Drie Nederlandse dames op het wereldpodium

Wij spraken een kleine week voor het Wereldkampioenschap driebanden voor dames in Ankara vanuit de KNBB met de drie Nederlandse dames, van wie Therese Klompenhouwer in Ankara haar wereldtitel verdedigt en op jacht gaat naar haar 6e wereldtitel. De koningin van het damesbiljarten (40) wordt vergezeld door Mirjam Pruim (48) en Monique van Exter (57), ook afgevaardigd door de KNBB. Het WK dames wordt in Ankara gespeeld van 12 tot en met 14 september.

07 september 2023

ANKARA – Voor twee Nederlandse biljarters in de wereldtop, Dick Jaspers en Jean Paul Bruijn, is woensdag het WK driebanden in Ankara al gestart. Twee andere WK’s volgen in de komende week met eerst het WK dames, waarin drie Nederlanders meespelen, gevolgd door het WK junioren met één Nederlander. Die drie toernooien worden gespeeld in het biljartcentrum van de Turkse federatie in Ankara.

Wij spraken een kleine week vooraf vanuit de KNBB met de drie Nederlandse dames, van wie Therese Klompenhouwer in Ankara haar wereldtitel verdedigt en op jacht gaat naar haar 6e wereldtitel. De koningin van het damesbiljarten (40) wordt vergezeld door Mirjam Pruim (48) en Monique van Exter (57), ook afgevaardigd door de KNBB. Het WK dames wordt in Ankara gespeeld van 12 tot en met 14 september.

Een interview vooraf met de drie Nederlandse dames, die samen zondag vertrekken: over voorbereiding, vorm en kansen.

 

 

Therese Klompenhouwer, hoe is jouw voorbereiding geweest, ben je fit, goed geprepareerd, zijn er zenuwen vooraf, of is dat na al die jaren van internationaal succes wel verdwenen?

Therese: Ja, in elk geval helemaal gezond. In de aanloop naar het WK deze week een gezond weekje gehad met eten, drinken en veel slapen. Voordat ik vertrek, ga ik zeker nog vele trainingsuren maken. Ik ben gewend aan de druk, aan de spanning, daar kan ik inmiddels op zo’n groot toernooi als het WK wel mee omgaan.

Hoe gaat het met jou, Mirjam Pruim, hoe veel zin heb jij in een groot toernooi zoals dit WK?

Mirjam: Met mij gaat het prima, ik kijk er erg naar uit. Het wordt mijn derde WK voor dames, na mijn eerste in 2017 in Zoersel en tweede vorig jaar in Heerhugowaard. Ik ben meer gemotiveerd dan voorheen, omdat er het laatste jaar meer toernooien zijn geweest voor dames. Dat geeft me meer vertrouwen en meer focus. Wat ook helpt is dat ik kan trainen in Den Ham, waar we dit jaar met een heel nieuw team starten in de tweede divisie

Voor jou wordt het pas je eerste WK, Monique van Exter, dat zal ongetwijfeld extra spanning met zich meenemen. Hoe voel jij je in de week vooraf?

Monique: Voor mijn debuut op het WK driebanden zit ik best wel in een zware poule, maar ik ga er met alle vertrouwen naartoe. Ik heb prima trainingen gehad van de bond. En in mijn omgeving kan ik goed trainen en me goed voorbereiden. 

Therese, als jij de concurrentie moet inschatten, met veel bekenden, maar ook een paar nieuwe gezichten.

Therese: Ik ken de meesten wel, omdat ik er al tegen heb gespeeld. De nieuwe Koreaanse speelster, Haeun Kim, heb ik in Korea ontmoet vorige maand. Zij zit in de poule bij mij. De Koreanen, in elk geval de Aziaten, worden mijn geduchte tegenstanders, zoals altijd voor een WK. Shin Young Lee heeft al veel ervaring, Haeun is de huidige nummer 1 van Korea. Ik heb ze beide al een keer verslagen in een 1 tegen 1 partij. De Amerikanen heb ik geen idee over. Ik vond Perez wel goed spelen tijdens het WCBS toernooi.

Wat jou betreft, Mirjam, heb je inmiddels ook al wat internationale ervaring opgedaan, zeker in recente jaren.

Mirjam: Behalve op de WK’s heb ik een Europees kampioenschap gespeeld in Antalya en een GP in Valencia en Bottrop. En recent ook aan een trainingskamp meegedaan van Martin Horn. Ik probeer alles eruit te halen wat in mijn vermogen ligt.

Hoe is jouw progressie in het driebanden, Monique, na vele jaren in de klassieke spelen. Wat heb je moeten aanpassen om te schitteren in de meest populaire discipline?

Monique: Het gevoel dat ik voor de klassieke spelen had, heb ik meegenomen naar driebanden. De overgang van afstoot is natuurlijk belangrijk. Ik heb getraind met Jean Paul de Bruijn, veel op patronen, op variaties van stoten. En mentaal vergt het een aanpassing. Bij driebanden is elke carambole een wedstrijd op zich. Bij klassieke spelen kun je in je flow, in je ritme komen, driebanden is anders, dan moet je elke bal aanpakken om te scoren.

Hoe belangrijk is het Therese, dat je dit keer niet met een jetlag moet afrekenen, zoals in de Koreaanse toernooien?

Therese: Dat probleem is nu voor de Aziaten om te overwinnen. Het is de vraag of dat van invloed zal zijn op hun spel. Ik ga er maar vanuit dat ze gewoon sterk zijn zoals altijd en dus gevaarlijke tegenstanders.

Jij bent vergeleken met Therese een echte amateur, Mirjam, net zoals Monique, zoals trouwens de meeste dames op een WK.

Mirjam: Maar toch zijn het niet de minste speelsters, zeker ook niet in de poule waarin ik moet starten. Ik ga er vanuit dat de focus niet bij mijn tegenstanders ligt, maar bij mezelf. Met die mentale sterkte wil ik verder komen.

En de flow bij jou, Monique? Hoe ga jij zo’n toernooi, je eerste zelfs op een WK, tegemoet?

Monique: Ik ga wat spanning voelen, dat is logisch voor mijn debuut. Mijn voorbereiding is prima geweest. Ik wil mezelf niet kunnen verwijten dat ik er niet genoeg aan heb gedaan. Ik heb veel getraind, ondanks mijn volledige baan. Dat had tot gevolg dat ik wat last heb gekregen in mijn schouders, maar ik ben naar de fysio gegaan en kan er met volle moed tegenaan. Verder heb ik extra lessen genomen en tegen andere biljarters gespeeld. Mijn instelling voorafg is: als ik kan laten zien zoals ik heb getraind… en wat ik moet doen, dan komt het goed.

Veel succes dames op dit WK

De groepsindelingen in de voorronden van dit WK:

Poule A: Therese Klompenhouwer, Jackeline Perez, Haeun Kim

Poule B: Charlotte Sörensen, Mirjam Pruim, Shin Young Lee

Poule C: Yuko Nishimoto, Guzin Mujde Karakasli, Monique van Exter

Poule D: Magali Declunder, Marianne Mortensen, Marcela Lalinde Claudia

Poule E: Estela Cardoso, Irena Michalkova, Monika Steinberger

Poule F: Nariko Fukao, Nhi Hoangyen Nguyen, Johana Sandoval

Poule G: Danielle Le Bruyn, Gülsen Degener, Andrea Cardona

Poule H: Katja Titze, Kien Tuong Phung, Soledad Gomez.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto Monique, Therese, Mirjam (Ton Smilde)

 

 

 

 

 

 

 

Dames Driebanden Klompenhouwer, Therese
Volg ons online