Drie grote kampioenen in één arena in de eredivisie

Symbolische partij tussen Dick Jaspers en Frédéric Caudron met Raymond Ceulemans als één van de deelnemers in de topaffiche

10 maart 2019

SLUISKIL - De partij in de volle biljartzaal van Dallinga was haast symbolisch. Dick Jaspers en Frédéric Caudron, de nummers één en twee van de wereld, stonden deze zondagmiddag in Sluiskil tenover elkaar. Was het één van de laatste keren, nu ze allebei hebben aangekondigd twee verschillende kanten uit te gaan? Duizenden biljartfans over heel de wereld hebben op sociale media in de afgelopen dagen gepleit voor een uitkomst die het beste is voor iedereen, maar vooral voor de sport. Alles samen in de beste toernooien van de wereld, één wereldranglijst, één wereldkampioen en topsporters die krijgen wat ze verdienen, dat is waar iedereen op hoopt.

De toeschouwers in de Dallinga arena maakten zondagmiddag met een grote opkomst duidelijk hoe belangrijk het is dat de toppers samenblijven en een scheiding van partijen alleen verliezers oplevert. Het WK voor landenteams in Viersen, volgend weekend, weer met Jaspers en Caudron als kopstukken, is het podium waar hopelijk nieuwe openingen worden gevonden. De Nederlandse eredivisie, de Buffalo league, waarin deze zondag de wedstrijd Dallinga-Prinsen werd gespeeld, heeft er zeker ook alle belang bij dat de topspelers binnenboord blijven om de sterkte van de competitie in stand te houden.

 

 

Caudron won de clash tegen Jaspers na een hoogstaand gevecht. De stand bleef in balans tot de achtste beurt (18-16). Toen viel Jaspers als eerste aan met een serie van tien (28-16), maar met series van zes en acht kwam Caudron terug in de partij. Met 34-35 op het scorebord won de Belg met een slotserie van vijf: 40-34 in 15 beurten. Daarmee bezegelde hij de overwinning van Dallinga.com tegen HCR Prinsen. Voor de pauze hadden Jean Paul de Bruijn en Eddy Leppens de punten gedeeld: na 23-23 halverwege ging De Bruijn als eerste door de finish. Leppens kwam gelijk met 3, waarvan de laatste een losse band over vijf banden. Raymond Ceulemans zette Dallinga op 3-1 in een matige partij, die door de legende in de laatste twee beurten werd beslist met series van 6 en 4 (40-23 in 44). Anno de Kleine (40-29 in 30) bracht de eindstand tegen Steven van Acker op 5-3 voor Dallinga.

De top vier van de ranglijst werd op deze speeldag zwaar op de proef gesteld, want niet alleen HCR Prinsen kreeg het zwaar te verduren. STZ hield slechts één punt over aan de uitwedstrijd tegen 't Ivoor en Bousema Lochem liet een kostbaar punt liggen op de camping bij De Eekhoorn. SIS Schoonmaak, de koploper, profiteerde weer optimaal met een 6-2 winst tegen A1 Biljarts. De hoofdrol was dit keer bij de Hagenaars voor de spelers op drie en vier. Jeffrey Jorissen won van Addy Wienk met 40-10 in 16 beurten na een superieure tweede helft onder meer met een serie van twaalf. Raimond Burgman versloeg Kay de Zwart met 40-19 in 17 beurten. Jean van Erp zorgde voor de maximale winst van SIS, Glenn Hofman verloor van Christian Rudolph, de nieuwe Duitse bondscoach, met 40-31 in 32.

L&B Ledermode won ook onbedreigd, met 8-0 tegen de nummer laatst, Burgmans Biljarts. Eddy Merckx was de beste winnaar met 40-13 in 27 tegen Marco Janssen. Peter De Backer deelde mee in de winst van zijn team door Therese Klompenhouwer te verslaan met 40-32 in 31 beurten.

Frans van Kuyk tegen Murat Naci Coklu was de meest grillige partij van de dag. De Nederlander had een bliksemstart met 20-3 in zes beurten. Coklu zette de counter in met een serie van 10, kwam terug tot 30-30 in 16 en moest op 40-36 gelijkmaken met vier in de nabeurt. De laatste voor 40-40 was een geweldig punt, dat Coklu subtiel uit de klos speelde. Jerry Hermans leverde ook een prachtprestatie: in de partij tegen Johan Loncelle kwam de campinghouder na een moeilijke start (12-5 en 19-11 achter) geweldig terug en won uiteindelijk met 40-28 in 25. Kurt Ceulemans leek op winst af te gaan tegen Stefan Galla, leidde met 16-3 en 28-19, maar moest een remise toestaan, omdat de Duitser onder meer terugkwam met een serie van 12.

STZ Zundert kwam terug met een remise van de uitwedstrijd tegen 't Ivoor. Roland Forthomme haalde de laatste winst binnen voor zijn team tegen Jérôme Barbeillon (40-28 in 22). Cédric Melnytschenko was een prima winnaar tegen Peter Ceulemans met 40-26 in 21.

Aardexpress en Hartje van Wanrooy deelden de winst na drie spannende partijen. Ronny Lindemann won van Martin Spoormans met 40-38, Rudy de Laet van Harrie van der Ven met 40-38, Davy van Havere van René Wijnen met 40-39.

SIS Schoonmaak leidt de dans met 31 uit 17 wedstrijden gevolgd door STZ Zundert met 26, Bousema Lochem met 24, L&B Ledermode met 23 en HCR Prinsen met 22 punten.

Tekst: Frits Bakker
Foto: Dick Jaspers, Raymond Ceulemans en Frédéric Caudron (Harry van Tiel)

Buffalo League Driebanden Jaspers, Dick
Volg ons online