Etikon viert elfde nationale teamtitel in eigen huis

Marietje Bredewoud uitgebreid in de bloemen voor twaalf jaar trouwe sponsoring

23 april 2017

ROSMALEN – De voorzitter van de sectie, Jaap Labrujere, was naar het thuishonk van Etikon afgereisd om de kampioen te huldigen. De titel was eigenlijk al binnen, maar werd zaterdag in eigen huis officieel bekrachtigd en gevierd. Het team was niet op zijn sterkst voor deze laatste ontmoeting van de topteamcompetitie tegen Topteam ’t Ottertje, omdat Jean Paul de Bruijn en Frédéric Caudron voorronden speelden voor de Europacup driebanden.

 

 

Bennie Deegens, de teamleider, werd niettemin met drie van zijn spelers en de jarenlange, trouwe sponsor Marietje Bredewoud uitgebreid in de schijnwerpers en in de bloemen gezet. Etikon was over een competitie van 28 wedstrijden veruit de sterkste van de acht teams. Met Patrick Niessen, Jean Paul de Bruijn, Henri Tilleman, Frédéric Caudron en Ferry Jong werden 49 punten gehaald en een teammoyenne van 24.082.

Tweede in de eindtabel was Benelux Biljarts/Snellen Horeca Service met 41 punten, Topteam ’t Ottertje was derde met 38 punten, BIOS/Blitz Optiek vierde met 35 en The City vijfde met 28 punten.

Etikon was vele jaren een begrip in het mondiale biljarten. Het team, meestal in de samenstelling met Henri Tilleman, Patrick Niessen en Jean Paul de Bruijn, geleid door teamcaptain Bennie Deegens, haalde veel successen: vijf keer de Europacup voor klassieke teams, elf keer de Nederlandse titel.

Bennie Deegens over de historie van het team: ,,We zijn vijftien jaar geleden begonnen in Borculo, onder andere met Hans Vultink, Hans Klok en Erik Vijverberg. Twaalf jaar geleden is Marietje Bredewoud sponsor geworden met Etikon en vanaf dat jaar hebben we al die titels behaald. Ik ben er bijzonder trots op dat we dit samen met Marietje hebben bereikt. Dat hebben we haar nog eens uitgebreid verteld op deze laatste dag. We hebben lief en leed gedeeld en jammer genoeg komt er nu een moment van afscheid. Dat doet altijd pijn.’’

Het is nog onzeker of er een doorstart komt van Etikon in het biljartlokaal van Patrick Niessen in Zutendaal, net over de grens met België. De KNBB heeft daar wel al toestemming voor verleend, maar zeker is nog niet of het team ook de licentie over kan nemen die aan Rosmalen toebehoort. Verder is Patrick Niessen bezig een ’Club van honderd’ te zoeken, honderd mensen die honderd euro willen sponsoren. ,,Niets is nog zeker’’, verzekert Bennie Deegens.

De teamleider vroeg Jaap Labrujere, voorzitter van de Vereniging Carambole, binnen zijn bestuur aandacht te besteden aan de licentie-perikelen. Bennie Deegens: ,,Ik weet zo vier of vijf clubs, die mogelijk van lokaliteit veranderen, nog in onzekerheid verkeren over een verder verblijf of nog op zoek zijn: Etikon, Topteam ’t Ottertje, Egbersbeek, Benelux Biljarts en The City. Het kan niet zo zijn, vind ik, dat die teams in een andere locatie volgend seizoen in de eerste divisie moeten starten. Het voortbestaan van een sterke eredivisie verdient nu alle aandacht.’’

 

 

Jaap Labrujere kon uiteraard geen toezeggingen doen, maar verzekerde dat het bestuur zich hierover gaat buigen in de komende weken.

Ook Jaap Labrujere bedankte Marietje Bredewoud uitvoerig voor de sponsoring, niet alleen van het topteam, ook van de Grand Dutch.

Etikon won en verloor op de laatste dag van Topteam ’t Ottertje: 6-0 en 2-4. Sam van Etten won in de eerste partij 47/2 van Ferry Jong met 200-15 in 3, in de tweede was Jong de sterkste met 200-68 in 5. Patrick Niessen won in 6 en 7 beurten van Micha van Bochem en in het bandstoten werd de winst gedeeld tussen Henri Tilleman en Jos Bongers in 6 en 17 beurten.

Raymund Swertz demonstreerde zijn EK-vorm in de aanloop naar het Europees kampioenschap. De Limburger won het kader 71/2 twee keer in één beurt van René Tull (150-32 en 150-0). Benelux Biljarts won met 6-0 en 4-2 van BIOS/Blitz. Swertz en Pattiruhu (tegen Simon Blondeel) bleven ongeslagen. Michel van Silfhout en Fabian Blondeel deelden de winst in het bandstoten in 6 (Blondeel) en 14 beurten.

Egbersbeek.nl sloot het seizoen af met een dubbele winst tegen Wennekes.nl: twee keer 4-2. Martijn Egbers won twee keer van Marek Faus in het 71/2 in twee keer 7 beurten.

The City won twee keer van 123 Biljarts, twee keer 4-2. Arnd Riedl en Freek Ottenhof deelden de winst in het 47/2. Paul Witteman en René Luijsterburg wonnen het bandstoten.

De eindstand (punten en teammoyenne):

1 Etikon 49-24.082
2 Benelux Biljarts/Snellen Horeca Service 41-18.863
3 Topteam ’t Ottertje 38-16.322
4 BIOS/Blitz Optiek 35-13.799
5 The City 28-12.233
6 Wennekes.nl 15-12.160
7 Egbersbeek.nl/BC Arnhem 15-9.890
8 123 Biljarts/BCO 3-8.526.

Tekst: Frits Bakker
Foto's ©Henry Thijssen

Carambole/libre Competitie Kader
Volg ons online