Eerste landstitel Westend in KNBB Eredivisie Snooker

Amigio Maassluis in rechtstreeks duel onttroond

05 mei 2019

Westend Zaandam heeft zaterdag 4 mei 2019 in eigen huis voor het eerst de landstitel in de KNBB Eredivisie Snooker veroverd. Tijdens een directe confrontatie in de allerlaatste speelronde had Westend aan één punt genoeg tegen titelverdediger Amigio Maassluis, dat vorig jaar in een onderling duel op de slotdag nog aan het langste eind had getrokken. Nu kon na die ene benodigde zege van Westend een 9-0 in de boeken worden gezet en was de primeur van het Zaandammer kampioenschap een feit.

 


De kampioenen! ©Annet van Riel

 

De sportieve revanche smaakte dan ook zoet en net zo goed als de champagne en het bier voor de Westend-formatie, die als terechte kampioen van de jaargang 2018/2019 aangemerkt kan worden. De Noord-Hollandse equipe, zeer constant en sterk in de breedte, leidde vanaf de eerste van de achttien speelronden. Er werd een voorsprong van 14 punten uitgebouwd op Amigio, dat echter nog terug vocht en de kloof tot op 2 punten na wist te dichten.
 

Een nederlaag in de 16e ronde tegen Sportcentrum Utrecht bleek achteraf gezien de nekslag voor Amigio. Waren er vorig seizoen in de slotmatch tegen Westend drie van de negen punten genoeg voor de titel, nu had de uittredend kampioen een 9-0 zege nodig in het hol van de Zaandamse leeuw om de schaal alsnog mee te grissen. Beide ploegen zouden dan op 123 punten komen, waarna Amigio op basis van onderling resultaat de titel zou behouden.

 


Archieffoto Westend Snooker (na winst Supercup)

 

Zo ver kwam het deze 4e mei bij lange na niet. Westend trad voor een grote supportersschare thuis aan met Ton Berkhout, voormalig NK-winnaar Richard van Leeuwen en Sebastiaan Kan. Samen met de inmiddels naar China geëmigreerde Jimmy Cai (die de wedstrijd wel via een livestream volgde) haalden zij dit seizoen de meeste punten binnen voor de nieuwe kampioen. Maar ook Jack Bruins, Mark Stuten, Eddy de Boer en de pooltoppers Nick van den Berg en Jesse Thehu deden de nodige duiten in het Zaandamse zakje.

 


Archieffoto Jimmy Cai ©Corné Kuijpers

 

Berkhout nam een 2-0 voorsprong tegen veelvoudig NK-winnaar en Amigio-kopman René van Rijsbergen, maar de Brabander maakte gelijk door twee breaks van 105 na elkaar te maken onder de immense druk. Ondertussen leidde Arya Sohrabi met 2-1 tegen Van Leeuwen. Het bleek achteraf niet meer van belang, omdat Kan met 3-1 wist te winnen van Ameer Baksh. Toen die zich overgaf, wist Westend zich verzekerd van het eerste eredivisiekampioenschap ooit. Het feest kon beginnen, Amigio geloofde het verder wel wat die andere acht wedstrijden voor de statistieken betekende.

 


Archieffoto Sebas Kan ©Corné Kuijpers

 

Westend leed gedurende het hele seizoen slecht één nederlaag in 18 optredens, uit bij Amigio werd het 6-3 voor de vorige titelhouder. De ploeg uit Maassluis kwam gedurende het seizoen dus nog sterk terug, maar liep voor en na die inhaalrace te veel averij op. Er werd, behalve van Westend op de slotdag, twee keer verloren van Sportcentrum Utrecht en ook een keer van HOB Nijmegen.

 

 

De derde plaats in de eindstand ging naar Snookerij Leiden, dat afsloot met een 6-3 zege op bezoek bij het gedegradeerde Snooker Society Doetinchem. Martijn Woonings won namens de thuisploeg nog wel van Remco Bonnet en Martijn Verzaal en Pieter Kodde vloerde ook Verzaal, maar Pascal Sars kwam niet tot winst. Bovendien bleef Xander van Rossem aan Leidse zijde ongeslagen.

