En opnieuw treft Dick Jaspers Dani Sánchez

Halve finale World Cup tussen twee giganten; Dani Sánchez heeft laatste vier confrontaties tegen 's-werelds nummer 1 gewonnen!

In andere halve finale twee outsiders/grote talenten

28 augustus 2022

SEOUL - Met twee topaffiches in de World Cup van Seoul en twee outsiders voor het eerst op een groot podium krijgt de wereld van het driebanden zondag in het Zuid Koreaanse bolwerk weer een grandioze finaledag. Dick Jaspers versloeg in het gevecht van de lage landen Eddy Merckx met 50-28 in 27, Dani Sánchez ging in de kwartfinales langs een andere grootheid, Torbjörn Blomdahl met 50-30 in 21. De andere twee, nog vrij onbekende spelers die zondag voor World Cup goud gaan strijden zijn de Fransman Gwendal Maréchal en de Koreaan Myeong Jong Cha, nota bene de nummers 81 (Cha) en 95 (Maréchal) van de wereldranglijst. Het mag ook gezegd: opnieuw domineren de Europeanen, die met drie in de halve finales staan.

De zondag start in de halve finales met de partij tussen Maréchal en Cha en maakt zich daarna op voor het altijd heerlijke duel tussen Dick Jaspers en Dani Sánchez, de nummers één en twee van de wereldranglijst. Het aardige detail vooraf is dat Dani Sánchez zijn laatste vier partijen tegen Jaspers in Berlicum (EK), Veghel (World Cup), Virtual Challenge en Antalya heeft gewonnen.

Zondag halve finales:
14.00 Korea (7.00 West Europa):
Gwendal Maréchal-Myeong Jong Cha
16.30 (9.30 West Europa):
Dick Jaspers-Dani Sánchez
Finale zondag om 21.00, West Europa 14.00 uur.

Verslag kwartfinales:

De Jaspers die op de vroege zaterdag tegen Jérémy Bury speelde (en toch nog won) was onherkenbaar veel beter in de start van zijn partij tegen Merckx. De Nederland/België kreeg een flitsende start voor de Hollander, die Merckx bovenal in de eerste helft van de wedstrijd met veel zelfvertrouwen en focus snel uit de wedstrijd leek te spelen, getuige de voorsprong van 22-4 en 25-9 bij de pauze in 11 beurten. De ruime marge werd nog verhoogd naar 32-11 en 34-16, omdat de Belg onder de één moyenne bleef draaien en geen tekens liet zien van een plotselinge opleving, hoewel hij met een vijfje de marge iets verkleinde naar 35-21 in 19. Jaspers deelde net voor de 30e beurt de laatste tik uit, eerst met een serie van 6, die hem op één punt van het eind bracht en tenslotte met het matchpunt voor 50-28 in 27.

Dani Sánchez en Torbjörn Blomdahl maakten er een boeiender gevecht van. Het wachten was op de eerste aanval, nadat beide topspelers elkaar in de eerste helft bleven bestoken met korte aanvallen en een stand die lang in balans bleef. Die eerste attack kwam van Dani Sánchez, die kort na de pauze (25-22) de ballen in zijn macht kreeg en met een serie van 9 wegliep naar een 13-punten voorsprong (37-24). Torbjörn kon ook door een paar pechballen niet aanhaken in de fase waarin hij een paar kansen kreeg. De Spanjaard naderde de eindstreep met een serietje van 3 (44-30) en haalde definitief de trekker over met 6 (50-30 in 21).

Gwendal Maréchal, de jonge Franse student die twee dagen geleden 25 is geworden, had zijn koffer al bijna ingepakt. Hij leek in de laatste kwalificatie naast het hoofdtoernooi te grijpen, omdat hij precies gelijk eindigde met Duc Anh Chien Nguyen, zowel in matchpunten, gemiddelde als drie hoogste series, maar bizar genoeg werd verslagen door Vietnamees door de vierde serie: 5 tegen 4. De Fransman mocht door de achterdeur (derde reserve) toch mee, eindigde net achter Dick Jaspers op plaats 2 in het laatste voortraject voor de knock-outs en versloeg op zaterdag eerst Marco Zanetti (50-44 in 28) en daarna Jun Tae Kim met 50-44 in 33. De Franse jongeling, die zijn landgenoot Jérémy Bury zag verdwijnen uit de World Cup tegen Jaspers, had tegen Jun Tae Kim een wervelende start met 7, bleef een marge houden na de 6 in de 12e en de 15e beurt (29-20) en greep in het enerverende slot, waarin Kim terugkwam met 10 in de 27e beurt (score 39-39) tenslotte de winst met 50-44.

En nog meer sensatie was er op het andere biljart waar Semih Sayginer en Myeong Jong Cha elkaar troffen in een wedstrijd met de Turk als zware favoriet voor winst. Maar wat gebeurde er in de partij nadat Sayginer vlot was gestart (9-2 in 3, 11-4 in 4, 16-7 in 6)? Myeong Jong Cha, onder andere ten koste van Murat Naci Coklu in het hoofdtoernooi en zelfs verliezer tegen Jeffrey Jorissen in de kwalificaties, toonde geen enkele angst voor de Turkse tovenaar en sloeg zijn slag toen Sayginer naar het einde toe een fase had van 3 puntjes in elf beurten. Toen de Koreaan op 46-41 kwam, raakte Sayginer weer van slag met 5 missers in zijn laatste zeven beurten. Tot zijn grote verbazing kon Myeong Jong Cha finishen met 2 en 2 voor een score van 50-43 in 38.

