Eekhoorn en Prinsen met 4-4 naar de return

Brabants feestje eindigt met alleen maar winnaars: Team Eekhoorn heerst voor de pauze (4-0), HCR Prinsen slaat na de stop terug met zijn kopmannen Dick Jaspers en Eddy Leppens (4-4).

15 mei 2018

OOSTERHOUT -  De eerste wedstrijd voor de play-offs was maandagavond een Brabants feestje met alleen maar winnaars. Team Eekhoorn, de thuisploeg, schitterde in de opening met een 4-0 voorsprong bij de pauze. HCR Prinsen sloeg met zijn kopmannen terug in het tweede part en bracht de tweekamp op een voorlopige 4-4. De return is op dinsdag 19 juni in Haarlo, de uiteindelijke winnaar speelt op 23 en 24 juni in Doetinchem tegen SIS Schoonmaak om het Nederlands teamkampioenschap. De opening van de play-offs was een heerlijk schouwspel. Twee biljarts in de schijnwerper, een volle zaal met meer dan honderd supporters, muziek uit de boxen en hoogstandjes in de arena.

Zoals in Den Haag bij Jorissen en op de Masters in Berlicum kan het in De Eekhoorn in Oosterhout aardig spoken. Jerry Hermans, de campingbaas en speler, weet hoe hij in thuiswedstrijden de zaal vol kan krijgen en voor een echte Brabantse sfeer moet zorgen. Hij heeft sportief gezien een team gevormd dat minstens voor zes jaar bij elkaar blijft, de teamspirit is voor een groot deel de verklaring voor het succes en voor eigen publiek, met een zaal van meelevende fans, kunnen Frans van Kuyk, Kurt Ceulemans, Kenny Miatton en Jerry Hermans boven zichzelf uitgroeien. ,,Het mooie van onze supporters is dat ze ook voor een mooie bal van de tegenstander klappen'', zei Jerry Hermans, de eerste winnaar van de avond, nadat zijn team de voorsprong na de pauze had verspeeld, maar de sfeer er niet onder had geleden.

Dinand Prinsen, teamleider van het Haarlose team, beaamde: ,,Ja, de sfeer is wel uniek hier, het is voor mijn spelers best aanpassen, maar als je in de top speelt, moet je dat maar kunnen. Dat hebben Eddy Leppens en Dick Jaspers na de pauze toch maar mooi laten zien.'' En Jerry Hermans: ,,We hebben een strategie gevolgd, waar ik best wel trots op ben. Je kan in biljarten succes kopen, als je betaalt, kun je met Caudron en Jaspers een kampioensteam maken. Ik heb voor de langere termijn gekozen: vier jongens voor zes jaar vastleggen, een geweldige sfeer creëren en met minder kwaliteit toch in de top meedraaien. Dat wij de play-offs hebben gehaald, is fantastisch voor de spelers en supporters.''

De bekroning van een prachtig jaar is nog altijd in zicht, hoewel het na de 4-4 in eigen huis en een marge van 27 caramboles in het voordeel van de Haarloërs aan een dun draadje hangt. De euforie van voor de tussenstop in De Eekhoorn (4-0 door Jerry Hermans en Kenny Miatton) werd na de pauze getemperd door de twee kopmannen van Prinsen. Eddy Leppens speelde een geweldige partij tegen Kurt Ceulemans en Dick Jaspers zette door winst tegen Frans van Kuyk de remise op het scorebord.

Door de come-back na de pauze en de riante marge in caramboles in HCR Prinsen de morele winnaar van de avond. Op hetzelfde podium waar Frans van Kuyk dit jaar nog een kunststukje uithaalde met een slotserie van 25 en Kurt Ceulemans op één van zijn beste dagen ooit Dick Jaspers overklaste, waren het nu de tegenstanders die zich het meest in de kijker speelden. Eddy Leppens, al maanden in een grootse vorm, excelleerde tegen Ceuemans: na 12-0 in 3 beurten, 23-6 in 9 kreeg de Belg al in de 9e beurt de finish in zicht met een serie van 13 (36-8). Leppens deed nog zes beurten over zijn laatste vier punten, maar speelde niettemin de beste partij van de avond: 40-16 in 15.

Dick Jaspers heeft die topvorm even niet. ,,Het gaat al een paar weken iets minder, ik moet harder vechten om te winnen'', bekende de Brabander, die in de Eekhoorn vele successen heeft behaald. Frans van Kuyk bleef lang in de buurt van Nederlands beste biljarter ooit, maar op 29-22 in 16 maakte Jaspers met een korte sprint een eind aan de wedstrijd: 40-27 in 21.

De omslag na de pauze was een logische afspiegeling van het krachtsverschil. De twee kopmannen van Dinand Prinsen hebben de klasse, de internationale ervaring en zijn koelbloedig genoeg om zich niet te laten beïnvloeden door de Brabantse fanclub. De wedstrijd in zijn geheel maakte de vele toeschouwers in de zwoele biljartzaal tot winnaar van de avond. Voor de pauze De Eekhoorn aan de macht, daarna de Haarlose tegenstander in de hoofdrol.

Jerry Hermans werd voor de pauze gevierd en omhelsd na de overwinning op Jelle Pijl. De campingbaas vocht zich na een sterke opening van zijn tegenstander (20-13 bij de pauze) terug in de wedstrijd, kwam voor het eerst op een voorsprong met 28-27 in de 18e beurt en sloeg daarna de beslissende kloof naar 40-36 in 27 beurten. Kenny Miatton en Anno de Kleine hadden een povere start (14-14 in 22), de jonge Belg liet pas in het zicht van de finish zijn klasse zien met kleine series: 40-34 in 33 beurten.

De verwachtingen voor de return?

Dinand Prinsen (HCR Prinsen): ,,We hebben een mooie uitgangspositie dankzij Jaspers en Leppens en willen het nu ook afmaken. Ik wil graag de finale halen Nederlands kampioen worden met dit team, maar dan zullen we scherp moeten blijven tot het einde.''

Erik van Woerkom (Eekhoorn): ,,Ik weet dat wij de underdog zijn, ondanks die geweldige start. We hebben gevochten voor wat we waard zijn, ik ben trots op mijn team. De return wordt een zware missie, maar wij blijven hopen op een stunt.''

Return op 19 juni in Hotel Café Restaurant Prinsen in Haarlo, rechtstreeks te volgen op Kozoom.

Tekst: Frits Bakker

Foto Jerry Hermans (Frits Bakker/Kozoom)

 

Buffalo League Driebanden
Volg ons online