Op zaterdagochtend tegen de 13-jarige Duitser Felix Vogel kreeg Pongers bij een 4-1 voorsprong bezoek van de man met de hamer. De break liep niet zo lekker, ballen werden gemist en een klein uur later werd de jonge Duitser bejubeld en zat onze landgenoot beduusd in zijn stoel, verloren, 4-7.

Gelukkig hoefde hij niet direct door in de herkansingen. Later op de dag werden alsnog een Sloveen, een Rus en een Fin opzij geschoven om zodoende met een omweg de kwartfinales te bereiken die zouden worden gespeeld op de afsluitende ochtend van het EK.

En daar was hij dan, die zondagochtend, die nieuwe dag, de laatste kans op individueel goud bij U17. Om 09:00 uur wachtte een oude bekende, Jastrzab, in de kwartfinale en ditmaal beukte Yannick er in drie kwartier dwars doorheen (7-3). De Fin Narvola was de volgende die moest wijken voor de dadendrang van de oranje machine, 7-2 in 37 minuten. De apotheose volgde tegen de Pool Stachowiak, die volledig verdoofd en gedesillusioneerd na 30 minuten en 27 seconden aan "the long walk home" moest beginnen. Daar was hij dan, de overwinning, de bevestiging, het doel bereikt, de kroon op het werk!

Een geweldige prestatie waar heel poolend Nederland enorm trots op is. Hartelijk gefeliciteerd Yannick!

Later op de dag volgde de medaille, de beker, het Wilhelmus en de traditionele duik van het goud, ditmaal in de Savinja (en ja ook daar zijn beelden van ;-)).

 

 

Foto's: EPBF/Dynamic Billard
Tekst: KNBB Sectie Pool

Poolbiljart
Volg ons online