Frans van Kuyk in de schijnwerper: 40 in 9

Spanning in top vier van de eredivisie opgevoerd: ontknoping in het laatste weekend met een dubbel programma

07 april 2019

OOSTERHOUT - De top vier van de eredivisie driebanden in Nederland is nog niet buiten schot, want in het laatste weekend met een dubbel programma kan nog veel gebeuren. Het voorlaatste weekend werd een hoogtijdag voor Frans van Kuyk, die een wereldpartij speelde tegen Jean Paul de Bruijn (40-17 in 9 beurten met series van 16 en 8, 39 punten in zijn laatste 6 beurten) en een briljante finish voor Eddy Leppens, die zijn partij uitspeelde met een serie van zestien. De top vier met nog twee ronden te gaan? 1 SIS Schoonmaak 35 punten, 2 Bousema 28, 3 en 4 L&B Ledermode en Zundert 27.

Frans van Kuyk had na zijn geweldige partij een commentaar zoals dat van hem te verwachten is. ,,Het liep allemaal lekker, het was mijn partij. Ik heb een paar keer een risicio genomen en het pakte goed uit.'' De beloning een lekker biertje? Franske: ,,Ik heb hem al te pakken.'' Frans van Kuyk begon zijn partij met twee missers en scoorde daarna 1-8-3-16-5-3-4.

Team Eekhoorn handhaafde zich definitief in de eredivisie door de 6-2 overwinning op Dallinga.com. De Zeeuwse formatie is definitief uitgeschakeld voor een plaats in de play-offs en sluit na de uitschakeling voor de bekerfinale het seizoen af zonder prijs. De vraag of Dallinga gewoon doorgaat volgend seizoen nadat Caudron en De Bruijn vrijwel zeker zijn geschorst, is nog niet beantwoord. Dion Nelin is benaderd als vervanger. De Deen, die vandaag met Dick Jaspers kampioen werd in Duitsland met Magdeburg, reageerde: ,,Ik ga niet naar Sluiskil, misschien als reserve.''

SIS Schoonmaak haalde na verliespartijen van Hofman (40-29 in 19 voor Merckx) en Van Erp (40-25 in 37 tegen Christiani) toch nog een remise tegen L&B Ledermode door winst van Raimond Burgman op Peter Debacker (40-39 in 29) en Jeffrey Jorissen tegen John Tijssens (40-35 in 22).

Bousema Lochem klom met een verzwakte ploeg sterk naar de tweede plaats door een overwinning op STZ Zundert met 7-1. Johan Loncelle is de revelatie van het seizoenslot na de terugkeer na zijn jarenlange schorsing. De come-back kid speelde vandaag gelijk tegen Roland Forthomme (40-40 in 22), alle andere Zundertse spelers werden verslagen door Salman, De Jaeger en Van Schaik, die winnaar waren tegen Ceulemans (40-34 in 29), Barry van Beers (40-32 in 35) en Rik van Beers (40-23 in 25).

Bij 't Hartje Van Wanrooy speelde Davy van Havere een grootse partij tegen Anno de Kleine, die hij won met 40-15 in 14 beurten. Leppens, Pijl en Swertz wonnen voor Prinsen hun partijen tegen Van der Ven, Martens en Van Cromvoirt. Daardoor houdt de Haarlose club nog altijd kansen met twee punten achterstand op Zundert, dat in de voorlaatste ronde de tegenstander is.

Team Eekhoorn dankte de 6-2 winst op Dallinga aan Frans van Kuyk, Kurt Ceulemans, die na een grote achterstand toch nog won van Steven van Acker met 40-39 in 33 en Jerry Hermans, die won van Joey de Kok met 40-22 in 32. Berry Dallinga redde de eer voor zijn team door winst op Kenny Miatton met 40-29 in 33.

Tekst: Frits Bakker

Foto Frans van Kuyk (Stefan Osnabrug

 

Buffalo League Driebanden
Volg ons online