In gesprek met… Hans de Ridder (Carambole Rumpt)

“Eigenlijk alles wat we destijds al wilden, hebben we nu kunnen realiseren”

25 oktober 2017

 

Het is één van de ergste dingen die een biljartvereniging kan overkomen:

Dat je prachtige clubhuis door brand wordt verwoest.

Het overkwam biljartvereniging “Carambole” uit Rumpt in de zomer van 2015, toen hun eigenhandig opgebouwde clubhuis vrijwel volledig in rook opging.

Een ramp voor alle leden, teams en de vele vrijwilligers.

Waar veel andere clubs mogelijk het bijltje erbij hadden neergegooid, ging voorzitter Hans de Ridder van Carambole direct hard aan de slag voor een nieuw, nog groter/mooier clubhuis.

Dat nieuwe clubhuis wordt komende zaterdag, 28 oktober 2017, officieel geopend! Voldoende reden voor ons om eens langs te gaan in Rumpt voor een uitgebreid gesprek.

 

 

Hans, kunt u uitleggen wat er destijds is gebeurd met jullie oude clubgebouw? En, hoe dit jullie als club heeft geraakt?

Wel Rolf, het was kort gezegd de zwartste dag in de geschiedenis van Carambole. We kregen een melding van een binnenbrand – en een uur later hadden we geen clubhuis meer. We hadden een oud, vrij klein houten gebouwtje, waar het altijd hartstikke gezellig was! Plotseling was dat allemaal weg.

We hadden het geluk dat we een vervangende tijdelijke accommodatie konden regelen in Beesd, en zo konden we eigenlijk binnen een paar weken alweer verder. Alle leden zijn gebleven, sterker we hebben er nu zelfs tien meer. En terwijl wij in de vervangende accommodatie zaten, konden wij in alle rust al het werk doen richting o.a. gemeente voor ons nieuwe clubhuis. We moesten door heel wat bureaucratie heen, en heel wat regeltjes. Verzekeringen, regels, brandweer, tekeningen, architecten – alles hebben we langs gehad, en alles moest goed op elkaar worden afgestemd. Maar uiteindelijk is het allemaal toch in goed overleg gegaan, en nu hebben we een prachtig, nieuw en groter clubhuis op precies dezelfde locatie. Hoe groot ook het verdriet door het verlies van ons oude clubhuis: eigenlijk alles wat we destijds al wilden, hebben we nu kunnen realiseren.

 

 

Betekent dat ook meer faciliteiten dan vroeger?
Ja, dat betekent het zeker! Kijk eerst maar naar de tafels. In plaats van 2x groot en 4x klein, hebben we nu naast de vier kleine tafels ook vier matchtafels. Allemaal gebouwd met materialen en ook adviezen van Eureka Billards uit Berlicum. En met fijne lakens, Simonis Rapide 300. De ballen rollen echt heerlijk door! De tafels zijn door mijzelf allemaal met de hand opgebouwd, net zoals we dat in het oude clubhuis ook hadden gedaan.

Omdat ons nieuwe gebouw een stuk groter is dan het oude, hebben we veel ruimte voor tafels en stoelen naast de speeltafels. We hebben ook een mooie, grote bar zodat ook de gezelligheid vooraf en na afloop is gewaarborgd. En onze verlichting is ook bijzonder: we hebben geen grote lampen boven de tafel, maar drie spots LED-verlichting. Hebben we getest op onze tijdelijke locatie in Beesd, en iedereen was enthousiast. Het zorgt voor een betere schaduw op de ballen. Kastje waar de LED’s in zitten hebben we ook weer zelf gebouwd.

 

 

Wie gaan er allemaal spelen?
We hebben een team in de Eredivisie: Wennekes.nl. We hebben een team in de Eerste Divisie: Steinhoff Constructions. We hebben drie teams in de kadercompetitie: Carambole/Radenmaker, Carambole/BBG, en Carambole/R&H Kassa. En verder hebben we nog vier teams in het district Betuwe-Veenendaal, een team driebanden groot divisie, en een team ouderenbond.

Alles bij elkaar hebben we nu 56 leden. En we proberen met acties ervoor te zorgen dat we ook nieuwe leden kunnen blijven aantrekken, bijvoorbeeld met open dagen. Ook willen we ons clubhuis één dag per week openstellen voor niet-leden. Mensen die ’s zomers op de fiets zitten, hopen we in de winter hier te laten biljarten.

