Drie Europeanen en een Koreaan op slotdag World Cup

Krachtmeting aan de Turkse Riviera krijgt een ontknoping met Caudron, Coklu, Sánchez en Cho

28 april 2018

ANTALYA - Het Koreaanse biljarten kent twee kleine Cho's in de top van het driebanden. De jongste, Myung-Woo Cho, is nog geen twintig en haalde in 2016 de wereldtitel bij de junioren. De andere, Jae-Ho Cho, is 38, ongeveer net zo klein van stuk en de grote bedreiging voor de Europeanen in de top van de wereldranglijst. Het palmares is nog niet indrukwekkend, maar met één overwinning in een World Cup, de winst in New York vorig jaar en de Aziatische titel is Jae-Ho Cho de nieuwe exponent van de generatie Koreanen. In de World Cup van Antalya speelt hij het beste driebanden dat hij ooit heeft laten zien.

Het niveau van de Koreaan na drie ronden in de knock-outs ligt dicht tegen het wereldrecord moyenne. In drie ronden tot nu toe versloeg Jae-Ho Cho eerst de Nederlander Jean Paul de Bruijn, daarna een andere bekende Koreaan, Haeng-Jik Kim en in de laatste ronde van de kwartfinales de Turk Lütfi Cenet, respectievelijk in 16, 17 en 13 beurten, een totaal over drie partijen van 2.608. Met zijn optredens in het Turkse vakantieoord heeft Jae-Jo Cho zich bij de beste vier van het toernooi gespeeld, samen met drie van de beste Europeanen: de Belgische wereldkampioen Frédéric Caudron, de Spaanse viervoudig wereldkampioen Dani Sánchez en de beste Turk van de ranglijst, Murat Naci Coklu.

Jae-Ho Cho is een kleine, parmantige baas met een geniale afstoot, een buitengewoon creatieve geest en een on-Koreaanse mentaliteit. De nieuwe, oosterse wereld wedijvert met de Europeanen in de grote toernooien, maar vreemd genoeg staan de kopstukken uit de westerse wereld meestal op het hoogste podium. De koelbloedige Jae-Ho Cho, die in eigen land een soort zeskamp presenteert met kinderen, die kennis maken met het biljarten, is een speler die deze cultuur kan doorbreken. Morgen, zondag om 14.00 uur Turkse tijd, staat hij in de halve finale tegenover de laatste Turk in het toernooi, Murat Naci Coklu. Dan is de andere finalist al bekend, want om 12.00 uur spelen eerst Caudron en Sánchez tegen elkaar.

Het zaterdagdebat in het Bosphorus hotel blonk niet uit door spannende gevechten, wel in snelle partijen. In de sessies met de laatste zestien werden vier van de acht partijen uitgespeeld in 17 beurten, maar geen enkele verliezer haalde meer dan 30 punten. Dat beeld zette zich voort in de kwartfinales, waar alleen de Turkse botsing tussen Coklu en Sayginer een boeiend slot kreeg. Sayginer werkte een achterstand weg met twee series van zes in de middenfase, waardoor het eerst 29-27, daarna 36-34 en na een 'vier' in de voorlaatste beurt 39-38 werd voor Sayginer. De misser voor zijn laatste, door een klos, werd Sayginer fataal. Coklu maakte zijn laatste twee punten, waarvan de laatste met een ultra-dun aangespeelde tweede bal om de klos te vermijden: 40-39 in 29.

Frédéric Caudron hield de Vietnamees Ngo riant achter zich met een 40-18 op het scorebord toen hij uitspeelde met zes in de achttiende beurt. Jae-Ho Cho demarreerde met 9 tegen Cenet (14-2) en maakte vanaf de achtste beurt serietjes van 7-4-4-4-5 naar de finish met 40-12 in 13. Dani Sánchez domineerde de partij tegen Marco Zanetti, die na 20-10 definitief moest afhaken. Sánchez velde het vonnis in de 20e beurt met vier, Zanetti nam afscheid van de World Cup met een mooie 10, waarmee 40-32 op het scorebord kwam.

De eerste dagsessies met de beste zestien was vooral de ronde waarin de Turken glorieerden. Murat Naci Coklu, Semiy Sayginer en Lütfi Cenet kwamen als winnaars uit de partijen tegen Dong-Koong Kang, Javier Palazón en Nguyen Quoc Nguyen. Het Aziatische contingent werd in die aanloop naar de kwartfinales gereduceerd tot één, Jae-Ho Cho, die de wedstrijd tegen Haeng-Jik Kim won.

De Koreaanse botsing, tussen de huidige Aziatische kampioen en die van twee jaar geleden, kantelde na de pauze curieus. Haeng-Jik Kim had een veel betere start en leidde bij de stop nog met 22-6 in zeven beurten. Jae-Ho Cho kwam net als een dag eerder, toen met een serie van 21, als herboren uit de pauze. De roffel van korte series (7-3-5-5-2-5) was Kim, die volkomen stilviel, te machtig. Cho velde het vonnis met 40-30 in 17 beurten.

Twee andere partijen blonken ook uit door zo'n doeltreffend slot. Dinh Nai Ngo hield Eddy Leppens onder schot met 23-19, 33-20, de Belg kwam in de 17e beurt eindelijk los met acht, maar na zijn misser ging Ngo uit met 7: 40-28 in 17. Murat Naci Coklu had in feite niets te vrezen van Dong-Koong Kang, die wel eens betere dagen heeft gekend. Op een score van 33-26 liet Coklu zijn publiek juichen met een slotserie van 7: 40-26 in 17 beurten.

De tweede winnende Turk in die ronde was Lütfi Cenet. Zoals alle Aziaten, op Cho na, was Nguyen Quoc Nguyen geen schm van de gevreesde speler die hij kan zijn. Cenet lanceerde zichzelf tussen de tiende en de twintigste beurt kwam op 32-19 en greep de winst op 40-20 in 23. Net zo simpel won Semih Sayginer de partij tegen Javier Palazón, die hij vanaf de vierde beurt al ver achter liet (21-6) voor een uiteindelijke winst van 40-20 in 18 beurten.

Frédéric Caudron en Marco Zanetti kregen zicht op de kwartfinales door vlotte overwinningen op Jung-Han Heo en Nikos Polychronopoulos. De Belg vond een opvallend tamme Heo tegenover zich en finishte na 28-13 en 34-15 met een riante 40-19 in 18. Zanetti zegevierde ook onbedreigd, omdat Polychronopoulos ver onder zijn niveau van de vorige ronde bleef: 40-26 in 21 beurten. Dani Sánchez glipte onopvallend mee, nog niet zo spectaculair, wel hoogst slagvaardig tegen Quyet Chien Tran: 40-21 in 25.

De partijen voor zondag in de halve finales:

12.00: Caudron-Sánchez
14.00: Cho-Coklu.

Tekst: Frits Bakker

Foto Cho (Kozoom Studio)

 

Driebanden
Volg ons online