Driebanden steeds mondialer

Aan vooravond LG U-Plus Cup in Seoul spreken we met Dick Jaspers over hogere prijzengelden, stimulans voor toekomstige toppers, terugkeer World Cup in België en WK in Bolivia

 

30 augustus 2017

Het zal iedereen zijn opgevallen: driebanden wordt steeds mondialer. Zagen we eerst een opkomst binnen Europa van bijvoorbeeld Franse en Turkse spelers, nu zijn het de Aziaten die zich doen gelden, bijvoorbeeld Koreanen en Vietnamezen. Het zijn er steeds meer – en ze worden steeds sterker!

Op de middag voor zijn vertrek naar Seoul voor de LG U-Plus Cup, een evenement waar de winnaar zo’n €60.000 (!) mag bijschrijven, spreken we onze vaderlandse troef Dick Jaspers over al deze ontwikkelingen.

 

 

Over de LG U-Plus Cup

Jaspers: “Het wordt van 5 tot 8 september 2017 de derde LG U-Plus Cup, het driebanden toernooi met de grootste prijzenpot. (Zie hier de prijzenpot van de editie van vorig jaar, red.) In 2015 werd ik hier tweede, achter Dong-Koong Kang, vorig jaar was ik er niet bij.”

“Een dergelijke prijzenpot is een geweldige stimulans, niet alleen voor de huidige generatie topspelers maar zeker ook voor de generatie achter ons. Als er één land is waar dergelijke initiatieven kunnen lukken, is het Korea. Er gebeurt in Azië echt van alles: nieuwe toernooien, verhoogde prijzengelden, vernieuwende ideeën. Het enthousiasme is groot – en daarmee ook de kans op succes.”

“Ik ben blij dat ik mee mag doen aan deze LG Cup, als enige Nederlander. Er zijn 16 deelnemers waarvan de top 7 van de wereldranking, dat zijn toevallig nog allemaal Europeanen. Ik ben blij dat de selectie deels op basis van wereldranking heeft plaatsgevonden: dit is een stimulans voor alle spelers om te blijven deelnemen aan zoveel mogelijk World Cups, in de wetenschap dat er met dit soort evenementen een mooie beloning in het verschiet ligt. 16 spelers, en het is echt waar: alle 16 kunnen winnen. Prachtig!”

 

 

Over World Cup Blankenberge

Jaspers: “Voor het eerst in jaren is er weer een World Cup in België, van 11 tot 17 juni 2018 in het Casino van Blankenberge. Het is de terugkeer van een groot toernooi in de Benelux en dat was nodig ook, want in traditionele biljartlanden als Nederland en België heeft het daar de laatste jaren wel aan ontbroken. Voor Nederland kan ik mij na Sluiskil in 2010 eigenlijk geen groot individueel toptoernooi herinneren.”

“We moeten met zijn allen de handen in elkaar slaan om deze World Cup en ook toekomstige grote events tot een succes te maken. Niet alleen Nederland dus maar veel landen gezamenlijk, en zeker Nederland en België gezamenlijk met onze grote biljarthistorie. Ik verwacht sowieso dat voor Blankenberge de belangstelling enorm zal zijn.”

 

Over het WK in Bolivia

Jaspers: “In het kader van de mondialisering van het driebanden past ook het WK in Bolivia, toch niet een land met de allergrootste biljarthistorie. Maar in Zuid-Amerika zijn wel al veel vaker grote events geweest, hoor! Ik ben in 2011 wereldkampioen geworden in Lima, Peru, ik heb al in 1995 gespeeld in Buenos Aires, Argentinië, en ik kan mij ook nog een WK herinneren in Bogota, Colombia.”

“Er zijn bij het WK in Santa Cruz 48 spelers, waarvan ditmaal twee Nederlanders: Glenn Hofman en ikzelf.”

“Steeds mondialer betekent steeds meer mogelijkheden, en ook dat voor ons als spelers de competitie steeds groter wordt. We moeten kortom steeds beter spelen om toernooien te kunnen winnen. Dit zorgt dat het internationale spelniveau blijft stijgen, en dat is dan weer een stimulans voor publiciteit en voor nieuwe initiatieven. Een mooie positieve spiraal, dus.”

 

Tekst: Rolf Slotboom

Foto Dick Jaspers ©Ton Smilde, foto World in Hands via Dreamstime

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online