Een sfeervolle Koningsdag in Berlicum

Dag 2 van de KNBB Jumbo Masters in een volle zaal, met veel sfeer, en enkele mooie en spannende partijen.

De eerste spelers, waaronder Dick Jaspers, zijn al geplaatst voor de knock-outs. Morgen de laatste dag van de poulefase!

27 april 2022

BERLICUM - De jonge dertiger die Kay de Zwart is genoot van de complimenten die hij kreeg op de tweede dag van de Jumbo Masters in Berlicum. Met zijn vrouw Monique, die zwanger is van het eerste kindje (verwacht op 28 augustus), bleef hij na zijn wedstrijd tegen Dick Jaspers nog een tijdje hangen in de barruimte van het Beneluxtheater. Het scorebord was nog zichtbaar: 3-1 in sets voor Dick Jaspers, 2.117 tegen 1.625 gemiddeld. ,,Ik ben blij met mijn wedstrijd, maar ik heb wel even gedacht dat ik kans had om te winnen'', besefte Kay op de dag dat Dick Jaspers, Jean Paul de Bruijn, Jean van Erp en Barry van Beers zich naar de kopposities in de vier poules speelden.

 

 

De Brabantse pakketbezorger, die gewoon 36 uur per week werkt en op zijn biljarttafel thuis niet meer dan 5 uur per week traint, groeit langzaam maar zeker naar de top van het Nederlandse driebanden toe: met stijgende gemiddeldes, een tweede plaats in de Grand Prix van Rosmalen, op deze Masters een overwinning tegen Huub Wilkowski (3-2 na 2-0 achter) en in de tweede ronde een feilloze start tegen Dick Jaspers. De wereldkampioen toonde later voor de camera's van Ziggo Sport zijn bewondering. ,,Kay speelde heel sterk, vond ik, hij toonde een mooie balans tussen aanval en verdediging. Ik had zo maar met 2-0 achter kunnen staan'', beseft Jaspers, die uiteindelijk de eerste set na drie setballen voor De Zwart nog won met 10-9 (5), vervolgens met 10-6 verloor in 5 en in de laatste twee sets orde op zaken stelde met 10-7 in 3 en 10-0 in 4. Een saillant detail: na drie sets en een 2-1 voorsprong voor Jaspers stonden beide spelers nog op 2.000 gemiddeld.

Dick Jaspers vertelde voor Ziggo Sport: ,,Het kost me niet veel moeite hoor, om over te schakelen naar de Masters. Mijn grote ambitie ligt natuurlijk op de World Cups en de grote kampioenschappen, maar ik wil in mijn carrière zo veel mogelijk titels halen. En na 20 keer de Masters te hebben gewonnen, ben ik nog altijd eerzuchtig genoeg om me hier ook maximaal voor in te zetten.''

 

 

Hoe anders ziet het leven van Kay de Zwart eruit. Van 's morgens vroeg de weg op om pakketten te bezorgen, vijf dagen per week. ,,Ik heb het geld er niet voor en ook de tijd niet om naar World Cups te reizen. En ik ben niet iemand van lange trainingen. Vroeger heb ik dat wel eens gedaan, maar dan verwacht ik er ook veel van en dat kwam meestal niet uit. Dus nu train ik maar heel weinig meer, een kwartiertje per dag en hooguit vijf uur per week. Toch voel ik progressie, ik begin stilaan te denken dat ik in Nederland de top te halen. Deze wedstrijd tegen Jaspers is een bevestiging. Ik hoorde dat hij heel lovend over me was, daar ben ik blij mee. Ik heb tien keer tegen Dick gespeeld ongeveer, altijd verloren, maar gelukkig heb ik nu lekker meegedaan in de partij.''

 

 

Huub Wilkowski speelde zich in Poule A van Dick Jaspers naar de tweede positie door een zwaarbevochten winst tegen Therese Klompenhouwer. Therese startte met 10-7 in 8, de partij liep daarna op en neer: Huub won de tweede met 10-4 in 6, Therese weer met 10-1 in 3 en Huub de laatste twee met 10-2 in 6 en 3 beurten. Daardoor klom de streekspeler boven Kay de Zwart uit in sets, maar gelijk in matchpunten op plaats 2 en 3.

Jean Paul de Bruijn was een van de andere kopstukken die zich op deze Masters in de schijnwerpers speelt. De Zeeuw is zelfs de hoogste in gemiddelde na twee dagen (2.147) en na het prachtige gevecht met Sam van Etten, de speler die Jean Paul na afloop ,,een wereldtalent'' noemde door de ontwikkeling die hij meemaakt. De Bruijn, terug van een tweejarig PBA avontuur in Korea, was tegen zijn jonge tegenstander in de tweede ronde meedogenloos in het slot van de wedstrijd. Sam van Etten verweet zichzelf later dat hij op 1-0 achter in sets verzuimde de tweede set te winnen (10-9), kwam briljant terug met winst in de derde (10-6 in 2 na twee keer 5), maar liep daarna in het mes van Jeepee, die ook in twee beurten finishte met 10-0. Maar wat een mooie gemiddeldes stonden er na afloop op het bord: 2.400 voor De Bruijn, 1.714 voor Van Etten.

