Enerverende dag 3 KNBB Jumbo Masters

Eén van de topfavorieten Jeffrey Jorissen, al gekwalificeerd voor laatste 8, stopt middenin partij vanwege bevalling vrouw. Jong talent Joey de Kok miste kwalificatie nipt maar krijgt tweede kans, en mag morgen tegen Dick Jaspers. Ludo Kools de revelatie tot nu toe

27 april 2021

BERLICUM - De eindronden van de KNBB Jumbo Masters, met acht spelers in de knock-outs, krijgen in de komende twee dagen een ontknoping zonder de Hagenaar Jeffrey Jorissen. Het toernooi om het Nederlands kampioenschap vervolgt morgen (woensdag) met zeven geplaatste spelers en één invaller voor Jorissen, die naar huis is gereisd na een telefoontje van zijn thuisfront dat de bevalling van zijn vrouw Kim is begonnen. De Zeeuw Joey de Kok is vervanger van Jorissen.

De wedstrijdleiding ging na het stoppen van Jorissen in conclaaf over de voortzetting. De uiteindelijk beslissing was, dat de gestaakte wedstrijd van Jorissen tegen de Brabander Jack van Peers (gestopt bij een 2-1 voorsprong van Jorissen) werd omgezet in een reglementaire 3-0 overwinning voor Van Peer. Daardoor werd Martien van der Spoel winnaar van deze poule en schoof Joey de Kok op naar de tweede plaats.

Ludo Kools is de revelatie van het toernooi. De 53-jarige Brabantse debutant en ex-bouwvakker plaatste zich voor de knock-outs door winst tegen Dave Christiani en Barry van Beers.

De indeling van de kwartfinales voor woensdag is (vanaf 10.00 uur):
Raimond Burgman-Martien van der Spoel
Barry van Beers-Ludo Kools
Raymund Swertz-Jean van Erp
Dick Jaspers-Joey de Kok

De regerend kampioen Dick Jaspers voerde na de voorronden de ranglijst aan met de maximale zes matchpunten en 1.846 gemiddeld, Jean van Erp, voor het toernooi gezien een van de andere topfavorieten, mazzelde in de kwalificaties en glipte naar de kwartfinales met één winstpartij. Dat gold na het vertrek van Jorissen ook voor Joey de Kok.

De vier hoofdrolspelers en poulewinnaars in de eerste schifting, die de Masters in drie dagen van zestien naar acht spelers bracht, waren Dick Jaspers, Raymund Swertz, Barry van Beers en Martien van der Spoel. Twee van die vier groepswinnaars (Jaspers en Swertz) kwamen met de maximale zes matchpunten door het stadium van kwalificaties.

 


 

De poule-overzichten en eindstanden:

Poule A:

Dick Jaspers had zich met superieure optredens al verzekerd van een plaats in de kwartfinales en won ook zijn derde en laatste partij tegen Harrie van de Ven met 3-0 (10-7, 10-7, 10-5) en een gemiddelde van 1.500. De tweekamp op de andere tafel tussen Raimond Burgman en Frans van Schaik besliste over de runner-up positie. Het startschot werd door de Amsterdammer gelost (10-8 in 9), daarna trok Raimond Burgman de wedstrijd naar zich toe met riante setstanden (10-5 in 5, 10-5 in 4 en 10-6 in 7).

De eindstand in Poule A:
1 Dick Jaspers 6-1.846-6 (9-1)
2 Raimond Burgman 4 1.355-7 (7-6)
3 Frans van Schaik 2-1,272-5 (4-6)
4 Harrie van de Ven 0-1.112-7 (2-9)

Poule B:

De voorronde die het meest in opspraak kwam na de twee laatste partijen. Toen Jeffrey Jorissen besloot om naar huis te reizen, werd de strijd om de twee posities bovenaan plotseling een hot item. Martien van der Spoel had op de tv-tafel de partij tegen Joey de Kok al gewonnen in een boeiende vijfsetter, waarin de laatste set na 10-4, 10-9, 7-10 en 1-10 door Van der Spoel werd gewonnen met 10-0 in 2 beurten. De Nijmegenaar was in elk geval al zeker van plaatsing en na het beraad van het Sectiebestuur om Jorissen te schrappen uit de poulestand, werd Van der Spoel groepswinnaar. Joey de Kok, de nummer twee, werd als tweede geplaatst voor de knock-outs.