 

Dick Jaspers, morgen in de halve finale tegen Dani Sánchez

Dani Sánchez, bedwinger van Blomdahl, nu tegenover Dick Jaspers

Torbjörn Blomdahl, geëlimineerd door Dani Sánchez

Gwendal Maréchal, een van de twee outsiders op de finaledag

Myeong Jong Cha, vanuit de kwalificaties naar een sensationele plaats in de halve finales

 

Het overzicht van de beste zestien

De World Cup in Seoul gaat op de Koreaanse zaterdagavond naar prachtige partijen in de kwartfinales. De grote kampioenen van het driebanden staan tegenover elkaar in deze ronde, die de beste vier spelers voor de World Cup finales op zondag moet aanwijzen. Dick Jaspers speelt tegen Eddy Merckx, Dani Sánchez tegen Torbjörn Blomdahl.

Dick Jaspers overleeft ternauwernood de wedstrijd tegen Jérémy Bury, waarin de Nederlander heel de partij tegen een achterstand aankijkt, maar op het eind toch weer kan excelleren met een formidabele serie van 11. Dat brengt Jaspers op 49-43, omdat hij zijn laatste punt mist en daarna vier keer moet stoten voor de matchbal. Die komt er uiteindelijk tot grote vreugde van de Nederlandse wereldkampioen bij 50-48 in 29 beurten. Jaspers ontsnapt weer miraculeus, zoals zo vaak in de toptoernooien.

Eddy Merckx staat voor het eerst in zijn carrière tegenover de Vietnamees Phuong Vinh Bao, de afgestudeerde meester, die zo veel furore heeft gemaakt in zijn eerste World Cup buiten Vietnam. De Belg is gewaarschuwd voor de onvermoede krachten van zijn tegenstander en houdt de wedstrijd voortreffelijk onder controle. Hij start met vijf, maar blinkt verder alleen uit in kleine series van 2, 3 en 4. Dat blijkt genoeg voor de overwinning van de kannibaal. Het wordt uiteindelijk 50-34 voor Merckx in 30 beurten. De Belgische nummer zes van de wereldranglijst, die in zijn vorige ronde onder meer tegen de Turken Sayginer en Cenet speelt, maakt zich op voor de prachtige affiche in de kwartfinale: Jaspers-Merckx.

Dick Jaspers en Eddy Merckx worden in de kwartfinales in Seoul vergezeld door de keur van het mondiale driebanden: Dani Sánchez, Torbjörn Blomdahl, Jun Tae Kim, Semih Sayginer en twee outsiders: de Fransman Gwendal Maréchal en de Koreaan Myeong Jong Cha.

Gwendal Maréchal schakelt zaterdagmorgen (diep in de West Europese nacht) een van de grote favorieten, Marco Zanetti, uit met 50-44 in 28. De Fransman blijft heel de partij dicht in de buurt van zijn befaamde rivaal, die leidt met 14-13 in tien beurten, met 31-28 in 18, maar de marge verspeelt door serietjes van 3, 4 en 5 van Maréchal, die voorsprong neemt met 44-37, 46-39 en het daarna afmaakt met 3 en 1.

Semih Sayginer heeft een prima start in de West Europese ontmoeting met Nikos Polychronopoulos. De Turks/Griekse clash staat na tien beurten op 21-9 voor Sayginer, die profiteert van de zwakke fase van zijn tegenstander. De Griek kan ook weer niet sterk eindigen met veel gemiste kansen in de laatste tien beurten. Sayginer gaat uit met 3 en 4: 50-31 in 33.

Myeong Jong Cha zorgt voor de sensatie in zijn partij tegen zijn illustere landgenoot Haeng Jik Kim. Het wordt een taaie partij tussen de twee landgenoten, die in series allebei niet boven de 5 komen. Cha is de beste starter met 14-7 in 10, waarna Kim blijft tobben en met 34-29 de finale ingaat. Op 45-35 gaat Cha uit met 2 en 5

Torbjörn Blomdahl en Sameh Sidhom spelen een thriller met voortdurend wisselende scores. De Zweed zet de eerste aanval in in de vijfde beurt met een serie van 10 (15-2), maar ziet Sidhom in de 16e beurt terugkomen met 11 naar 29-26 voor Blomdahl. Het wordt 38-38, 45-43, het beste eindschot komt van de Zwed met 3 en 2: 50-46 in 33.

Dani Sánchez heeft geen kind aan Jung Han Heo, de doorgaans zo solide Koreaan die in dit toernooi niet kan schitteren. Sánchez start met 10-5 in 3 (serie 7), maar kan zijn gevreesde seriewerk ook niet lanceren. Daardoor blijft het een partij door zachtjes naar het eind gaat met nog zes missers van de Spanjaard in de laatste 9 beurten: 50-37
in 28.

Jun Tae Kim is de bekendste Koreaan in de laatste acht na zijn overwinning op Way Young Choi, die wel voortvarend begint met 14-3 in 4, maar dan ongelooflijk stilvalt met 3 puntjes in zijn volgende 15 beurten. Jun Tae Kim grijpt zijn kansen beter, hoewel ook net met veel spektakel. Het is de slechtste partij uit deze ronde, die eindigt in 50-47 in 47 beurten!!

 

Tekst: Frits Bakker
Intro: KNBB
Foto's: Ton Smilde/Five&Six

 

Azië Jaspers, Dick World Cup
Volg ons online