Etienne uit Ally Pally (5): Verslag dag 3 + interviews captains

Wat was het een dag voor Team Europe, dat ineens vol op stoom is gekomen. Een uitgebreid verslag door Etienne - plus een korte nabeschouwing met de teamcaptains.

10 december 2021

De teamcaptains na afloop

Alex Lely: "Albin was having a hard time. When the session is lost it's had, but we really expected the last match to win. Pleased to see Kaçi bounce back is an understatement after trailing 4-1. It's thanks to Davids character that we are not in deep trouble."

Jeremy Jones: "I'm very pleased with Skyler's performance. Tyler got a view breaks against Filler. You see it often when the pressure is high the cueball langs on the rail and a miss is a risk. The team is honest and that is necessary for a good evaluation tonight.  I'm getting more comfortable as we go on and am enjoying it more and more. Day three gives you some option to throw the meat up. Tomorrow I'm sure we'll have a strong set up."

 

 

Verslag van een mooie dag

Na de 4-5 achterstand van de tweede dag was er werk te doen voor het Europese team. Dag 3 bestaat uit afwisselende singles en dubbels partijen waarbij de laatste dubbels partij van de dag wordt bepaald door een publieks poll op de website van de Mosconi Cup. Coach Alex Lely had voor de eerste single partijen Jayson Shaw opgesteld en de Amerikaanse coach Jeremy Jones zijn pupil Chris Reinhold. Ondanks dat Jayson er erg opgepompt uitzag wist hij toch te winnen van Chris Reinhold die enkele blunders maakte; slechte posities en scratches. De eindstand van 5-2 was dan ook terecht.

Jayson Shaw kan aan tafel blijven staan voor de dubbelpartij samen met Joshua Filler tegen het Amerikaanse duo Skylar Woodward en Tyler Styer. In deze partij stelt Styer teleur en wordt dan ook ruim gewonnen door Europa met 5 tegen 2.

Europese achterstand van 4 tegen 5 is dan omgezet in een voorsprong van 6 tegen 5.

Eklent Kaçi staat voor de volgende singles opgesteld en we vrezen dat de vorm nog steeds afwezig is zoals die ook de eerste 2 dagen afwezig was. Hij speelt tegen Shane van Boening die altijd vrij constant weet te presteren. De eerste helft van de partij lijkt Shane de overhand te hebben maar met wat pech blijven ballen in de pocket liggen en een scratch in de midden pocket draait de wedstrijd om. Bij een 4-3 voorsprong weet de Albanees en zeer onwaarschijnlijke combo te maken vanuit een cluster van 7-8-9. De 9 verdwijnt in de pocket en de cueball net niet En dat betekent een extra onverwachte winst voor Europa.

De eerste drie wedstrijden van de dag zijn nu gewonnen, en Europa is nog maar vier punten van de winst af met nog twee wedstrijden te gaan deze avond.

De volgende dubbel wordt voor Europa gespeeld door Albin Ouschan en David Alcaide. Ze spelen tegen Shane van Boening en Tyler Styer.

Shane is niet in vorm deze cup. Tyler is zo zenuwachtig dat de kleine pockets nóg kleiner worden. Fouten en blunders door USA worden door het super strakke Europese duo afgestraft.

 

En toen.....

De meest legendarische wedstrijd in jaren....

David Alcaide tegen Jeremy Jones.

Jones gaat niet liggen maar vecht met hart en ziel, Alcaide weet antwoord op alle safety's. Op 4 tegen 4 volgt een finale frame die niet lijkt te willen eindigen. Geen van de spelers geeft de ander een bal om een run te beginnen. En dan.... Jones krijgt een kans.... Nog vier ballen op tafel.... Alle tijd extensions zijn al lang geleden opgebruikt. Jones kan het afmaken en.... Vraagt aan de scheidsrechter om de cueball schoon te maken met nog enkele seconden op de klok.... Pieppieppiepphééé tijdfoul en Alcaide krijgt ball in hand, Jones loopt naar zijn team en de tweede scheidsrechter, maar het oordeel is onverbiddelijk.

Alcaide schiet het uit en Jones zal nooit meer de oude worden.

Over dit frame zal nog jaren worden gesproken.

 

Alex Lely na afloop: "Het slot is vooral bitter voor hen maar iets minder voor ons. Wel een beetje gemengde gevoelens want het is gewoon gaaf dat hij als Captain daar staat en misschien wel de beste speler van zijn team is, geweldig veel goede shots doet een dan toch de mist in gaat. Het is benoemd bij de players meeting dat de klok door loopt als de bal gereinigd moet worden. maar de conclusie is: we winnen die sessie 5-0. dit was de tweede helft en we zijn goed begonnen dus morgen gaan we voor een strakke finish. Morgen moeten waarschijnlijk als eerste Josh and Jayson de double spelen. Nu dan nadenken over de rest van de opstelling, maar goed daar ga ik het vanavond over hebben met Karl. Maar nu kijk er naar uit om te slapen want ik lag tot 5 uur te woelen. We zijn vanochtend even samen gekomen in een hotel kamer toen heb ik ze heel stevig toegesproken over het ten strijde trekken dat ze zich van te voren hadden voorgenomen en toen ben ik daarna de kamer uit gegaan. Daarna hebben ze onderling nog het nodige uitgepraat. En dat schijnt een heel goed moment geweest te zijn."

 

Morgen de finale!

 

Met vriendelijke groet,
Etienne Verheem

 





 

Report + foto's: Etienne Verheem

 

 

Mosconi Cup Poolbiljart
Volg ons online