Elfde titel in Dertien Jaar voor Topteam Etikon

Jonge Noord-Hollander Ferry Jong van grote klasse/waarde

02 april 2017

ROSMALEN – Het was meteen raak bij de eerste kans. Etikon greep de allereerste kans om de Nederlandse titel in de ereklasse voor topteams te pakken met beiden handen aan. Het team van coach Bennie Deegens, dat Frédéric Caudron en Jean Paul de Bruijn (World Cup in Egypte) miste, versloeg degradatiekandidaat 123/Biljarts/BCO met 5-1 en 6-0. Daardoor is Etikon onbereikbaar geworden voor de concurrenten. Het was de elfde titel in dertien jaar voor het succesvolle topteam.

Het jeugdige Noord-Hollandse talent Ferry Jong speelde met twee winstpartijen een belangrijke rol in deze wedstrijd. Bennie Deegens: ,,In het verleden kon Ferry nog wel eens een partij uit handen geven, die hij onder controle leek te hebben. De vele trainingen worden kennelijk nu beloond. Het kleine spel, de grote kwaliteit van een kaderspeler, kwam beter tot uiting dan ooit.’’

Patrick Niessen, de routinier in het team, had geen moeite met Freek Ottenhof en in zijn tweede partij won de Belg ook van Ronald Filippo. Twee keer scoorde Niessen zijn punten in 4 beurten. Henri Tilleman, die opnieuw Jean Paul de Bruijn moest vervangen in het bandspel, deed ook een duit in het zakje voor Etikon. Tegen Paul Witteman maakte hij de 100 punten uit in 14 beurten, waarna Witteman in zijn gelijkmakende beurt nog langszij kwam. De tweede wedstrijd ging het Tilleman wat beter af. Hij won in 9 beurten. (100–39).

Ferry Jong liet zien dat hij in het kleine spel grote progressie heeft gemaakt. Samen met de bondscoach wordt er flink getraind op dit onderdeel. In zijn eerste partij (winst 100–37) maakte Jong de partij uit met een serie van 95, de tweede was van een nog hoger kaliber. Na het missen van zijn acquitstoot, caramboleerde de Noord-Hollander de partij uit met een serie van 200.

Door deze resultaten mag Etikon zich Nederlands kampioen noemen. Het team uit Rosmalen kan door zijn twee zeges in partijpunten niet meer worden ingehaald door de concurrentie. Er resteren nog vier wedstrijden in de topteam competitie. Deze laatste ronden worden gespeeld op 15 april (Etikon uit naar BIOS), de laatste thuiswedstrijd van Etikon is op 22 april. Na afloop van deze wedstrijd wordt Etikon officieel uitgeroepen tot kampioen van Nederland en wordt het team gehuldigd.

 

 

Benelux Biljarts behaalde zaterdag twee overwinningen op The City. In de eerste rondgang maakte alleen Guido Kauffeld een slippertje: hij verloor van Dennis Timmers met 200-147 in 5 beurten. Raymund Swertz demonstreerde zijn klasse tegen Charles de Bie (150-8 in 2, serie 137), Michel van Silfhout speelde een voortreffelijke partij bandstoten tegen Wiel van Gemert: 100-5 in 3). Kauffeld, Swertz en Van Silfhout wonnen in de tweede omloop in 5, 6 en 4 beurten.

Topteam ’t Ottertje versloeg Wennekes.nl met 6-0 en 4-2. Sam van Etten was in de eerste wedstrijd de beste winnaar, met 200-34 in 3 beurten tegen Lyon Megens. Micha van Bochem won in 9 beurten van Jim van der Zalm, Jos Bongers in het bandstoten in 14 beurten van Ian van Krieken. In het tweede bedrijf was alleen Jim van der Zalm succesvol voor Wennekes met 150-97 in 6 beurten. Jos Bongers zegevierde in zes beurten, Sam van Etten opnieuw in drie beurten met een serie van 194.

Egbersbeel.nl/BC Arnhem tegen BIOS Blitz/Optiek leverde twee overwinningen op voor de bezoekers van BIOS (twee keer 4-2). Dave Christiani won zijn partijen in het 71/2 in 4 en 7 beurten.

Na 24 wedstrijden is de stand:
1 Etikon 43 punten
2 BIOS/Blitz Optiek 35 punten
3 Benelux Biljarts/Snellen Horeca 33
4 Topteam ’t Ottertje 32
5 The City 20
6 Wennekes.nl 15
7 Egbersbeek.nl/BC Arnhem 11
8 123 Biljarts/BCO 3

Tekst: Frits Bakker
Foto's Ferry Jong & Etikon ©Henry Thijssen

Carambole/libre Competitie Eredivisie/Topklasse
Volg ons online