Elite in alle disciplines

Groots opgezette NK Biljartvijfkamp in Berlicum. De voormalige Grand Dutch in een nieuw jasje!

28 maart 2018

BERLICUM - De elite van het Nederlandse allround-biljarten heeft zich in Berlicum verzameld voor de traditionele vijfkamp. Met de jonge Noord-Hollander Sam van Etten als titelverdediger gaan acht spelers woensdagochtend vroeg van start in het gevecht om de begeerde nationale titel in vijf disciplines. De naam is veranderd van Grand Dutch in Nederlands kampioenschap Biljartvijfkamp. Op het programma staat naast het NK Biljartvijfkamp vanaf vrijdag ook het NK Masters Artistiek.

 

 

Twee Brabantse biljarticonen, die inmiddels het klappen van de zweep kennen op organisatorisch gebied, Harry Matthijssen en Ad Smout van Biljart Evenementen Nederland (BEN), hebben de missie op zich genomen om een nieuwe impuls te geven aan de toernooien die ze organiseren. ,,We willen naast het sportieve aspect ook meer beleving in de evenementen brengen.'' Het prachtige voorbeeld daarvan is De Masters, ook in Den Durpsherd in Berlicum, waar de de toeschouwers het biljarten anders hebben leren kennen en de tribunes vol lopen voor de nationale topspelers.

De organisatoren: ,,Met de organisatie van de toonaangevende toernooien van KVC (Carambole) willen we na het driebanden ook meer uitstraling geven aan de kaderspelen, het vrij spel en het bandstoten. Dit toernooi mag van ons ook een vlottere uitstraling krijgen. Weer een nieuwe uitdaging dus.''

KVC-voorzitter Jaap Labrujere: ,,We zijn maar al te graag te gast in deze toplocatie in een biljartvriendelijke omgeving. Ik hoop dat deze nieuwe editie biljartend Nederland weer iets dichter bij elkaar brengt. Want een biljartspektakel in deze uitvoering, verveelt nooit, omdat we alle disciplines tegelijk kunnen volgen.''

De nationale vijfkamp zet de beste all-rounders in de komende vijf dagen in de schijnwerpers. In het topveld ontbreken alleen spelers als Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn, winnaars uit het verleden die zich al enige tijd alleen op driebanden concentreren. Dave Christiani, die het toernooi in 2012 en 2014 won, is op het laatste moment toegevoegd aan het finaleveld, omdat Wiel van Gemert moest afzeggen.

De acht deelnemers zijn Sam van Etten, Raymund Swertz, Michel van Silfhout, Ferry Jong, Gert-Jan Veldhuizen, Jos Bongers, Dave Christiani en René Tull. Ze zijn verdeeld in twee poules van vier om uiteindelijk tot de finales te komen op zondag 1 april. Het NK artistiek wordt ook met acht spelers in twee poules van vier gespeeld met de finales op zondag 1 april. De acht artistiek spelers zijn René Dericks, Sander Jonen, Jop de Jong, Eric Vijverberg, Mark Janssen, Benny Smits, Patrick de Haan en Robert van Veenendaal.

 

 

Het nieuwe Brabantse bolwerk in Berlicum is met de organisatie de opvolger van HCR Prinsen in Haarlo, waar de laatste zeven kampioenen werden gehuldigd. René Dericks was de laatste kampioen artistiek in Oosterhout. Michel van Silfhout was het meest succesvol in de laatste nationale kampioenschappen met titels in het bandstoten en het 47/1. De Gelderlander ziet zichzelf niet als topfavoriet: ,,Raymund Swertz en Sam van Etten zijn jonge spelers, met veel talent in alle disciplines en energie genoeg om in de lange dagen op topniveau te spelen. Daarnaast is Dave Christiani zeker ook een grote kanshebber voor de winst.''

De spelers en de poule-indelingen:

Vijfkamp.

Poule A:
Michel van Silfhout uit Dieren
Ferry Jong uit Zwaagdijk-West
René Tull uit Alphen aan den Rijn
Dave Christiani uit Huissen

Poule B:
Sam van Etten uit Schermerhorn
Raymund Swertz uit Afferden
Gert-Jan Veldhuizen uit Wageningen
Jos Bongers uit Nijmegen.

De poules voor het NK artistiek:

Poule A:
Sander Jonen uit Badhoevedorp
Eric Vijverberg uit Almelo
Mark Janssen uit Hillensberg (Dld)
Patrick de Haan uit Almere.

Poule B:
René Dericks uit Venray
Jop de Jong uit Arnhem
Benny Smits uit Geldrop
Robert van Veenendaal uit Doetinchem.

De partijlengtes in de vijfkamp zijn:
Vrij spel, 300 caramboles
Kader 47/2: 200
Kader 71/2: 150
Bandstoten: 100
Driebanden: 30.

De spelers in de voorronden ontmoeten elkaar in een volledige vijfkamp, waarbij alle disciplines achter elkaar worden gespeeld.
De wedstrijden beginnen alle dagen om 9.30 uur. De voorronden zijn tot en met vrijdag. De halve finales zijn op zaterdag, de finale is op zondag om 13.30 uur.

In het NK artistiek zijn de eerste wedstrijden op vrijdag om 17.30 uur. Zondag om 11.30 en 14.30 uur zijn de halve finales en finale. Alle partijen gaan naar best of 5, behalve de plaatsingswedstrijden.

De laatste tien winnaars van de vijfkamp zijn Henri Tilleman (1992), Wim Maarsman (1993), Henri Tilleman (1994), Jean-Paul de Bruijn (2008), Henri Tilleman (2009 en 2010), Jean-Paul de Bruijn (2011), Dave Christiani (2012 en 2014), Sam van Etten (2016).

De laatste tien winnaars van de Masters artistiek:
Rob Scholtes (2008), Martin van Rhee (2009), Erik Vijverberg (2010), Martin van Rhee (2011), Sander Jonen (2012 en 2013), Erik Vijverberg (2014), Martin van Rhee (2015), Jop de Jong (2016), René Dericks (2017).

 

 

De arbiters in de vijfkamp:
Henry Thijssen, Ad van den Brand, Gerard Oele, René Peters, Jac van de Ven, Sjaak Bleeker, Peter Huvenaars, Ad Broekman. Beoordelaar: Anja Groeneveld.
Arbiters artistiek:
Ewald Holzhaus, Hans Mager, Jos Molenaar, Mario Immink.

De toegang is gratis.
Adres van de locatie: Den Durpsherd, Kerkwijk 61, Berlicum.

 

Alles over de NK Biljartvijfkamp & Masters Artistiek
Instructievideo's Sam van Etten over de vijf biljartdisciplines van de NK Biljartvijfkamp
 

 

Tekst: Frits Bakker
Foto Sam van Etten door Rolf Slotboom, foto Rene Dericks ©Ton Smilde

 

Etten, Sam van Evenementen Masters Artistiek
Volg ons online