Finaledag in bekerstrijd: SIS Schoonmaak - Dekker Keukens

De twee topteams uit de eredivisie spelen vandaag, zaterdag 10 juni, ook de finale van de Nederlandse bekerstrijd, de JBS KNBB Bekerfinale.

SIS Schoonmaak staat tegenover Dekker Keukens, de finale start om 11.00 uur en is live te zien op Kozoom.tv.

10 juni 2023

BERLICUM – Twee toonaangevende teams in de eredivisie driebanden spelen vandaag (zaterdag) om de hoofdprijs in de Nederlandse bekerfinale. Het team van SIS Schoonmaak staat vanaf 11.00 uur in het Benelux theater in Berlicum tegenover Dekker Keukens in een systeem dat voor het eerst wordt gespeeld. Het team dat in de vier partijen twaalf sets weet te winnen wordt gekroond tot winnaar van de bekerfinale voor teams. Zes Nederlanders en twee Belgen zijn de hoofdrolspelers op de slotdag. Voor SIS Schoonmaak spelen Eddy Merckx, Jean van Erp, Raymond Burgman en Raymund Swertz. Zij spelen tegen Dave Christiani, Barry van Beers, Gerwin Valentijn en Henk Blauwblomme. De eerste partijen starten om 11.00 uur en zijn live te volgen op Kozoom.tv.

 

De nationale bekerfinale wordt voor het eerst volgens een knock-out systeem gespeeld, dus niet met poules van vier teams. De acht teams spelen vanaf de kwartfinales knock-out. De partijen worden ook niet bepaald door setwinsten. Bij een 4-4 stand beslist een Scotch Double met vier spelers aan tafel over 15 caramboles. Paul Brekelmans, de sectievoorzitter, geeft aan: ,,We hebben voor dit systeem gekozen om de KNBB bekerfinale ook tv-waardig te maken, dus meer spanning in het toernooi te brengen.’’ Henny Wezenbeek, de wedstrijdleider vult aan: ,,Ook het systeem van de finale is nieuw: de twee teams die om de beker spelen, doen dat met twee spelers op één tafel in de arena, in partijen van twee sets. Dus Merckx start zaterdagmorgen tegen Christiani, daarna de nummers 2, 3 en 4 van elk team. Totdat één van de teams twaalf sets heeft gewonnen. Dat kan een lange dag worden: stel je voor dat het 12-10 in sets wordt, dan kan het diep in de middag zijn voordat de winnaar bekend is.’’

 

 

De ontknoping is deze zaterdag na de halve finales op vrijdag, waarin SIS Schoonmaak de wedstrijd tegen Woonwonder won in de Scotch Double na een enerverende aanloop. De partijen stonden gelijk in de pauze (2-2) en bleven in balans in het tweede part. De Scotch Double moest de uiteindelijke winnaar en eerste finalist aanwijzen. SIS Schoonmaak won die barrage met 15-5 (2.500 tegen 1.000 in moyenne).
Frits Broeders lanceerde voor Woonwonder de match door een overwinning met 2-0 op Raymund Swertz (15-14 en 15-13 in sets). Raimond Burgman trok de score gelijk op de andere tafel door Harrie van de Ven te verslaan met 15-10 en 15-4. Het tweede deel kon in de partijen onderling ook geen beslissing brengen. Eddy Merckx versloeg wel Ismaïl Yasin met 2-0 in sets (15-7 en 15-12, 1.875 tegen 1.266), maar Jean van Erp stuitte op een sterke Erwin Kivits, die zijn doorbraak maakt dit jaar en een plaaggeest is voor toppers. Kivits versloeg Van Erp met 2-1 in sets (15-3, 3-15 en 15-13, gemiddeldes 1.500/1.476.

 

 

Dekker/AP Sprundel was iets eerder klaar met Stolting/De Laan, het team uit Zevenbergen dat verrassend tot de beste vier was doorgedrongen. De underdog startte in het eerste part zelfs met een mooie overwinning van Erik Kortsmit tegen Gerwin Valentijn in een prachtige derde set (2-1, 7-15, 15-12, 15-14, gemiddeldes 0.822/0.931). Henk Blauwblomme had in die eerste partijen geen probleem met Jack van der Steen (2-0, 1.153 gemiddeld). Het Dekker team stelde orde op zaken met Dave Christiani en Barry van Beers, de kopmannen die over hun tegenstanders Jos Goverde en Ivo Stolting raasden met 2-0 in sets: Barry van Beers won met 30-8 in 27, Dave Christiani met 30-15 in 23.

  

De kwartfinales voor de KNBB beker leverden eerst winst op voor SIS Schoonmaak tegen SIS Billiards met als beste winnaar Eddy Merckx tegen Tom Löwe met 2-1 in sets en 1.826 gemiddeld Jean van Erp, Raimond Burgman en Martien van der Spoel wonnen met 2-0 in sets van Stephan Rutten, Joris van ’t Zelfden en Toine Dekkers. Dekker/AP Sprundel tegen STZ Zundert bracht de toeschouwers op de banken. De vier partijen eindigden in 4-4, waarna de Scotch Double moest beslissen. Dekker was daarin de sterkste met 15-4 in 5 beurten. Voor Dekker stonden Christiani en Van Beers aan de tafel, voor Zundert speelden Forthomme en Frings die barrage. In de reguliere partijen won Sam van Etten van Henk Blauwblomme (2-1), Francis Forton van Gerwin Valentijn (2-1), Barry van Beers van Thorsten Frings (2-1) en Dave Christiani van Roland Forthomme (2-1). Beste in moyenne waren Forthomme en Christiani met 1.407 en 1.357.

Woonwonder/’t Hartje won de tweekamp tegen Aartsbouw Sprundel met 8-0 dankzij winst van Frank Martens op Ad Broeders, Harrie van de Ven tegen Tom Persyn, Erwin Kivits tegen Ronny Brants en Ismail Yasin tegen Dirk Weeremans. Het beste gemiddelde kwam van Frank Martens met 1.304. Stolting/De Laan won van Cues&Darts 2 met 6-2 in partijen die alle vier in 2-0 eindigden. Martin de Laat was de enige winnaar voor Cues&Darts door Ivo Stolting te verslaan. Erik Kortsmit was de hoogste in moyenne in deze wedstrijd (0.769).

De KNBB bekerfinale wordt gespeeld in het Beneluxtheater in Berlicum (toegang gratis). De organisator is Biljart Evenementen Nederland in samenwerking met de KNBB sectie driebanden.

Tekst: Frits Bakker.
Foto's:Ton Smilde

 

Bekerfinale Driebanden
Volg ons online