Een onfortuinlijke middag!

Vijf Nederlandse kwartfinalisten in het 10-Ball op het grootste EK Pool ooit - en toch geen medailles!

Bondscoach Hugo Duivenvoorden niettemin vol vertrouwen voor komende disciplines

23 juli 2018

De uitgangspositie was zo mooi: vijf Nederlanders die rond 12:00 allemaal een kwartfinale zouden spelen in het 10-Ball. Weliswaar was zeker niet iedereen echt favoriet, toch werd vooraf gedacht dat eigenlijk ieder van de vijf wel kansen zou hebben op eremetaal. Daar was in alle gevallen ook slechts één wedstrijd winst voor nodig: het bereiken van de halve finales betekent namelijk automatisch brons.

 

 

Een kleine twee uur later keek het Nederlandse legioen verbaasd in de rondte, dat het aan alle tafels (meestal nipt) was misgegaan voor de Nederlanders. Al was ook de loting ook niet mals! Zo verloor bij U17 de sterke Quinten Pongers het beslissende rack van de uiterst volwassen spelende Emil-Andre Gangfløt. Bij U19 trof Jan van Lierop in Wiktor Zielinski een topper, die met 7-5 net iets te sterk was voor de jongeman uit Deurne. Ook Micha Beuriot bij de vrouwen was zeer dicht bij winst in een mentaal gevecht tegen de sterke Yana Shut, maar in de beslissende frame bleef de Wit-Russische ijzig kalm. En bij de meisjes legde Lynn Pijpers tegen Daria Cheprasova aan voor een moeilijke laatste bal voor 4-4, potte die bal ook heel knap, maar zag tegelijk tergend langzaam de witte bal in een pocket verdwijnen - en daarmee was het direct einde wedstrijd.

 

 

Het was duidelijk: na het succes in de eerste discipline het straightpool (eenmaal goud, tweemaal brons) zat het ditmaal niet bepaald mee voor de Nederlanders! Maar bondscoach Hugo Duivenvoorden constateert niettemin progressie bij zijn spelers, en ziet ook volop kansen voor zijn spelers bij de komende events: het 8-Ball, het Teams event, en het afsluitende - door Ziggo Sport live uitgezonden - 9-Ball.

Duivenvoorden: "Het leek vandaag door de nederlagen in de kwartfinales van het 10-Ball een heel slechte dag. Maar hier tegenover stonden schitterende overwinningen van de vier teams (junioren, pupillen, meisjes, dames), met hier en daar echt schitterend pool. Direct daarna dus de vijf verloren kwartfinales wat een pittige domper was, voor ieder om verschillende redenen. Iedereen zat er dicht bij, en in minimaal drie van de vijf wedstrijden was het zeker niet zo dat nou per se de beste heeft gewonnen. Dus dat is incasseren, uithuilen en weer door naar het 8-Ball avontuur dat morgen van start gaat. 8-Ball op EK met dit breakformat is anybody’s game, dus dat kan echt alle kanten op."

 

 

"Een paar spelers hebben zich de afgelopen tijd opgewerkt tot heel serieuze medaillekandidaten. Zo zijn Ivar Saris, Jan van Lierop en Quinten Pongers echt titelkandidaat geworden, evenals Lynn Pijpers. Quinten zit speeltechnisch aan de Europese top nu. Heeft al een medaille geproefd en wil nog meer, heeft niet de goede kleur ontvangen. Jan heeft het spel en de houding van een kampioen, is niet onder de indruk van de overige kanonnen en gaat nog hele mooie dingen laten zien. Lynn laat met spel en gedrag op het EK zien dat ze een grote stap naar de Europese top heeft gezet en gaat de resultaten daarvan spoedig plukken. Ivar pakt twee Mosconi-Cup-kampioenen in 10-ball met vrijwel foutloze sets en pinpoint position en is relaxed buiten de tafel om."

"En dan waren er verder vandaag nog de prachtige comeback van Yuri Dijkstra (8-6 na 2-6) en Yannick Pongers (7-4 na 2-4), samen met de overtuigende win van Lynn Pijpers en Megan Rademakers bij de teams waren echt de highlights van de dag."

"We zitten hier kortom met een prachtige ploeg, die een mooie balans herbergt tussen ambities/medailles willen halen en spelplezier. Het wordt de komende week in Veldhoven nog genieten!"

 

 

Informatie, wedstrijdschema, live scores

 

Tekst: KNBB
Foto's ©EPBF; archieffoto Alex Lely/Jan van Lierop/Hugo Duivenvoorden ©KNBB Sectie Pool
Uitgelichte foto: Hugo Duivenvoorden kijkt van afstand toe bij huldiging Niels Feijen (goud bij straightpool)
 

EK Poolbiljart
Volg ons online