De eindstand in Poule B:
1 Martien van der Spoel 4-1.076-6 (7-6)
2 Joey de Kok 2-1.014-5 (5-6)
3 Jack van Peer 2-0.647-4 (4-6)
4 Jeffrey Jorissen 0-0-0-0-0

Poule C:

De ontknoping in Poule C kreeg een andere uitkomst dan vooraf was verwacht. Raymund Swertz was de speler die de vierkamp domineerde en na drie sessies de trotse koploper was met de maximale score. Jean van Erp glipte weliswaar mee naar de knock-outs, maar wel als tweede speler die twee wedstrijden met een acceptabel gemiddelde speelde, maar in de latere fase ver van overtuigend was. Twee pijnlijke verliespartijen en één winstpartij zetten de Brabantse thuisspeler met enige fortuin in de schijnwerpers voor de strijd in de finaleronden. Roland Uijtdewillegen, een 50-jarige Brabander, sloot na twee verliespartijen toch knap af met 3-1 winst op Jean van Erp in de wetenschap dat 3-0 hem nog verder had kunnen brengen. Raymund Swertz kroonde zijn optreden in de voorronden met een mooie derde overwinning tegen Huub Wilkowski: 3-1 met sets van 10-6, 9-10, 10-3 en 10-8. Jean van Erp was in de laatste sessie afhankelijk van Wilkowski. Toen die zijn wedstrijd van Swertz verloor, kwam er een glimlach op het gezicht van Van Erp.

De eindstand in Poule C:
1 Raymund Swertz 6-1.341-8 (9-3)
2 Jean van Erp 2-1.313-6 (5-6)
3 Roland Uijtdewillegen 2-0.936-6 (5-7)
4 Huub Wilkowski 2-1.209-8 (4-7)

Poule D:

Het scenario in Poule D leek vooraf op de vorige groep met Raymund Swertz en Jean van Erp, waarbij Barry van Beers een riante uitgangspositie had, Kay de Zwart en Ludo Kools de tweepunters waren na twee ronden en Dave Christiani op hoop van zegen naar zijn laatste optreden ging. Het verloop was anders en volstrekt onvoorspelbaar: de Limburger Christiani haalde voor het eerst zijn topvorm, benaderde zelfs de drie gemiddeld en gaf Kay de Zwart geen schijn van kans: 3-0 met setstanden van 10-7, 10-1 en 10-2 (laatste set in 2 beurten met 8 en 2). Ludo Kools, een 53-jarige Brabander die al tien jaar leukemie heeft, veel medicatie moet slikken en moest stoppen met zijn werk in de bouw, zorgde voor de sensatie van de voorronden. Hij versloeg Barry van Beers en onverwacht passeerde hij daardoor Dave Christiani voor de tweede plaats in de eindstand. De Limburger kreeg nog een onverwachte kans: als Jeffrey Jorissen zijn partij tegen Jack van Peer had uitgespeeld, was de poulestand gehandhaafd (1 Jorissen, 2 Van der Spoel) en was Christiani als beste nummer drie uit de poules voor de kwartinalisten geplaatst in plaats van Joey de Kok.

De eindstand in Poule D:
1 Barry van Beers 4-1.267-5 (8-5)
2 Ludo Kools 4-1.156-8 (6-6)
3 Dave Christiani 2-1.491-8 (5-6)
4 Kay de Zwart 2-1.235-6 (4-6)

 

Dick Jaspers is de beste na de voorronden met de maximale matchpunten

 

Raymund Swertz ging net als Jaspers met de maximale matchpunten naar de beste acht

 

Ludo Kools, de revelatie van het toernooi met overwinningen op Dave Christiani en Barry van Beers

 

Jean van Erp ging met één overwinning naar de kwartfinales

 

Joey de Kok, een onverwacht mooie kans om door te gaan in de Masters

 

Tekst: Frits Bakker
Bewerking: KNBB
Foto's: Ton Smilde

 

Jumbo KNBB NK Masters Driebanden
Volg ons online