Giovanni Forino rekent af met syndroom

Promo Invitatietoernooi 5-Pins Oosterhout

19 juni 2017

Theater De Bussel zal voor altijd in zijn herinnering gegrift blijven als de plek waar hij z’n allereerste toernooi won en afrekende met het dilemma dat hem al een aantal jaren achtervolgt. In thuisland Italië wordt hij namelijk al enige tijd “de eeuwige tweede” genoemd maar getuige de vele felicitaties die hij mocht ontvangen na de winst in het verre Nederland, zal die term door hem naar de achtergrond kunnen worden verdrongen.  Giovanni è un vincitore!

 

 

Giovanni  is een winnaar en dat bleek ook wel uit de verbetenheid waarmee hij Alain Clabots bevocht in de finale. De avond tevoren had hij al aangekondigd dat men op de zondag een “andere”, meer medogenloze, Gio zou kunnen bewonderen. Een krasse uitspraak voor een jonge gast van bijna 21 jaren oud, maar door daad bij woord te voegen ook een bewonderenswaardige.

 

 

Op vrijdag 2 juni was het dan zover: het allereerste, door de KNBB georganiseerde,  5-Pins toernooi met 8 spelers uit 4 landen op Nederlandse bodem onder de bezielende Belgische leiding van Dirk Acx en Robert Monnissen, die als gekwalificeerde arbiters de partijen steving onder controle hielden. Naast Italianen en Nederlanders, namen ook Duitsers en Belgen deel aan dit evenement. De spelers werden verdeeld over twee poules met een speler per land per poule. In poule A wist de schrijver dezes slechts 2 sets te winnen tijdens de confrontaties tegen onze buurlanden, en was hij kansloos tegen de andere Italiaan, de 18 jarige Domenico “Mimmo” Autuori, tweevoudig Italiaans studentenkampioen. Laatstgenoemde werd op zijn beurt geklopt door Mathy Monnissen met 2-1. De imposante, doch aimabele Belg speelde een zeer goede partij. Toch was het uiteindelijk niet genoeg voor een plaats bij de laatste 4, omdat hij z’n eerste partij kansloos met 3-0 had verloren van de 69-jarige Italo-Duitser Roberto Di Ventura, die op zijn beurt weer met 3-0 verloor van zijn voormalige landgenoot. Op setsaldo werd Autuori winnaar van deze poule voor Di Ventura en Monnissen.

 

 

In poule B was het minder spannend daar waar het plaatsing voor de halve finale betrof. Forino won al zijn partijen onaantastbaar met 3-0. René Dericks won net als zijn landgenoot in de andere poule slechts 2 sets tegen de “buurjongens”. De Belg Alain Clabots plaatste zich voor de halve finale middels een duidelijke  3-0 overwinning op Harold Looschilder wiens wieg in Nederland stond, maar die na z’n dienstplicht bij onze oosterburen is blijven “hangen”.

 

 

Na elke individuele ronde werd ook voor het teamkampioenschap gespeeld. Daarin streden de spelers individueel tegen spelers uit de andere poule als waarin zij zelf speelden, en werd de landenwedstrijd afgesloten met een dubbel. Ook hier bleek dat Italianen, jong en oud, veel beter zijn dan hun mede-Europeanen. Twee duels werden door de “Azzuri” afgesloten met een 4-0 overwinning. Alleen tegen de Duitsers was er slechts remise omdat de dubbel, die twee punten opleverde, verloren ging: 2-2. René Dericks zorgde voor het enige lichtpuntje aan Nederlandse zijde door Monnissen individueel te kloppen. Dat “we” als beginnende natie echt niet veel onder doen voor de rest van Europa bleek uit de winst in de dubbel tegen de Duitsers waardoor het uiteindelijk 2-2 werd in deze ontmoeting. De Belgen verloren kansloos met 4-0 tegen de Zuid-Europeanen waardoor zij op de tweede stek eindigden voor Duitsland.

 

 

In de halve finales op de zondag had Forino geen kind aan Di Ventura en versloeg de Duitser met 2-0 (60-17; 60-35). Op de andere tafel liet Clabots zien dat hij al een stuk verder is dan de overige niet-Italiaanse deelnemers in deze discipline door knap te winnen van de jongste telg in het deelnemersveld. “Mimmo” verloor met 0-2 en scoorde 59 punten in de eerste set en maar 30 in de tweede. In de strijd om de zevende stek bleek Dericks met 2-1 te sterk voor landgenoot Ter Weele. Loosschilder veroverde de vijfde plek door met 2-1 te winnen van Monnissen. Di Ventura haalde het podium niet omdat hij kansloos met 2-0 verloor van Autuori.

 

 

In de finale, die volgens het “best of five” systeem werd gespeeld, moest Clabots zoals verwacht het onderspit delven tegen Forino (1-3). De setstanden waren:  49-60; 28-60; 60-55 en 50-60. Toch kan de goedlachse Waal terugzien op een geslaagd toernooi waarin hij zeer sterk acteerde.

De voorzitter van KVC, Jaap Labrujere, reikte aan arbiters en spelers een aandenken uit, en verklaarde verwachtingsvol dat 5-Pins in Nederland een heuse toekomst zal hebben en dat de KNBB er alles aan zal doen dat te bereiken. De eerstvolgende afspraak is in april 2018, wanneer het allereerste Nederlands Kampioenschap 5-Pins zal worden verspeeld. Binnenkort zal daarvoor de inschrijving open gaan.

 

 

Tekst: Alex ter Weele

Foto's vrij te gebruiken o.v.v. ©Dirk Acx

5-Pins Demo/workshop Internationaal
Volg ons online