Final Touch werpt zich op als grootste uitdager Amigio in JJBL Eredivisie Snooker

Strijd om behoud kan nog vele kanten op

27 februari 2023

 

Zowel ranglijstaanvoerder Amigio Maassluis als Final Touch Amsterdam hebben zaterdag 25 februari snoeihard met 9-0 uitgehaald in de veertiende speelronde van de JJBL Eredivisie Snooker '22/'23 van de KNBB. Amigio houdt vier punten voorsprong om Final Touch, Westend Zaandam volgt nu op zeven punten. Onderin blijft het spannend wie de drie degradatieplaatsen gaat bekleden.

 

Final Touch Amsterdam ontving thuis InterConnect De Dieze Den Bosch, dat zonder kopman Joris Maas was afgereisd naar de hoofdstad. Ze kwamen van een koude kermis terug thuis in Brabant. Steven McGuinness, Frans Veling en Joeri Reisig toonden zich onverbiddelijke gastheren en wonnen al hun partijen tegen het Bossche trio met Remko Boselie, Chris Scheele en Nijmegenaar Freek Bettonviel. Alleen Veling had het even lastig met Scheele (3-2). Final Touch staat nu alleen tweede achter Amigio, het heeft titelverdediger Westend Zaandam drie punten van zich afgeschud.

Koploper Amigio Maassluis liet thuis ook geen steken vallen tegen Mediacaster Cue Action Groningen: 9-0 De Bredase kopman René van Rijsbergen bleef ongeslagen, evenals zijn kompanen Arya Sohrabi en Ameer Baksh. Bij zijn 3-0-zege op Peter Rath tikte Sohrabi drie breaks boven de 50 en twee series boven de 60 weg. Ameer Baksh versloeg ook Rath, Ronald Rennen en Rik van Winsum en maakte daarbij een 60-break. Rath werd bij zijn 3-1 nederlaag tegen Van Rijsbergen in de slotframe ook nog geconfronteerd met een 50- en 66-break. De Groningen zakken van de veilige plaats 7 naar 9.

 


 

Westend Zaandam ging op bezoek bij staartploeg Snooker Utrecht in Vleuten. Shahzeb Kamal bleef zonder puntverlies tegen Erik Kerkhoven, Hugo van Houten en Jasha Kiers. Ed Geels kwam tot twee keer winst namens de gasten, maar verloor van Van Houten. De Fries Dennis van der Zee won nog wel van Kerkhoven, maar legde het loodje tegen zowel Kiers als Van Houten. Kerkhoven sloot de dag dus puntloos af, al dwong hij zowel Kamal als Van der Zee tot een 2-3. De Utrechtse formatie blijft tiende en laatste, 3 punten achter het Groningse Mediacaster. Westend staat nu derde, achter Final Touch en Amigio.

Vlaardingen verloor thuis van Hogewoerd Leiden met 4-5, maar dankzij de 9-0 afstraffing van Final Touch op Interconnect De Dieze, wipt Vlaardingen over de Bossche formatie naar de vierde plaats. Bij Hogewoerd bewees Xander van Rossem zijn waarde weer eens door zijn drie partijen tegen Leon Alewijnse (3-2), Marko Reijers (3-0) en Maurice le Duc (3-2) zegevierend af te sluiten. Martijn Verzaal en Remco Bonnet voegden het vierde en vijfde Leidse punt toe door allebei van Reijers te winnen. Hogewoerd stijgt van 9 naar 8 op de ranglijst.

Eredivisiedebutant DSA Rijen ontworstelde zich nipt aan de degradatiezone door thuis met 6-3 te winnen van SC Hippo uit Hilversum. DSA klimt daarmee van de achtste naar de veilige zeven plaats. De Belg Sybren Sokolowksi toonde zich weer een gouden aanwinst voor DSA, met niet alleen winst op Martin Brinks en Joris van Amersvoort, maar ook met 3-1 winst tegen veelvoudig NK-winnaar Roy Stolk. Stolk wist wel te winnen van de Ier David O'Halloran (3-0) en Roosendaler Jean-Pierre Nelemans (3-2). O'Halloran won wel van Brinks en Van Amersvoort. Deze laatste moest ook zijn meerdere erkennen in Nelemans, maar die verloor op zijn beurt van Brinks. SC Hippo blijft zesde.

De JJBL Eredivisie Snooker gaat verder met de 15e van de 18 speelronden op zaterdag 18 maart. Amigio gaat dan op bezoek bij Hogewoerd, Final Touch bij Vlaardingen. Westend neemt het thuis op tegen InterConnect De Dieze. Vier ploegen uit het rechter rijtje komen elkaar tegen: MediaCaster ontvangt in Groningen DSA Rijen, SC Hippo verwelkomt Snooker Utrecht. In speelronde 16 op zaterdag 25 maart staat de topper Final Touch-Westend op het programma.

 

14e speelronde JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23, zaterdag 25 februari 2023

Final Touch (Amsterdam) - InterConnect De Dieze (Den Bosch) 9-0

Amigio (Maassluis) - Mediacaster CAG (Groningen) 9-0

Snooker Utrecht (Vleuten) - Westend (Zaandam) 3-6

DSA (Rijen) - SC Hippo (Hilversum) 6-3

Vlaardingen (Vlaardingen) - Hogewoerd (Leiden) 4-5

 

Stand JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23 na 14 van de 18 speelronden

1. (1) Amigio (Maassluis) 14-86

2. (3) Final Touch (Amsterdam) 14-82

3. (2)  Westend (Zaandam) 14-79

4. (5) Vlaardingen (Vlaardingen) 14-61

5. (4) InterConnect De Dieze (Den Bosch) 14-60

6. (6) SC Hippo (Hilversum) 14-56

7. (8) DSA (Rijen) 14-55

8. (9) Hogewoerd (Leiden) 14-52

9. (7) Mediacaster CAG (Groningen) 14-51

10. (10) Snooker Utrecht (Vleuten) 14-48

 

Tekst: Peter de Brie
Foto's: Corné Kuijpers

Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online