Francisca Baaré Nederlands Kampioen Libre Klein Dames

Titelstrijd in sfeervol Carambole Rumpt in afsluitende partij beslist

19 mei 2024

Ze stond voorafgaand aan het NK al afgebeeld op de voorkant van De Biljart Ballen Krant, terwijl ze van de deelneemsters toch het één na laatste aanvangsmoyenne had: Francisca Baaré. Slechts één deelneemster had een lager aanvangsmoyenne: Nel de Vries.

 

 

Maar de Biljart Ballen Krant had een goede vooruitziende blik! Uiteindelijk waren het deze beide speelsters die in speelronde 7 tegen elkaar moesten strijden om de Nederlandse titel – en waarbij Francisca aan het langste eind wist te trekken.

Het is tegelijkertijd het voor- én nadeel van het spelen met intervallen. Voordelen zijn dat iedere speler of speelster in principe met gelijke kansen begint, dat ondanks niveauverschillen toch een spannend kampioenschap kan worden gespeeld (ideaal indien het onderdelen, categorieën, locaties of disciplines betreft met niet heel veel spelers of speelsters van gelijk niveau) en dat het dus in de eerste plaats een kampioenschap is wie heeft het best presteert ten opzichte van zijn of haar gebruikelijke niveau. Het belangrijkste nadeel: de speler of speelster met het hoogste moyenne wordt niet altijd kampioen, of komt zelfs maar hoog in de uitslagenlijst.

Voor Lisan van Os, al vaker gekroond tot kampioene bij de dames, was haar aanvangsmoyenne van 3.540 zodanig dat ze 90 caramboles moest maken, bijna drie keer zoveel als de 31 van Francisca en Nel. Het bleek een te lastige horde voor Lisan, die met een serie van 23 de andere speelsters weliswaar ruim voorbleef, en ook met haar moyenne van 2.886 ruimschoots de beste was – maar niettemin was dit een percentage moyenne van slechts 82%, waardoor Lisan uiteindelijk genoegen moest nemen met brons.

I.v.m het Pinksterweekend werd het NK Libre Klein Dames gepeeld op vrijdag en zaterdag, en het was een zeer gezellige sfeer in het goedbevolkte Carambole Rumpt. Veel toeschouwers dus!  

En deze toeschouwers konden genieten van een heerlijke climax in speelronde 7, de beslissende partij tussen Francisca Baaré en Nel de Vries. Francisca had twee matchpunten meer, maar Nel had een hoger % caramboles. Kortom, wie won was kampioen!

Uiteindelijk won Francisca Baaré 31-20 in 25 beurten, en eindigde ze dit Nederlands Kampioenschap met 12 uit 7, vier punten meer dan haar naaste concurrenten. Niet veel later klonk het Wilhelmus voor haar, voor de zilveren Nel de Vries en voor de bronzen Lisan van Os. Een mooie afsluiting van een mooi NK!

 

 

Alle info & uitslagen:
https://www.knbb.nl/agenda/nk-libre-klein-dames-1

 

 

Tekst: KNBB
Archieffoto's: Jan Rosmulder/De Biljart Ballen Krant
Uitslagen: PK Livescore

 

Carambole/libre Dames NK
Volg ons online