Sportcentrum Utrecht kon het laatste plekje op het podium vergeten door de 7-2 nederlaag op bezoek bij InterConnect De Dieze in Den Bosch. De Utrechters eindigen op vier punten van Snookerij Leiden als vierde. Feylin Janssen redde de Utrechtse eer met winst op Nick Tielemans en Ivo Kraus, maar René Dikstra en Martin Brinks verloren al hun partijen. Tielemans en Kraus wonnen dus beiden twee keer en Bredanaar Bjorn Kock scoorde zelfs drie op drie in Bossche dienst. InterConnect De Dieze eindigt zodoende als vijfde.

Final Touch Amsterdam staat voorlopig zesde na een 6-3 nederlaag op bezoek bij HOB Nijmegen. Namens de thuisploeg wonnen Freek Bettonviel, Peter Phoelich en David O'Halloran alle drie van Kendrew Oei en Shahzeb Kamal. Ze moesten echter ook stuk voor stuk het hoofd buigen tegen Kevin Oei. Final Touch eindigt met 75 punten uit 18 duels, maar kan nog gepasseerd worden door HOB Nijmegen en/of Mediacaster Cue Action Groningen, die op 11 mei nog een laatste inhaalwedstrijd afwerken.

Pompadour Breda, de eerste degradant dit seizoen, sloot ook de achttiende wedstrijd af met verlies, 2-7 thuis tegen Mediacaster CA Groningen. Anton Janssen won met 3-0 van Ronald Rennen en met 3-2 van Bas Verviers, maar verloor van Dennis van der Zee. Omdat bij Dominique Hovens en Francois van der Made de teller op nul bleef, was de zege van de noorderlingen een afgetekende. 

Evenals twee seizoenen geleden degraderen Pompadour Breda en Snooker Society Doetinchem dus meteen na het promotiejaar weer naar de eerste divisie. De kampioenen uit de diverse eerstedivisiepoules van dit seizoen gaan uitmaken wie hun plaatsen innemen in de eredivisie van komend seizoen. De inhaalwedstrijd Mediacaster CA Groningen versus HOB Nijmegen op 11 mei is alleen nog van belang voor de plaatsen 6 tot en met 8. De degradanten stonden al vast.

 

 

18e speelronde (slot) KNBB Eredivisie Snooker 2018/2019, zaterdag 4 mei 2019

Westend Zaandam - Amigio Maassluis 9-0

Snooker Society Doetinchem - Snookerij Leiden 3-6

InterConnect De Dieze Den Bosch - Sportcentrum Utrecht 7-2

Pompadour Breda - Mediacaster Cue Action Groningen 2-7

HOB Nijmegen - Final Touch Amsterdam 6-3

 

(Voorlopige) Eindstand KNBB Eredivisie Snooker 2018/2019

1. Westend Zaandam 18-132 (kampioen)

2. Amigio Maassluis 18-114

3. Snookerij Leiden 18-90

4. Sportcentrum Utrecht 18-86

5. InterConnect De Dieze Den Bosch 18-85

6. Final Touch Amsterdam 18-75

7. HOB Nijmegen 17-73 (nog 1 duel in te halen)

8. Mediacaster Cue Action Groningen 17-71 (nog 1 duel in te halen)

9. Snooker Society Doetinchem 18-53 (gedegradeerd)

10. Pompadour Breda 18-22 (gedegradeerd)

 

Inhaalduel 17e speelronde, zaterdag 11 mei 2019

Mediacaster Cue Action Groningen - HOB Nijmegen 

 

Snookerblog: Westend kampioen Eredivisie 2018/2019

 

Tekst: Peter de Brie
Gesproken videoverslag: Annet van Riel/Snookerblog

 

Competitie Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online