 


 

De ontknoping in deze poule kan donderdag nog alle kanten uit, omdat Roland Uijtdewillegen zich herstelde van zijn zwakke start en tegen Volkan Cetin een totaal ander gezicht liet zien met 3-0 winst en 1.764 gemiddeld (10-7 in 5, 10-6 in 9, 10-2 in 3). Jean Paul de Bruijn moet in zijn laatste partij tegen Uijtdewillegen nog minstens 2 sets winnen om door te gaan naar de volgende ronde, Sam van Etten, die nog tegen Volkan Cetin speelt, moet in elk geval winnen.

Jean Paul de Bruijn had overigens na zijn partij goed nieuws voor het Nederlandse biljarten. Hij keert ook langzamerhand terug aan het internationale front. ,,Ik ga voor mijn Deens team het de Europacup spelen in Porto en ik heb besloten om mee te doen aan de World Cup in Veghel, mede omdat ik vind dat Harry Mathijssen met zijn organisatie zo enorm veel goed werk doen voor het Nederlandse biljarten.''

 
 

De uitsmijter van de dag was de heerlijke partij tussen Jean van Erp en Jeffrey Jorissen in Poule C. De supporters van 'The Iceman' waren in de vooravond van 'Koningsdag' verzameld en werden op een wervelende partij getrakteerd. Jean van Erp had een beste start, kwam haast spelenderwijs met 2-0 voor (10-4 in 7, 10-4 in 6), maar de wedstrijd kantelde door de come-back van Jorissen en ging naar 2-2 en een beslissende set (10-5 in 6 en 10-8 in 6). Jean vertelde later: ,,We kennen elkaar door en door en ik weet hoe gevaarlijk 'Jef' kan zijn.'' De partij eindigde in een absolute climax voor het thuispubliek. Jean van Erp zweefde in een flow naar de finish met 2 en 8 (10-0 in 2 beurten voor Jean, die Jeffrey slechts één gang naar de tafel gunde. De gemiddeldes: 1.653 Van Erp, 1.120 Jorissen.

 

 

Raymund Swertz speelde zich sterk terug in het toernooi na het verlies op de eerste dag tegen Jean van Erp (0-3). Het herstel in het tweede optreden tegen Martien van der Spoel was van een veel hoger niveau. Swertz domineerde het gevecht en won met 3-0 (10-5 inn 7, 10-9 in 5, 10-9 in 6). Voor Van der Spoel, die na twee ronden is uitgeschakeld, verliep het toernooi wel heel ongelukkig. De Nijmegenaar verloor zes sets in twee partijen, waarvan vier keer met 10-9. Jean van Erp is zeker van kwalificatie, de winnaar van Jorissen-Swertz gaat mee als runner-up.

 


 

Barry van Beers was in de vroege uren van Koningsdag in Nederland de eerste die zich definitief voor de kwartfinales van de Masters kon plaatsen. Dat deed hij in een boeiend gevcht met Dave Christiani, waarin hij met 1-0 voor kwam in sets, daarna Christiani terug zag vechten naar een 2-1 voorsprong, maar in de laatste twee sets met 10-2 en 10-6 zijn tegenstander overtrof. Met vier matchpunten is hij zeker van de plaatsing bij de beste acht. Raimond Burgman speelde voor zijn laatste kansen en won met 3-0 van Joey de Kok, die na twee ronden definitief is uitgeschakeld. Burgman is de beste in moyenne in deze poule, waarin Van Beers leidt voor Christiani. De wedstrijd tussen Burgman en Christiani is beslissend voor de bezetting van de tweede plaats.

Belangrijk om te weten voor morgen: bij gelijk puntenaantal gaat het eerst om setsaldo, en pas daarna om moyenne.

 

Poule A:
1 Dick Jaspers 4-1.941-5
2 Huub Wilkowski 2-1.400-8
3 Kay de Zwart 2-1.375-7
4 Therese Klompenhouwer 0-1.000-4
Wedstrijden donderdag, 14.00: Jaspers-Wilkowski, De Zwart-Klompenhouwer

Poule B:
1 Jean Paul de Bruijn 4-2.147-7
2 Sam van Etten 2-1.459-5
3 Roland Uijtdewillegen 2-1.184-7
4 Volkan Cetin 9-1.242-6
Wedstrijden donderdag, 15.45: De Bruijn-Uijtdewillegen, Cetin-Van Etten

Poule C:
1 Jean van Erp 4-1.697-9
2 Jeffrey Jorissen 2-1.488-6
3 Raymund Swertz 2-1.424-5
4 Martien van der Spoel 0-1.657-5
Wedstrijden donderdag, 10.30: Jorissen-Swertz, Van Erp-Van der Spoel

Poule D:
1 Barry van Beers 4-1.267-8
2 Dave Christiani 2-1.086-6
3 Raimond Burgman 2-1.567-7
4 Joey de Kok 0-0.760-5
Wedstrijden donderdag, 12.15: Christiani-Burgman, Van Beers-De Kok

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Ton Smilde

Driebanden NK Masters Driebanden
Volg ons online