 

"Eind jaren 70, toen ik les kreeg van één van de oprichters van Carambole Louis de Haas, was Louis altijd aan het zeuren over het biljart. Toen zei ik: “Wat wil je dan allemaal precies anders?” En toen zijn we dat samen gewoon gaan bouwen."

 

Zelf bouwen van de tafels, dat is best bijzonder. Hoezo kunt u dit?

Nou, zo moeilijk is het niet hoor. Het komt een beetje voort uit liefhebberij. We zijn het op een gegeven moment gewoon gaan doen! Eind jaren 70, toen ik les kreeg van één van de oprichters van Carambole Louis de Haas, was Louis altijd aan het zeuren over het biljart. Toen zei ik: “Wat wil je dan allemaal precies anders?” En toen zijn we dat samen gewoon gaan bouwen. Van één tafel kwamen twee tafels, van twee tafels kwamen er vier. In de loop der tijd zijn er zo’n 40 gebouwd, er staan er nu twee in België, één in Noorwegen en één in Polen.

Het is ook mijn streven naar perfectie die hierbij van belang is: ik probeer het allemaal zo mooi en zo precies mogelijk te maken. Al is dat streven naar perfectie ook een nadeel, het maakt mij stressgevoelig. Ooit is mij gezegd “Jouw streven naar perfectie zal jou nekken”. En dat is ook bijna gebeurd, dertien jaar terug in Moskou toen ik een hartinfarct kreeg. Maar gelukkig doet alles het weer. Met mij persoonlijk, en gelukkig ook met Carambole Rumpt!

 

Floris Kleiweg, de kleinzoon van Hans, wordt vast klaargestoomd voor het grote werk. :)

 

Bij de opbouw van het nieuwe clubhuis waren er niet alleen veel bureaucratische hobbels, ik meen dat er tijdens de bouw ook nog eens een keer is ingebroken. Klopt dat? En, was bij de brand in 2015 eigenlijk sprake van brandstichting, of was het een ongeluk?

Ja, het heeft ons allemaal niet erg meegezeten, dat klopt. De brand was overigens gewoon een ongeluk, hoor: tussen het plafond en het dak was kortsluiting ontstaan. Niet aangestoken, dus.

Toen we al we volop bezig waren met de opbouw van het nieuwe clubhuis, had het nieuwe gebouw nog geen sloten, en dus namen we iedere dag na afloop van het werk al het gereedschap mee in de auto. Op een gegeven moment kon het clubhuis wel op slot, en lieten we na afloop van het werk ons werkmateriaal daar achter. Toen is er inderdaad een inbraak geweest, en was al het gereedschap weg. Na enig soebatten kregen we gelukkig wel wat geld terug van de verzekering, al was ook dit wel weer een kostenpost en een tegenslag. Maar, zoals gezegd: het eindresultaat was al die moeite meer dan waard.
 

"Ja, het heeft ons allemaal niet erg meegezeten, dat klopt."

Jullie nieuwe clubhuis is inderdaad prachtig, en gaat niet alleen voor de regio maar voor het hele Nederlandse biljart van grote waarde zijn. Wanneer is de officiële opening – en zijn er eigenlijk nog festiviteiten gepland?

De opening, die is komende zaterdag. Al weet ik er niet heel veel van hoor, want van de secretaris en mijn zoon mocht ik mij er niet mee bemoeien. :)

Wat ik wel weet: rond 15:00 begint het allemaal in ons clubgebouw aan de Boutensteinseweg 2b in Rumpt met de officiële vertegenwoordigers, om 17:00 is de receptie, en ‘s avonds een feestje met de leden. De gemeente komt ook, en een vertegenwoordiger van de KNBB. Dus, over de festiviteiten kan ik eigenlijk niet heel veel vertellen – maar dat het een zeer bijzondere dag gaat worden, dat is wel zeker.”

 

 

Tekst: Rolf Slotboom
Foto’s en video: ©Rolf Slotboom (video uit losse pols geschoten)
Foto Floris Kleiweg: ©Hans de Ridder

Biljartzalen/clubs/lokaliteiten Carambole/libre Lokaal/regionaal
Volg ons online